Nikogo nie było. Ktoś tam jakąś małpą błyskał ale fascynowały go plecy młodych i nawet z ławki nie wyszedł.
Wersja do druku
Nikogo nie było. Ktoś tam jakąś małpą błyskał ale fascynowały go plecy młodych i nawet z ławki nie wyszedł.
Witam, mam takie pytanie odnośnie nie tyle sprzętu, bo o tym już poczytałem, co raczej "cyklu pracy". Zastanawiam się nad rozpoczęciem działalności foto (śluby + inne imprezy) i chciałem zapytać, jak to jest ze zleceniami. Wiadomo, że w okresie wiosenno-letnim jest więcej zleceń, ale jak jest jesienią/zimą? Czy również zą zlecenia, czy to raczej biznes sezonowy?
Więc kolego mój jak nie ma ''kotleta''(czyli ślubu) to są jakieś chrzciny lub inne imprezy np:bankiety firmowe.
Generalnie bywają czeladnicy sztuki fotograficznej którzy żyją z tego cały rok.Natomiast w większości przypadków jest to biznes sezonowy.
rynek ślubny jest nasycony, zlecenia rozkładają sie na coraz wiekszą (maksymalną?) liczbę wykonujących więc ze zleceniami na przeżycie całego roku i podatki oraz zus może nie być tak różowo...zresztą inna kwestia to umięjtności i cena - tu się wszystko wyjaśni
otoz to. cena.
biorac za slub 3000 pln (albo i wiecej), i majac przynajmniej 12 slubow rocznie to na reke zostaje powiedzmy 2000 pln miesiecznie.
czyli normalna polska wyplata :)
zysk z tego taki, ze 12 slubow mozna obskoczyc w kwartal - wtedy jest zapieprz na maxa, ale pozostale 9 miesiecy to czas calkowicie wolny :]
Pozostaje jeszcze kwestia sprzętu - zakupu i amortyzacji.
Dzięki za odpowiedzi. Czyli w sumie jak się trafi. Zapewne zależy to też od rejonu i wielkości miasta.
Mam pytanie zwiazane z zestawem D1 MarkII N z obiektywem EF 70-200 2.8 L IS USM, ktory wlasnie dostalem do testow. Jak to sie sprawdza na slubach ? Chodzi mi o Wasze subiektywne doswiadczenia bo suche dane i testy srednio mi wystarczaja.
Chce poszerzyc moj roboczy system Nikona i sredniego formatu o cos takiego. Chodzi mi tez o inna kolorystyke, inny sposob "malowania".
Pozdrawiam i dziekuje z gory za pomoc,
Marcin
nie widzę sensu używania w kościele coś dłuższego niż 85 na FF, więc po co rzucający się w oczy 70-200/2.8 chyba, że właśnie po to
kolorystyka biała, czyli malowany na biało