Tak, ale już o to czy inni widzą to samo w książce i na płycie dołączonej do niej wolałem zapytac tutaj, bo w sumie nadal nie wiem :)
nic najwyżej zapytam w temacie monitorów, pozdrawiam
Wersja do druku
Ja szukam dwóch ksążek.
1. coś o aspektach ogólnych fotografii.
2. techniki OBRÓBKI ZDJĘĆ w Photoshopie - pisze dużymi literami gdyż na rynku jest dużo książek ogólnie o ps-ie, a mi np projektowanie 3D nie potrzebne - tylko obróbka
Pozdrawiam
ja przeczytałem na początek Fotografia cyfrowa według Davida Pogue'a - David Pogue dla typowego ciemniaka :) idealne
Do obróbki zdjęć polecam
1. fotografia cyfrowa edycja zdjęć Scott Kelby
2. Camera Raw i Photoshop CS2 Bruce Fraser
Obie książki wydane nakładem wydawnictwa Helion
Witam. Od ponad pół roku zagłębiam się w tajniki fotografii powiem szczerze że nic mnie jeszcze tak nigdy nie wciągnęło... zamierzam poszerzac swoją wiedzę najbardziej w kierunku portretów ( że najbardziej to nie znaczy że inne tematy mnie nie interesują) jestem po lekturze takich książek jak B. Peterson (czas naświetlania, ekspozycja i portret - bez tajemnic) S. Kolby System 7 punktów, 195 ujęć, Światło w fotografi.. nie wspominam o lekturach internetowych, chciałbym iśc w tym kierunku dalej zastanawiam się nad kupnem książki ,, Ciało - Lee Varis + Photoshop CS4 PL. Anny Owczarz " bądź 2 innych częsci S. Kelbyego tzn "W dążeniu do perfekcji" i "Nowe ujęcia Scotta Kelbyego" . Jak myślicie który zestaw będzie lepszy? Jeśli macie jakieś propozycje to chętnie skorzystam może ktoś przeczytał coś wartościowego.
1. Michael Freeman "Portrety".
2. Peter Travers, James Cheadle "Nowoczesna fotografia portretowa. Stylizacja. Techniki. Oświetlenie.
3. Rod Edwards "Fotografuj ludzi jak profesjonalista".
4. Mark Cleghorn, Matt Hoyle, Eamonn McCabe, Steve Shipman, Bjorn Thomassen "Lustrzanka cyfrowa bez tajemnic. Portrety. Bezcenne rady najlepszych fachowców".
5. Daniel Lezano, Bjorn Thomassen "Fotografia portretowa. 100 rad i pomysłów".
ooo.. duży wybór skuszę się jednak na pozycję 1) M. Freemana. Dzięki bardzo
Jest to pozycja z serii minimum słów, maksimum treści. Miłej lektury.