-
Odp: Pokaż zdjęcie które lubisz
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Czy to białoruski samolot przekroczył niechcący granicę księżyca?
Nie :) To easyJet z Londyn-Gatwick na dolocie do ścieżki podejścia do lotniska w Krakowie ;)
-
Przypadkowe czy starannie planowane?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Przypadkowe czy starannie planowane?
Nie było starannie planowane, ale też nie do końca przypadkowe - rzekłbym, że wykorzystałem okazję. Mieszkam na ścieżce podejścia jakieś 10 km od progu pasa lotniska w Krakowie. Akurat tak się złożyło, że księżyc wschodził przez kilka dni na południowym wschodzie ode mnie i w pewnym momencie "przechodził" przez linię podejścia niektórych lotów do ścieżki. Przyczaiłem się na balkonie i siadło. Złapałem tego wieczora jeszcze jedno, ale samolot był już na krawędzi księżyca. Niestety ruch był dość mały tego wieczoru, a od wczoraj lipna pogoda (chmury).
Ogólnie jak się często patrzy w niebo to już kilka razy w życiu widziałem przelatujący samolot przez tarczę księżyca, czy słońca, tylko nie zawsze mam sprzęt przy sobie.
-
Ktoś "pod płotem" opowiadał, że szukając mieszkania koniecznie chciał zamieszkać tam gdzie inni nie koniecznie chcą czyli pod ścieżką podejścia w odległości 1-2km od progu pasa po to aby właśnie z balkonu focić samoloty :)
-
Muszę spróbować. Mieszkam w podobnej odległości od lotniska w Rębiechowie i widzę ścieżkę wznoszenia w kierunku zachodnim. Ruch jest dla odmiany duży, bo Gdańsk jest hubem dla Wizzaira. W dzień robiłem na próbę, są mało efektowne, ale nazwę linii mogę przeczytać. Będę kopiował Mistrza.
Z 1 kilometra można zobaczyć czy pilot jest ogolony.
-
Bangi, ja z Bronowic, to też niedaleko. Teraz jest jakiś super księżyc rzekomo. Jakoś przebudziłem się dzisiejszej nocy o 2 nad ranem i strasznie jasno w pokoju było. Wziąłem aparat i też coś porobiłem księżycowi. Była mega widoczność, był całkiem duży (ale nie jakoś gigantyczny, jak się spodziewałem po słowie "super" :P). Zobaczę co wyszło, jak zrzucę z puszki zdjęcia. Masz tam spoko rejony na krajobrazy swoją drogą - sporo pól uprawnych i dzikich terenów w okolicach Balic.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Ktoś "pod płotem" opowiadał, że szukając mieszkania koniecznie chciał zamieszkać tam gdzie inni nie koniecznie chcą czyli pod ścieżką podejścia w odległości 1-2km od progu pasa po to aby właśnie z balkonu focić samoloty :)
Mam znajomych co tak mieszkają, ale fotografowanie brzuszków mnie jakoś nie kręci.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Muszę spróbować. Mieszkam w podobnej odległości od lotniska w Rębiechowie i widzę ścieżkę wznoszenia w kierunku zachodnim. Ruch jest dla odmiany duży, bo Gdańsk jest hubem dla Wizzaira. W dzień robiłem na próbę, są mało efektowne, ale nazwę linii mogę przeczytać. Będę kopiował Mistrza.
Z 1 kilometra można zobaczyć czy pilot jest ogolony.
Ja do samolotu miałem w linii prostej jakieś 15 km.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Bangi, ja z Bronowic, to też niedaleko. Teraz jest jakiś super księżyc rzekomo. Jakoś przebudziłem się dzisiejszej nocy o 2 nad ranem i strasznie jasno w pokoju było. Wziąłem aparat i też coś porobiłem księżycowi. Była mega widoczność, był całkiem duży (ale nie jakoś gigantyczny, jak się spodziewałem po słowie "super" :P). Zobaczę co wyszło, jak zrzucę z puszki zdjęcia. Masz tam spoko rejony na krajobrazy swoją drogą - sporo pól uprawnych i dzikich terenów w okolicach Balic.
Wiem, że są fajne tereny, tylko ciągle czasu brak i czasami zapału. Ogólnie fajnie jest wziąć rower i jeździć dookoła tych okolic.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Czy mozna z tego wyciągnąć wniosek, że jednak smartfon (na przykład taki s23 ultra) jednak lepiej by się sprawdził w takiej sytuacji na dzień dzisiejszy? Tak sobie głośno rozważam. Na pewno ustrzelilby księżyc, pytanie czy w miejsce samolotu nie wstawiłby nam jakiegoś komara, albo baba Jagi na miotle.
