Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Aby nowe obiektywy firm trzecich miały sens w RF, to czytamy na przykładzie np. Sigmy i Sony, że muszą być profile w body korekcji szkła. Wnioskuję że nie jest to tak jak się niektórym kolegom wydaje, że firma sigma ma licencję na np. 85tke i wypuszcza takie DN DG do RF to chyba w body musi być właściwa korekta do tego szkła? Inaczej to nie ten obraz jakby? Osobiście nie wyobrażam sobie tego bez współpracy obu stron aby też nie było gniotow i jakiś fakapów z errorami, zawieszaniem body. Elektronika ma ze sobą gadać, protokół RF dla szkła nie może być wprowadzony na zasadzie inżynierii wstecznej, takich rozwiązań domyślam się że dziś już nikt nie chce i nie kupi.
Czyli już się nie da bez optyki obliczeniowej? Wyszło na to, że Jan ma rację. A tak mu dogryzaliśmy - ja też co nieco.
Te "kundelki" potrafią mieć tak dopracowaną optykę, że im wspomaganie oprogramowaniem nie jest w ogóle potrzebne :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Czyli już się nie da bez optyki obliczeniowej? Wyszło na to, że Jan ma rację. A tak mu dogryzaliśmy - ja też co nieco.
Widać się nie da z nowymi małymi tylko niektórzy o tym nie wiedzą.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Te "kundelki" potrafią mieć tak dopracowaną optykę, że im wspomaganie oprogramowaniem nie jest w ogóle potrzebne :mrgreen:
E no, sigme 35 art musiałem zaktualizować soft do R bo nie działała a na 6D było ok bez aktualizacji.
Zacząłem się zastanawiać poważnie, czy nie zatęsknić za Ami66.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
E no, sigme 35 art musiałem zaktualizować soft do R bo nie działała a na 6D było ok bez aktualizacji.
Czyli musiałeś ponownie wyrobić Sigmie przepustkę, ale optyki to nie zmieniło. Mam obiektywy EF Sigmy i Canona nie wspierane softwareowo w DSLR, ale działające, więc dlaczego na R-kach miało by być inaczej?
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Koncesję odnowił.
Znaczy się, Sigma zabuliła frycowe :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Czyli musiałeś ponownie wyrobić Sigmie przepustkę, ale optyki to nie zmieniło. Mam obiektywy EF Sigmy i Canona nie wspierane softwareowo w DSLR, ale działające, więc dlaczego na R-kach miało by być inaczej?
Też tego nie rozumialem. Po aktualizacji szkła wszystko wróciło na swoje miejsce. Kosztowało mnie to zakup używanej stacji dokujacej do sigmy, ściągnięcie programu i dalej aktualizacja poszła sama.
Mówią o tym "etyka w biznesie". Są tacy, co ich to śmieszy.