Odp: Jaki statyw AD 2012-2014
Cytat:
Zamieszczone przez
Majolous
Rozumiem, że to same statywy, bez głowicy?
Czy jest wogóle możliwe kupno w tej kwocie statywu już z głowicą (w miarę solidnego, ale dla początkującego)?
To zadanie jest już raczej karkołomne ;), w miarę solidny (czytaj stabilny) niestety już raczej nie będzie, jest pewna granica cenowa i Ty się bardzo o nią ocierasz ;), możesz spróbować z zestawem fotopro (wg mnie najgorszy pod względem stabilności w tym zestawie, jakościowo jest ok.), ale nie będzie już tak wysoki, powodzenia. Zapomniałem nadmienić, że zestaw fotopro przekroczy Twój budżet ok. 110 zł.
trekingowcy! Jaki statyw w góry ? :) Lekki, mały po złożeniu, dający radę z 5d+70-200? Cena do 300pln. Ktoś używał - Slik PRO 340DX z głowicą - Statyw Slik - Fotozakupy.pl ?
Wygląda obiecująco.. Dzięki x 100 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
swishu
Starając się uzyskać maksymalnie kompaktowy zestaw zakupiłem Sirui T-1005X z głowicą Triopo RS-1. Masa całości ok. 1,2 kg, długość po złożeniu ok. 35 cm.
Mozna na tym posadowić 5DII z C70-300L. Wygoda pracy z tym zestawem raczej skromna - statyw niski, głowica bez płytki no ale coś za coś. Wiecej nie uniosę ;)
Szukając czegoś małego kupiłem Triopo M130 z głowicą KK-0S. Jeśli szukasz czegoś mobilnego i akceptujesz kilka wad wynikających z małych rozmiarów i małej wagi to bardzo fajne rozwiązanie. Po rozłożeniu ma ok.130cm, głowica z płytką, po złożeniu 34cm. Stawiam na nim 7d z 17-55/10-22 i daje radę. W bezwietrzną pogodą robiłem na czasach od kilku sek do kilku dziesięciu i stabilność dla mnie jest ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
cika
Triopo M130
hmm, piszą o zalecanej wadze sprzętu do 1 kg...
30-45 cm to po złożeniu wg mnie jest bardzo dobry rozmiar - tego szukam.
zapomniałem napisać o glowicy - ze względu na panoramowanie skłaniam się ku głowicy 3d.
Oba przykłady - za które dziękuję! Raczej posiadają głowice kulowe, co raczej utrudni utrzymanie jednej osi na sztywno, by swobodnie regulować drugą, co dla mnie jest kluczowe.
ten silk 340dx z głowicą 3d w standardzie wydawał się dla mnie najbardziej ok. Max waga do 3,5 kg..
Nogi Sirui 1005x wydają się super, ale 300zł to same nogi, a głowica 3d do tego..hmmm
może ktoś z posiadaczy silka coś opowie o nim ;-) dzięki raz jeszcze
swishu ja wczoraj zdecydowałem się na model Slik Pro 330DX. Też szukałem czegoś do 300-350zł i udało mi się w sklepie obejrzeć i łyknać za 300zł. Niestety nie mogłem przeznaczyć 500-700zł na statyw z głowicą więc po namyśle zdecydowałem się na ten właśnie model. Na razie testowałem go dosłownie 2h, więc nie będę się wypowiadał o użytkowaniu, bo wiadomo - na razie jako nówka działa rewelacyjnie, zobaczymy jak będzie po 2 latach...
pamiętam, że ktoś tu pisał o statywie MANFROTTO BEFREE mam pytanko jak u niego ze stabilnościa i w ogóle wart swojej ceny? Aa i czy ta głowica kulowa co jest w zestawie da radę? Bo jak bym miał montować swoją to by tracił swoje kompaktowe rozmiary :(
Najcięższe co bym zakładał to 60d + tamron 70-300 vc :p a najczęściej canon 10-22
Mója frotka pójdzie pod młotek, bo jednak coś mniejszego potrzebuje :p
^^^ Daje rade. Testowany na 50d/5dmk2 z 17-50, 10-22, 17-40, 24-105,70-200/4 na długich czasach i na mocnym wietrze. Jak na taka cene i wage jest ok. Im wyżej kolumna tym destabilizacja większa ale jest ok. Wg mnie ciężko bylo kilka miesięcy temu kupić w tej cenie coś bardzieh kompaktownego.
Witam,
pilnie poszukuje statywu na przyszłotygodniowy wyjazd. Muszę go zamówić w poniedziałek. Potrzebny jest typowo podróżny statyw. Na codzień mam sprawdzoną Sherpę, niestety jest ona dość ciężka stąd nie mam jak jej zabrać (samolot).
Poszukuje statywu, który utrzyma 6d plus S35 1.4, będzie to typowo wyjazdowy statyw (jedynie wtedy gdy podróż samolotem). Problem jest mocno ograniczony budżet, gdyż nie planowałem w ogóle brać statyw - 180 -200 zł max.
Czy coś w ogóle jest dostępne w takiej cenie, co utrzyma stabilnie powyższy zestaw? Nie koniecznie musi być wysoki po rozłożeniu wystarczy nawet 1,2m.
Dzięki za pomoc.
ja kupiłem manfrotto befree :p porównam z moim 190xprob i zobacze po powrocie, który pójdzie pod młotek :D