Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
Szybkość*wyostrzania, a celność wyostrzenia to dwie rzeczy. U mnie Lka była szybsza ale mniej celna w gorszych warunkach, a Sigma celniejsza chociaż ciut wolniejsza, jednak te cechy są (dla mnie) na tyle nie wielkie, że mógłbym pominąć w praktyce. Nowa-lepsza puszka leczy obiektywy z takich kompleksów, niestety na abberację nawet oprogramowanie często nie pomagało. A tak patrząc po starych zdjęciach to eLka mniej kontrastowa pod światło była. Prawdę mówiąc nawet jakby teraz cena tych 35mm była identyczna to nie wróciłbym do eLki, bo nie widziałbym sensu, chociaż i tak był to świetny obiektyw mimo swoich wad.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Z jasnych stałek na pełną klatkę to 3. Bo 50 i 85. :)
Spośród tych 3-ch, to tylko 35-ka sigmy jest wyraźnie optycznie lepsza od canona. Reszta można powiedzieć szkła udane, ale nie perfekcyjne. O ile przy 35 można spokojnie kupić sigmę, o tyle w pozostałych stawiam na canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
Pasjonat, nie zawodowiec, też może być sfrustrowany, że nie wyostrzyło mu tak szybko, jak chciał.
Tego nie wszyscy potrafią zrozumieć i czasem starają się wmawiać, że jak jesteś amatorem to nie potrzebujesz szybkiego AFu. Mnie też to trochę irytowało, ale zacząłem to olewać - sam najlepiej wiem czego chcę ;).
Cytat:
Reszta można powiedzieć szkła udane, ale nie perfekcyjne.
Oba są porównywalne optycznie (tu lepsze, tam gorsze), za to przynajmniej 2-3x tańsze i lżejsze (85 prawie 300g). 50 ma też lepszy i szybszy AF. 85 ma sensowniejszą tylną soczewkę. I też pewnie szybszy AF, W każdym z tych przypadków stawiałbym na Sigmę.
Cytat:
Tego nie wszyscy potrafią zrozumieć i czasem starają się wmawiać, że jak jesteś amatorem to nie potrzebujesz szybkiego AFu. Mnie też to trochę irytowało, ale zacząłem to olewać - sam najlepiej wiem czego chcę .
Ale tylko w 35. Bo w 50 i 85 może być już najwolniejszy na świecie. :) Sam sobie zaprzeczasz.
mam Sigme, jedyny minus to wolniej dzialajacy af w gorszym swietle od 35L, reszta to bajka. O ostrosci na 1.4 nei bede pisac, bo to skalpel!
a zauważyłeś praktycznie brak CA?
Planuje kupic ta sigme. Znalazlem egzemplarze za 3000 pln w necie. Brac w ciemno? Czy lepiej dolozyc ok 300zl i potestowac w sklepie pare sztuk?
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Bierz;) Za różnice kupisz dock jakby było coś nie tak i brakłoby kalibracji w body :)
Cytat:
Zamieszczone przez
haki
Planuje kupic ta sigme. Znalazlem egzemplarze za 3000 pln w necie. Brac w ciemno? Czy lepiej dolozyc ok 300zl i potestowac w sklepie pare sztuk?
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Sprawdź czy te tańsze nie są z dystrybucji niemieckiej, wtedy masz gwarancję 12 m-cy. Jakość tej sigmy jest powtarzalna więc nie powinno być drastycznego rozrzutu, ja wolałem sprawdzić.