Lubię To:lol:
Wersja do druku
Niestety, kalibrujesz globalnie.
Nie da rady na każdy czujnik z osobna.
Jak więc mam ustawić USB Dockiem mój AF poprawnie skoro sensor środkowy ma tylko lekki front focus, a sensory boczne mają bardzo duży front focus ? :)
Jak ustawię środkowy poprawnie to boczne sensory także przy okazji zaczną działać dobrze [zniweluje się ten bardzo duży front focus] ?
Sam znalazłeś odpowiedz: nie da się.
A masz inne JASNE szklo? Chodzi o to by potwierdzic ze jest problem z Sigma a nie body?
Tak w ogóle to jaki jest sens używania bocznych punktów AF w 6D?
Przecież one są w zasadzie dla ozdoby :o
Kalibruj pod centralny czujnik, o bocznych zapomnij, naucz się ostrzyć centralnym i przekadrowywać.
Albo to co napisałem wyżej, albo szarpnij się na 5DIII.
Przy jasnym szkle, na 1.4, 1.8 lepiej użyć bocznego nawet w 6D (jeśli warunki oświetleniowe są ok) niż przekadrowywać. Przekadrowanie przy takiej małej "f" da przesunięcie płaszczyzny takie, że obraz i tak nie będzie ostry tam gdzie celowaliśmy środkowym punktem. Wiadomo że są sytuacje kiedy da się to zrobić, ale to już kwestia wprawy i znajomości swojego sprzętu.
czy nie jest tak że boczne powinny działać tak samo jak środkowy? :mrgreen: nie działają? to problem korpusu czy obiektywu?
czy nie jest tak że powinna wystarczyć jedna korekta dla wszystkich odległości? :mrgreen: nie wystarcza? ten temat usb dock sigmy załatwia, korekta w korpusie niestety nie rozwiąże takiego tematu.
Płaszczyzna ostrości nie jest idealnie płaska. Problem tkwi tu i tu. Fajnie to opisali dr5000. Są body np ,moje gdzie 5dmkiii z 85L na skrajnie bocznych na większych oelgłościach ma wyraźny FF względem centralnego,a na LV trafia idealnie w punkt. Są też takie zestawy co działają bezwzględnie. Da się z tym żyć. Kalibracja przez wysłanie korpusu do serwisu również nie załatwi tematu, bo zrobią kalibrację do centralnego punktu, czyli nic.