[emoji16][emoji3590]
Wersja do druku
[emoji16][emoji3590]
Mam pyt, czy fotografując R6 w RAW w sRGB i obrabiając zdjęcia w DPP będę miał ciepłe kolory jak np. w lustrzance 7D? W wątku przeczytałem, ze kolory są kiepskie w R6 a przymierzam się do kupna R6 ew. 5D Mark 4 (w R6 przemawia do mnie stabilizacja, z wiekiem nie jestem w stanie dobrze utrzymać aparatu na krótrzych czasach). Fotografuję zwierzęta, ludzi, budynki, różne imprezy w plenerze (obraz jednocześnie częściowo w cieniu i w pełnym słońcu też sie zdarza), czasem makro. Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam
Obrabiając w dpp powinieneś mieć bardzo podobne kolory. Ludzie narzekają tak na prawdę nie na kolory z R6 tylko na profile kolorystyczne do tego aparatu przygotowane przez Adobe. Ma to znaczenie tylko jeśli RAWy wywołują w ACR lub Lightroom. Niektórzy rozwiązują ten problem przez zastosowanie innych profili, inni w ogóle nie widzą takiego problemu a jeszcze inni korzystają z innych programów. Ja używam C1 i jestem zachwycony plikami z tej puszki :)
tak, ale spotakałem się z opinia że R6 ma zimniejsze kolory niz lustrzanka a na twarzach ludzi w R6 widać wszystkie "niedoskonałosci" tj. R6 ma gorszą "plastykę" zdjęcia twarzy w porównaniu do listrzanki Canona(przy fotografowaniu w RAWach) Stąd pytanie do osób które miały do czynienia i z lustrzanką i z R6 czy to prawda
--- Kolejny post ---
Jestem amatorem i pracuję tylko w DPP. I zastanawiam się jak to jest w DPP
przestań spotykać się z opiniami bo ci robią wodę z mózgu
rób zdjęcia
Muszę zmienić procesor w kompie stacjonarnym żeby szybko otwierał RAW CR3 z Canona R6 w DPP. W instrukcji zalecają Intel Core i7 lub nowszy ale nie piszą której generacji. Może byc tak, że i5 nowszej genaracji będzie szybsze niż i7 starszej. Jaki macie procesor w kompie i jak długo otwiera CR3 dopóki kółko w prawym dolnym rogu zdjecia nie przestanie sie krecić? Z góry dzięki za odp.
To dłuższe otwieranie przez DPP4 plików CR3 w porównaniu do CR2 jest głównie efektem tego że DLO jest włączone od razu w korpusie R6. Można to wyłączyć jeśli nie korzystasz z DLO do każdej klatki i tylko dla wybranych kadrów włączysz sobie w DPP4 -będzie szybciej. Można też w menu DPP zrezygnować z otwierania wdg. nastaw puszki i samemu określić opcje otwierania.
A gdzie jest to DLO w R6 (poznaje dopiero aparat). W DPP gdzie się wyłączą wdg? Dzięki i pozdrawiam