Powodzenia :) 6/10 strzałów nietrafionych + ostrzy bardzo długo i niepewnie. Dlatego nie polecam.
Wersja do druku
miałem kiedyś 50/1.8 i nie polecam na śluby-trafia w cel jak zechce.
Warto dozbierać i kupić od razu 50/1.4.
Witam.
Posiadam Canona 40d + 18-55 II + 50 f/1.8 II + Speedlite 580 EX II.
Bardzo prosze o pomoc w dobraniu optymalnego szkielka na sluby (głownie do kosciola).
Prosze o pomoc w wyborze jednego z wariantow bo procz ktoregos wariantu w najblizszym czasie bede mial 70-200 f/2.8 IS .
1. Canon 35 L
2. Canon 24-70 2.8
3. Canon 17-40 4.0 + Sigma 30 f/1.4
Z gory dzieki za pomoc.
a ja uwazam (tez z doswiadczenia) ze 35L i 85L 5d i 40d to absolutnie wystarczajaco na sluby.
Michale (Schabu), bez urazy, ale troszke moim zdaniem "masakrujesz" ciasne kadry... Sa jakby "w pol drogi" - ani wazko, ani szeroko (moim zdaniem, jak ciac, to odwaznie, a jak robic plan, to szerzej).
i o to się właśnie rozchodzi, co innego 50/1.8 na 350d i 30d a co innego na 5D.
no i chyba jeszcze lamapa.
około 18 tysi taki zestaw wychodzi, a ja raczej nie wydolę więcej niż 13 000 pln.
Trochę lepiej by to finansowo wyglądało jak by nie kupować drugiego body (40D) wtedy może bym jakoś naciągnął budżet, ale powiedzcie sami czy jest sens co chwila przepinać szkła, nie lubię zbyt często wachlować szkłami w kościele ponadto nie mam doświadczenia ze stałkami, a tu trzeba mieć wyczucie kiedy jakie szkło podpiąć aby co chwila nimi nie wachlować, jestem przyzwyczajony do wygody zooma i będę się raczej skłaniał do 24-70 /2.8 Canona - mam nadzieje że na początek wystarczy na nasze ciemne Polskie kościoły , a na stałki przyjdzie czas.
Pozdrawiam