1/20s to nie tak dużo krócej ;]
Wersja do druku
1/20s to nie tak dużo krócej ;]
Ja trening w domu bym już zakończył, bo jest kilka zdjęć-sukcesów, i nie ma co tego psuć. Na pewno z rezultatów jest zadowolona, więc zgodzi się na wypad na dwór. Fotografuj w cieniu unikając miejsc nasłonecznionych w tle. Do roboty! :D
ja polecam zabrać ją na 'pole' zamiast na 'dwór' - żniwa są i może coś się uda ze zbożem pstryknąć ;)
o 18 czy 19 zboża nie zabierają, a światełko ładne... nikt tu nikomu nie każe używać lampy...
Słońce może być za chmurami i cieni nie będzie.
lepiej by światło było na tyle 'zdecydowane' żeby choć kierunek cieni dało się spostrzec. Ostatnio fotografowałem na ciemnej alejce w potwornie pochmurny dzień (sobota popołudniu) pod drzewami i postacie wyglądały jak wklejone - po prostu totalny brak cienia:)
Witam wszystkich!
Zaglądam do tego wątku od dłuższego czasu i postanowiłem poddać Waszej ocenie moje fotki.Proszę o opinię, uwagi, porady, słowa krytyki...
1http://img391.imageshack.us/img391/3918/57737107sh4.jpg
2http://img165.imageshack.us/img165/9779/40525828zs8.jpg
3http://img151.imageshack.us/img151/6258/35188755hi5.jpg
Witam wszystkich!
Dopiero zaczynam swoją przygodę z CB, na razie czytam, czytam i w wolnych chwilach ... czytam, jednak po 7 dniowym studiowaniu tego wątku od deski do deski chciałbym krótko przedstawić moją opinię co do fotek zamieszczonych w tym wątku.
Z racji tego, że najwytrwalszym "uczniem" jest allgsm.pl - pozwól, że skupię się na Twoich dziełach :D
Patrząc na fotki z pierwszych stron (fotki w domu) - kompletna amatorka ;), Pierwsze próby w plenerze - mniej i bardziej udane ... ale było widać, że się uczysz...
Kilka sesji domowych, z małą progresją in PLUS...8-)
Dalej nastąpił spadek formy przy fotkach domowych, spowodowany m.in. błędnymi ustawieniami aparatu... :|
Kończąc na - moim zdaniem - bardzo ciekawych, ostatnich ujęciach (z tym błyszczykiem - szczególnie przedostatnie)
W znacznym stopniu potrafię wczuć się w Twoje fotki, ponieważ jestem w tej chwili na etapie gdzieś 1,5-2 miesiąca Twoich prób ;-)
Wiem, że czasem bardzo Ci zależy na zrobieniu akurat danego zdjęcia, mimo, że oświetlenie na to nie pozwala. Też jak się uprę, to utrzymam 1/5 przy ISO 800 na kitowym szkle z 400D, jakim od niedawna dysponuję, ale właśnie powoli zaczynam rozumieć, że nie tędy droga do dobrego zdjęcia... :-)
W pokoju mam straszne problemy ze światłem (parter, za oknem drzewo, maaaało światła nawet w południe!) Sądząc po niektórych Twoich zdjęciach, u Ciebie też są problemy z uchwyceniem odpowiedniego światła. Tyle, że u Ciebie bywa za jasno... Ja na szczęście właśnie zmieniam lokum i ten problem się skończy, mam nadzieję, że Ty też znajdziesz dobry sposób na światło, bo to podstawa i na pewno będzie można bardziej skupić się na kadrowaniu i kompozycji. Może faktycznie to prześcieradło na oknie załatwiłoby sprawę... spróbuj i zostaw w spokoju te żaluzje, to skończą się zdjęcia ISO 1250 w środku dnia ! :-)
Dobra, bo się robi niezły OT...
Ogólnie: gratuluję Ci postępów, wytrwałości, uporu w dążeniu do celu i wielu udanych fotek! Jeszcze długa droga przed Tobą (przede mną jeszcze dłuższa), ale mam nadzieję, że z czasem zaczniemy focić choć po części jak Van czy Vitez :mrgreen:
Inni userzy prezentowali nam swoje fotki sporadycznie, więc nie będę do nich wracał. Mam nadzieję, że za kilka tygodni będę mógł zaprezentować moje pierwsze "pseudo portrety" z 400D + KIT, bo jak na razie ich poziom jest zbyt niski i nie chcę zaśmiecać wątku :-)
Pozdr. i powo!