Jeszcze tak mi wpadło na myśl, ze zamiast 50/1,4 kupić 85/1,8 bo 50 mm miałbyś w tamronie ;) Ja mam 28/1,8, 85/1,8 i w pracy tamrona 17-50 i powiem że zestaw bardzo uniwersalny i przyjemny ;)
Wersja do druku
Jeszcze tak mi wpadło na myśl, ze zamiast 50/1,4 kupić 85/1,8 bo 50 mm miałbyś w tamronie ;) Ja mam 28/1,8, 85/1,8 i w pracy tamrona 17-50 i powiem że zestaw bardzo uniwersalny i przyjemny ;)
tyle, że pracowałem już pare razy na pożyczonym Tamronie 17-55 i tak, poza ostrością to średnio było wygodnie - chodzi mi oczywiście o AF i głośność... ale może przesadzam i za dużo oczekuje od tej klasy cenowej.
Wy też mieliście taki ogromny dylemat? :) jakby nie patrzeć to i troche kasy trzeba włożyć, a wiadomo nigdy jej nie ma za dużo, po drugie tak dużo od tego zależy - efekt, wygoda pracy, ilość niezbędnej obróbki itd...
wiadomo, ogólnie rzecz biorąc najlepiej jakby się miało jeden uniwesalny obiektyw aby nie było konieczności myślenia, że to zrobie tym, teraz będę musiał tego założyć itd
czy pod cropa takim najbardziej uniwersalnym obiektywem jest 24-70 f/2.8 L czy 17-55 f/2.8 IS USM? a może 17-35 f/2.8 L?
17-55 2.8 is
@ darekPolsztyn
Kup sobie C17-55/2.8
Zrób kilka zleceń. Sam stwierdzisz, czego Ci brakuje.
Jeśli aktualnie masz dylemat, czy wybrać C28/1.8 czy 17-40L, to znaczy, że nie do końca czujesz temat. Stawiasz zooma przeciwko całkiem przyzwoitej stałce o ogniskowej ze środka zakresu zooma. Moim zdaniem tych obiektywów nie da się porównać w prosty sposób.
Ja myslę że jeśli kolega dopuszcza kupno 24-70 pod cropa to nie ma kompletnie pojęcia o temacie. Mi w statystycznych polskich m3 czasem i 16mm na ff to za wąsko.
Bez kitu... jak tak patrzę na pytania CO KUPIĆ, CHCĘ ŚLUBY ROBIĆ!!! to już się robi nie dobrze.
Myślę, że najtrafniejsze stwierdzenie.Cytat:
Zamieszczone przez Pawel_G
powiem tak... ostatnio trafiłem na pokój w którym błogosławili gdzie gdyby nie ryba... to bym chyba mógł świecznik sfotografować tylko bo nic by więcej nie weszło. prawda jest taka że niestety trzeba się przygotować na każde warunki żeby nie było zonka na miejscu. mnie się wydawało że w torbie i w bagażniku mam już wszystko ale trafiło się zlecenie na piętrze karczmy góralskiej i już wiem że... nawet szkło 1.2 by nie dało rady i muszę znaleźć sposób żeby to doświetlić sensownei z góry... ciemno ponuro ... a zdjęcia wiadomo każdy chce mieć piękne jasne i pełne kolorów.. wiec prawdopodobnie stanie na montażu pod sufitem w karczmie jakiegoś zestawu studyjnego z ogromnym softboxem żeby ładnie doświetlić salę. Niestety przy zdjeciach ślubnych podstawa to pokora i przyznanie uczciwe że reporter musi mieć każdą możliwość wykonania zdjeć w zanadrzu w torbie albo w samochodzie bo nie może powiedzieć młodej parze... sorki ale.... nie miałem takiego szkł żeby was sfotografować albo sorki padł mia aparat/karta
swoją drogą jak już w temacie ślubnego sprzętu... posiada ktoś z Was torbę camrock x60... bo okazało się że moja dotychczasowa torba nie daje rady a noszenie dwóch jest mało poręczne więc... znalazłem takie coś na allegro ale... nie znam nikogo kto takową posiada żeby zapytać o opinie.Torba