Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Cytat:
Zamieszczone przez
tomik23
Lewa strona -> menu Collections -> klikasz prawy na powiedzmy 4 gwiazdki -> wybierasz Export this Collection as a Catalog -> wybierasz gdzie ma być zgrane, miejsce - w pole nazwa pliku podajesz nazwę folderu i tyle.
Wszystkie zdjęcia z 4 gwiazdkami znajdą się w tym folderze.
Można także inaczej, klikamy na 4 gwiazdki pojawią się zdjęcia oznaczone, klikam ctr+a następnie klikam prawym -> menu export -> znowu wybieram na samej górze export pojawia się okno i tam jest możliwość wybrania w menu "File Settings" image format: Orginal i tyle w temacie :)
Export >> Oryginal hehehehe ja ja szukałem nie wiadomo jakich rozwiązań tego problemu :)
Dziękuję !
Sluchajcie, jak wyłączyć automatyczne okno importu - za każdym razem gdy podłączam dysk/kartę/pendrive otwiera się LR z tym oknem, strasznie irytujące :/
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Sluchajcie, jak wyłączyć automatyczne okno importu - za każdym razem gdy podłączam dysk/kartę/pendrive otwiera się LR z tym oknem, strasznie irytujące :/
Menu Edit/Preferences "odhaczyć" opcję show import dialog when a memory card is detected.
Ew. w windowsie można wyłączyć opcję autostart aplikacji.
Zależy które okno przeszkadza - to otwierane przez system, czy import w samym Lr.
Cytat:
Zamieszczone przez
gadget_zary
Rożnica między nimi a standardowymi w LR jest jak dla mnie widoczna gołym okiem (na + dla samoróbek).
Walczylem z ustawieniami dosc dzielnie, ale wyglada na to ze nie da sie w 100% imitowac ustawien DPP w LR. To co sie ustawi na jednej fotce i wyglada juz dosc blisko, w innej jest zupelnie inne niz to co pokazuje DPP.
Pytanie:
Ustawiam krzywe w LR4 tylko dla wizualizacji pomysłu na obróbkę. Czy jest możliwość jakoś wyeksportować ustawienie krzywej do PS6 bez zapisywania zmian do zdjęcia? Chcę zastosować krzywą z ustawieniami z LR jako ostatnią warstwę w obróbce w PS. Na razie robię to manualnie...
Raz na jakis czas moj LR potrafi strasznie zamulac, dzieje sie to nieregularnych odstepach czasu, co kilka tygodni. Glownie odczuwam to przy balansie bieli. Inne programy dzialaja ok. Co nalezy sprawdzic?
Cytat:
Zamieszczone przez
wagteil
Raz na jakis czas moj LR potrafi strasznie zamulac, dzieje sie to nieregularnych odstepach czasu, co kilka tygodni. Glownie odczuwam to przy balansie bieli. Inne programy dzialaja ok. Co nalezy sprawdzic?
Troche pomoglo: 10 Tips to Improve Lightroom’s Speed and Performance Without Additional Hardware
Witam,
Pomoże ktoś w kłopocie?
problem jest następujący:
miałem obrobiony katalog w LR
katalog znajdował się*na dysku zewnętrznym
zewnętrzny zdechł
dostałem odzyskane z niego dane na innym dysku zewnętrznym
LR pokazuje mi oczywiście katalog z padłego dysku w bibliotece
z nowego dysku zaimportowałem ponownie te same foty
są one oczywiście widoczne w bibliotece jako nieobrobione
Pytanie: Czy jest szansa na odnalezienie na twardym kompa plików LR z info obróbce poszczególnych fot i zsynchronizowanie ich ze zdjęciami z nowego dysku zewnętrznego?
chodzi mi rzecz jasna o to, abym nie musiał ponownie obrabiać tych samych fot : )
z góry dziękuję za pomoc