Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
maki1000 - składałem sobie na próbę album w LR (ostatecznie i tak zrobiłem w PS), opcja fajna ale nie wiem czy w jakiś sposób lepsza niż np. kreator fotoalbumow z najlepszefoto.pl.
Paul80 - używałem Adobe Standard, teraz mam 4 profile przygotowane przez jakiegoś fotografa pod Canona (o ile pamiętam wersje pod Nikona też zrobił), jak nie zapomnę to wrzucę po powrocie z pracy.
Czekam niecierpliwie gadget;)
Lightroom 4 Camera Calibration Profile Presets Ť Ť Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips
Sobie przypomniałem skąd brałem :) Jak widać to jest do LR4, nie wiem jakiej ty wersji używasz. Instaluje się jak zwykłe presety.
Edit. Z tego co piszę autor powinny działać z innymi wersjami LR :)
Jak te profile zapiąć?, gdzie je dać, czy normalnie jako presety?
Na stronie jest nawet video z instrukcja :) Ja mam jako zwykłe presety, co jest w instrukcji to nie wiem.
Widzę że nie dojdę do ładu z tym lightroomem, pozostaje DPP i Capture One, Lightroom jest najsłabszy w kolorze z tej stawki.
Importuje fotki, potem oznaczam gwiazdkami te które mają być obrobione i teraz mam pytanie:
chciałbym fotki które oznaczyłem gwiazdkami skopiować na dysk przenośny (RAW-y), później obrobić je na innej maszynie. Nie chcę eksportować tych (oznaczonych gwiazdką do DNG) tylko dobrać się bezpośrednio do RAW-ów i skopiować tylko te oznaczone gwiazdką w LR. Dzięki temu po obrobieniu skopiuję sobie tylko xmp i przeniosę na pierwszy komputer.
Mam nadzieje, że zrozumiale to napisałem, bo ten desperados wyjątkowo mocny dzisiaj ;-)
Lewa strona -> menu Collections -> klikasz prawy na powiedzmy 4 gwiazdki -> wybierasz Export this Collection as a Catalog -> wybierasz gdzie ma być zgrane, miejsce - w pole nazwa pliku podajesz nazwę folderu i tyle.
Wszystkie zdjęcia z 4 gwiazdkami znajdą się w tym folderze.
Można także inaczej, klikamy na 4 gwiazdki pojawią się zdjęcia oznaczone, klikam ctr+a następnie klikam prawym -> menu export -> znowu wybieram na samej górze export pojawia się okno i tam jest możliwość wybrania w menu "File Settings" image format: Orginal i tyle w temacie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gadget_zary
Czy ktos probowal tych presetow? Jak efekty? (Nie mam teraz dojscia do swojego LR) A moze znacie jakies inne strony gdzie podaja ustawienia imitujace DPP?
Rożnica między nimi a standardowymi w LR jest jak dla mnie widoczna gołym okiem (na + dla samoróbek).