Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Kolorystyka to pewnie wypadkowa użytych elementów optycznych, powłok, korpusu (!) i indywidualnych preferencji.
Na podstawie własnych obserwacji ukułem sobie "teorię" fluorytową (pewnie nie do końca prawdziwą :lol:), ale trochę sprawdza się w praktyce ;)
Najbardziej lubię kolorystykę 300/2.8 i 500/4, ona jest bardzo "czysta", wysublimowana, ale przy tym odrobinę sterylna i chłodna. Z bardziej popularnych szkiełek, to dość zbliżoną charakterystykę do wymienionych ma 100-400 II. Natomiast 200/2.8 i 400/5.6, które nie mają elementów fluorytowych potrafią dawać piękne, dość mocno nasycone kolory w jednych warunkach oświetleniowych, a w innych niestety dość "brudne". Podobnie chyba jest z 55-250 STM, ale zbyt mało nim zdjęć zrobiłem, żeby bardziej kategorycznie się wypowiedzieć.
Zgodnie z tą "teorią"/obserwacjami, to 70-200/4 IS powinien dawać kolory z pierwszej wymienionej przeze mnie kategorii (ciut chłodniejsze), a 70-300 L IS, z tej drugiej, czyli cieplejsze.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Eee tam. Sigma 30mm/1.4 jest do cropa a gabaryty jak C50/1.4usm. Z tym, że dla mnie taki obiektyw w canonie powinien powstać 10 lat temu.
Niestety się zgodzę, że mocno byłby to spóźniony obiektyw. Popularność APS-C chyba spadła. Dziesięć lat temu pewnie kupiłbym od razu, teraz pewnie już nie. Z drugiej strony mieli spooooro czasu, żeby odrobić lekcje, więc pewnie będzie bardzo udane szkiełko w przyzwoitej cenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Zgodnie z tą "teorią"/obserwacjami, to 70-200/4 IS powinien dawać kolory z pierwszej wymienionej przeze mnie kategorii (ciut chłodniejsze), a 70-300 L IS, z tej drugiej, czyli cieplejsze.
tak to mi mniej wiecej wychodzilo. osobiscie w przyczyny nie wnikam. widze tylko kiedy musze suwakami w LR ruszyc, zeby wyrownac kolorystyke zdjec.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Eee tam. Sigma 30mm/1.4 jest do cropa a gabaryty jak C50/1.4usm. Z tym, że dla mnie taki obiektyw w canonie powinien powstać 10 lat temu.
Sigma była fajna, ale AF ... - zrezygnowałem. Ja przez brak takich szkieł przeszedłem na FF.
Jeśli chodzi o AF to raczej nie miałem problemów na 40d, ale co do reszty to pełna zgoda. Szczególnie brakowało czegoś w okolicach 18mm/f1.4 lub 1.8
40D miała mikrokalibrację? Ja miałem 400D i obiektyw jak nie trafiał, nie było rady.
Sigma 20f1.8 - ta sama historia. Dałem sobie spokój z Sigmami i cropem naraz.
Nie miała, ale af był dobry. Na 400d faktycznie znacznie słabiej :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Kolorystyka to pewnie wypadkowa użytych elementów optycznych, powłok, korpusu (!) i indywidualnych preferencji.
Na podstawie własnych obserwacji ukułem sobie "teorię" fluorytową (pewnie nie do końca prawdziwą :lol:), ale trochę sprawdza się w praktyce ;)
Najbardziej lubię kolorystykę 300/2.8 i 500/4, ona jest bardzo "czysta", wysublimowana, ale przy tym odrobinę sterylna i chłodna. Z bardziej popularnych szkiełek, to dość zbliżoną charakterystykę do wymienionych ma 100-400 II. Natomiast 200/2.8 i 400/5.6, które nie mają elementów fluorytowych potrafią dawać piękne, dość mocno nasycone kolory w jednych warunkach oświetleniowych, a w innych niestety dość "brudne". Podobnie chyba jest z 55-250 STM, ale zbyt mało nim zdjęć zrobiłem, żeby bardziej kategorycznie się wypowiedzieć.
Przeglądnąłem sobie w lr kilkaset spzdjęć z tego obiektywu i trochę zmieniłem zdanie. Ten obiektyw jest po prostu bardzo neutralny i dlatego pokazuje kolory które już są, (a których gołym okiem się nie widzi). Więc zależy w jakich warunkach się robi zdjęcia. Na przykład w cieniu, albo np. w lesie potrafi być dość chłodny i siny, a o zachodzie słońca bardzo żółto- czerwony. Natomiast wyrównane lekko słoneczne obrazki z równowagą różnych kolorów wypadają bardzo naturalnie np. kolor skóry pokazuje bardzo ładnie. W odróżnienu np. od niektórych innych szkieł, które ze skórami wpadać lubią w brudne rdzawe magenty. Najważniejsze, że można łatwo podkręcić kolory w obróbce bez niespodzianek i walki. Dlatego lubię robić portrety 70-200/4LIS.
Zapewne przeczytamy w niedziele w plotkch na optyczne http://www.canonwatch.com/the-canon-...ss-camera-cw5/
Canon EOS M6 Coming This Month.
W sumie to samo. Ciekawe czy skończy się na innym kolorze obudowy ;)...
Odp: Bezlusterkowiec Canon Eos M5