Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
Na moim biurku już stoi SX 2462W w atrakcyjnej cenie i także skalibrowany sprzętowo :)
Mam pytanie, czy jest jakiś skrót na klawiaturze przestawiający obraz na pionowy po zastosowaniu pivota (przekręceniu monitora na pion)? Inaczej za każdym razem muszę wchodzić w ustawienia).
I druga sprawa, w PhotoShopie niektóre narzędzia (kadrowanie, lupa, kroplomierz, rączka) zrobiły się jakieś dziwne, po ich włączeniu i korzystaniu mam je jakby zduplikowane na trzy. Rozdzielczość ekraniu mam dobrze ustawioną na 1920x1200, nie wiem co na to wpłynęło.
Cytat:
Zamieszczone przez
renes
czy jest jakiś skrót na klawiaturze przestawiający obraz na pionowy po zastosowaniu pivota
Ja używam programu iRotate - tam są skróty Ctrl+Alt+strzałka aby obrócić ekran :)
Za pivotyzację są niestety odpowiedzialne stery grafiki - należy sprawdzić w ustawieniach karty czy jest możliwość definiowania/operowania skrótem.
Nie bardzo natomiast wiem o co chodzi w przypadku narzędzi, nie spotkałem się z czymś podobnym. Proponuję wyłączyć akcelerację sprzętową (Prefs.>Performance>GPU Settings, [ ]Enable OP=penGL Drawing), być może znowu winna jest grafika/sterowniki.
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Proponuję wyłączyć akcelerację sprzętową (Prefs.>Performance>GPU Settings, [ ]Enable OP=penGL Drawing), być może znowu winna jest grafika/sterowniki.
W ustwieniach GPU mam taką informację: "Opcje GPU nie są dostępne w systemie Windows XP w standardzie programu PhotoShop". Dziwny komunikat gdyż ja pracuję na Win.7 64bit.
?
Cytat:
Zamieszczone przez
renes
W ustwieniach GPU mam taką informację: "Opcje GPU nie są dostępne w systemie Windows XP w standardzie programu PhotoShop". Dziwny komunikat gdyż ja pracuję na Win.7 64bit.
?
Spróbuj ściągnąć najnowsze sterowniki wraz z oprogramowaniem sterującym - może coś pomoże...
Cytat:
Zamieszczone przez
komarsnk
Spróbuj ściągnąć najnowsze sterowniki wraz z oprogramowaniem sterującym - może coś pomoże...
Masz na myśli kartę graficzną?
Tak, wygląda na problem ze sterownikami karty graficznej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hom_er
A ja myślę, że ceny spadają bo pewnie idą nowe modele.
Nie idą. To co miało się pojawić, w zasadzie wszystko już jest. Przecena SX-ów jest spowodowana "dziurą" po zakończeniu produkcji serii S.
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Tak, wygląda na problem ze sterownikami karty graficznej.
Steroniki miałem aktualne - wykonałem ktualizację karty - mam Matroxa Millenium P690 Plus - przez Matrox Power Desk.
Wciąż w ustawieniach GPU mam tę samą informację: "Opcje GPU nie są dostępne w systemie Windows XP w standardzie programu PhotoShop". Czy może mieć to związek z zainstalkowanym na innym dysku systemem Win XP choć jest nieaktywny gdyż odpalam go wyłącznie z pozycji biosu dla celów skanowania na Nikonie 8000ED (soft Nikona pracuje tylko pod 32bit)?
Cytat:
Zamieszczone przez
komarsnk
Oprogramowanie sterujące instaluje się automatycznie podczas aktualizacji sterownika? Jeśli tak, to ją zrobiłem.
Jeszcze jedno "dziwne" zachowanie choć mogę się mylić... po kalibracji gdy teraz wyłączam komputer ekran mojego SX 2462W nie wygasza się do końca tak jak bylo to przed kalibracją, jest cały czas trochę podświetlony i muszę wyłączać go - a więc do samej czerni - przyciskiem na monitorze. To normalne? Jeśli nie to chyba coś podczas kalibracji nie zostało dobrze ustawione?
Cytat:
Zamieszczone przez
renes
Spo kalibracji gdy teraz wyłączam komputer ekran mojego SX 2462W nie wygasza się do końca tak jak bylo to przed kalibracją, jest cały czas trochę podświetlony i muszę wyłączać go - a więc do samej czerni - przyciskiem na monitorze. To normalne? Jeśli nie to chyba coś podczas kalibracji nie zostało dobrze ustawione?
Zwłoka do przejścia w tryb Standby może trwać kilka sekund. Jeśli pomimo upływu czasu monitor nie usypia się, proszę zerknąć w menu, w opcje oszczędzania poboru mocy.