Dzięki za fatygę i pomoc!
Wersja do druku
Dzięki za fatygę i pomoc!
Cos jest nie tak pierścień od 50 nie chodzi gorzej od 35, miałem dziś oba w ręku, nie zwracałem w sumie na to uwagi, ale takie różnice bym wyłapał odrazu, oba chodziły bardzo miękko i płynnie.
Wysłane za pomocą Tapatalk
Panowie takie pytanie, jeden gosc porownywal Sigmę ART z 50L i wyszło mu, że w tych samych warunkach jest różnica o 3/4ev w czasie naświetlania na korzyść L a powinno to być mniej. T-stop wg dxo tego nie wskazuje . ma ktoś jakieś rozwiązanie zagadki?
Another thing I have noticed is that although F1.2 is only 1/3 to 1/2 of a stop faster than F1.4, the exposure difference is in fact around 3/4 of a stop, this is likely due to lens coating that may have affected transmission (? need confirmation), but letâs see how it fares against the sun.
Sigma 50mm F1.4 Art Review | Wedding Photography Melbourne
Pomiary robią w centrum, może przez rozkład winietowania - tak wychodzi.
W testach pop photo
Sigma:
50mm (49.45mm tested), f/1.4 (1.47 tested)
Canon:
50mm (51.77mm tested), f/1.2 (f/1.25 tested)
W sumie testy paramentrów powinni na nieskończoności robić.
A fotograf zdjecia jak robił na bliższych planach to też może być różnie.
Inne winietowanie i inne ogniskowe zwłaszcza że Sigma to chyba IF focus, więc gubi ogniskową przy bliskich planach, a Canon wtedy jest bardziej tele. Jak więcej światła na środku kadru to większa różnica w czasie mu wyszła.
zalezy jak mierzyl
jesli swiatlomierzem w aparacie to nie jest to wystarczajaca dokladnie.
czasy sa sterowane elektronicznie moga przyjac wartosci inne ( jakies posrednie ) niz pokazuje to wyswietlacz w przyblizeniu.
podchodze do wynikow takich testow z duza ostroznoscia , w zasadzie im nie wierze , niezaleznie od tego jaki sens bylby takiego testu , co z niego mialoby wynikac?
Kontynuując temat pierścieni ostrości to zakupiłem jeszcze 24 ART i pierścień ostrości chodzi dokładnie tak samo źle jak w 50-ce :) W między czasie przetestowałem dwie inne pięćdziesiątki tylko z bagnetem Nikona i też nie chodziły płynnie (nie możliwe jest jednostajne, wolne kręcenie pierścieniem bez przeskoków). Zaczynam wątpić czy znajdę odpowiedni egzemplarz, ale skoro Wam się udało, to mam nadzieję, że też dam radę :)
Czy praca pierścienia ostrości to jest dla Ciebie sprawa życia lub śmierci? Czy byłbyś w stanie rozpoznać brak płynności pracy pierścienia ostrości na filmiku który mógłbym nakręcić czy wyczuwasz to dopiero mając obiektyw w ręce? Może mógłbym Tobie sprzedać swój egzemplarz który kupowałem pod koniec czerwca 2014, ja jak kręcę tym pierścieniem to nie wyczuwam aby mi coś przeskakiwało.
Napisał, że potrzebuje tego szkła do filmowania.
Tak to u mnie wygląda:
https://youtu.be/A-lHDSjlXDE
Jeśli stwierdzisz iż według Ciebie u mnie jest również coś nie tak, to zacznij rozglądać się za czymś zupełnie innym:
Prime Lenses - DSLR Video Shooter
Najlepszą opcją z obiektywów o ogniskowej 50mm będzie Zeiss.