Nie, nie sprawdziłby się lepiej.
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Być może ABW jest na twoim tropie, na zdjęciu chart rosyjski:lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Nie było starannie planowane, ale też nie do końca przypadkowe - rzekłbym, że wykorzystałem okazję. Mieszkam na ścieżce podejścia jakieś 10 km od progu pasa lotniska w Krakowie. Akurat tak się złożyło, że księżyc wschodził przez kilka dni na południowym wschodzie ode mnie i w pewnym momencie "przechodził" przez linię podejścia niektórych lotów do ścieżki. Przyczaiłem się na balkonie i siadło. Złapałem tego wieczora jeszcze jedno, ale samolot był już na krawędzi księżyca. Niestety ruch był dość mały tego wieczoru, a od wczoraj lipna pogoda (chmury).
Ogólnie jak się często patrzy w niebo to już kilka razy w życiu widziałem przelatujący samolot przez tarczę księżyca, czy słońca, tylko nie zawsze mam sprzęt przy sobie.
Czy mieszkanie na ścieżce podejścia samolotów z powodu hobby fotografowania samolotów czy też hobby z powodu mieszkania w tym miejscu ?
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Czy mieszkanie na ścieżce podejścia samolotów z powodu hobby fotografowania samolotów czy też hobby z powodu mieszkania w tym miejscu ?
jp
Ogólnie to raczej przypadek. Samoloty fascynowały mnie od dziecka. Wychowałem się na wsi, która była na trasie częstych przelotów, wtedy jeszcze ISKIER, z Dęblina do Zamościa i od tamtego czasu była zajawka na samoloty. Przez chwilę było nawet marzenie o szkole w Dęblinie, ale mat/fiz to nie były moje koniki a i fizycznie nie grzeszyłem sprawnością. W Krakowie mieszkam od 2007 r. (wcześniej Lublin) i przeprowadzka do Krakowa spowodowała rozwinięcie pasji (więcej możliwości - lotnisko, imprezy w okolicy, itp. itd.). To tak w wielkim skrócie.
-
#Bangi - a kojarzysz, czy w Pobiedniku Wielkim co weekend są jakieś imprezy? Bo są jakieś kalendarze imprez, ale raczej są to imprezy jakieś nieco większe, natomiast wiem, że np w Łososinie Dolnej lata się praktycznie co weekend, jak jest dobra pogoda (mam tam kuzyna pilota), a jak jest z Pobiednikiem właśnie? Lata temu tam bywałem, jak byłem dzieckiem, ale teraz nie wiem zupełnie co tam się dzieje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
#Bangi - a kojarzysz, czy w Pobiedniku Wielkim co weekend są jakieś imprezy? Bo są jakieś kalendarze imprez, ale raczej są to imprezy jakieś nieco większe, natomiast wiem, że np w Łososinie Dolnej lata się praktycznie co weekend, jak jest dobra pogoda (mam tam kuzyna pilota), a jak jest z Pobiednikiem właśnie? Lata temu tam bywałem, jak byłem dzieckiem, ale teraz nie wiem zupełnie co tam się dzieje.
W Pobiedniku ma siedzibę m.in. Aeroklub Krakowski, do tego jest wiele firm usługowych i szkoleniowych. Rozkładu lotów nie ma, ale raczej cały czas się tam coś dzieje.
Są też dostępne kamery online: https://www.aeroklubkrakowski.pl/kamery/
-
Bangi gratulacje, super szot [emoji4]
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Bangi gratulacje, super szot [emoji4]
Dziękuję, niestey dlasze próby nie poszły jak chciałem, bo się pogoda załamała.
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
"Moja" niszowa działka, ale dziś warunki sprzyjały, więc można pokazać ;)
Załącznik 14407
p,paw
-
1 załącznik(ów)
-
2 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Rudzik. Z ciekawostek założył sobie gniazdo w murze mojego domu, ma trójkę piskląt. Jak się uda, to spróbuję zrobić im zdjęcie. Rudzik regularnie przynosi jakieś jedzonko dla młodych. Problem ma taki, że mam 2 koty, które się szlajają w okolicy jego gniazda, na szczęście raczej nie ma opcji, żeby dostały się do gniazda, natomiast zanim wleci do gniazda z robactwem w dziobie - sporo musi się nakombinować i poobserwować, jest mocno nieufny i płochliwy. Dobrze dla jego życia.
#4068 -
Załącznik 14467
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Rudzik. Z ciekawostek założył sobie gniazdo w murze mojego domu, ma trójkę piskląt. Jak się uda, to spróbuję zrobić im zdjęcie. Rudzik regularnie przynosi jakieś jedzonko dla młodych. Problem ma taki, że mam 2 koty, które się szlajają w okolicy jego gniazda, na szczęście raczej nie ma opcji, żeby dostały się do gniazda, natomiast zanim wleci do gniazda z robactwem w dziobie - sporo musi się nakombinować i poobserwować, jest mocno nieufny i płochliwy. Dobrze dla jego życia.
To nie jest rudzik. Wygląda bardziej jak młoda samica kopciuszka.
-
Racja, koło rudzika to nawet nie latało :P nie wiem co mi się utarło, że to rudzik.
-
1 załącznik(ów)
-
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
> Canon R7???
Powyżej R7, tutaj R10 - co kto lubi :lol:
Załącznik 14474
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
> Canon R7???
Jeśli mnie pytasz, to tak. ISO 2000 z delikatnym odszumianiem luminacji na +15 w ACR. Jest pełen exiff.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Jeśli mnie pytasz, to tak. ISO 2000 z delikatnym odszumianiem luminacji na +15 w ACR. Jest pełen exiff.
A jak się ma sprawa przycięcia lub zmniejszenia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
A jak się ma sprawa przycięcia lub zmniejszenia?
A jak się ma mieć? Normalnie:D Nie widziałem problemu z rozsądnym cropowaniem z 7D2, to tutaj, przy dużo lepszej matrycy, tym bardziej nie widzę problemu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
A jak się ma mieć? Normalnie:D Nie widziałem problemu z rozsądnym cropowaniem z 7D2, to tutaj, przy dużo lepszej matrycy, tym bardziej nie widzę problemu.
Mnie interesuje czy pokazane zdjęcie jest stuprocentowym kropem, czy jeszcze dodatkowo zostało zmniejszone, czy jest to cały kadr, ale zmniejszony.
-
3 załącznik(ów)
Okazuje się, że do fotografowania ptaków wcale nie trzeba bardzo długiej ogniskowej. Potrzeba jedynie przynęty...
W mojej okolicy dzikie króliki mnożą się jak... króliki. To przyciąga drapieżne ptactwo. Dziś na trawniku przed domem siedział sobie red-tailed hawk (nie wiem jak to jest po polsku - jakiś jastrząb) i na obiad jadł króliczka. Do zrobienia zdjęć wystarczyła ogniskowa 200mm na APS-C. Jastrząb był na tyle zajęty obiadem, że nie zwracał za bardzo na mnie uwagi i mógłbym pewnie podejść jeszcze bliżej ale wolałem mu nie przeszkadzać. Tym bardziej, że to spore ptaszysko jest.
Załącznik 14485
Załącznik 14486
Załącznik 14487
-
Atsf, z Twoich rozważań odnośnie zmiany body i ewentualnych solucji problemu dochodzi kolejne rozwiązanie: przeprowadzić się w takie miejsce, gdzie ptactwo ląduje blisko, jak DJ Termoz :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Atsf, z Twoich rozważań odnośnie zmiany body i ewentualnych solucji problemu dochodzi kolejne rozwiązanie: przeprowadzić się w takie miejsce, gdzie ptactwo ląduje blisko, jak DJ Termoz :)
Ależ oczywiście! Na Alasce orły zapieprzają po asfalcie, bo im się latać nie chce, i strach lodówkę otworzyć, bo tam może siedzieć niedźwiedż :mrgreen: No i co to za radocha robić takim zdjęcia?
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Lubie swoje M50:
Załącznik 14492
-
Cytat:
Zamieszczone przez
janpur
Lubie swoje M50
To tytuł tej rzeźby?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
To tytuł tej rzeźby?
Raczej fotograficznego dłuta.
-
1 załącznik(ów)
#4076 Mam i ja wspaniałe zdjęcie zimorodka :twisted::twisted::twisted:
Załącznik 14493
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
To tytuł tej rzeźby?
M50 ma sie świetnie, a rzeżba nagrobna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
janpur
Lubie swoje M50:
Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :)
-
1 załącznik(ów)
-
@janpur a może zaczniesz numerować wstawine tu zdjęcia?
-
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)