Odp: Branża ślubna zdycha...
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
A czemu goście w tle nie są ostrzy? :D
taka wizja artystyczna, mam to w umowie, ze mi wolno:mrgreen:
Bo nie sa tematem zdjecia.
Po prostu trzeba zachować odpowiedni kąt i odległość. Tombas, w jaki sposób korzystasz z kalkulatora w kościele?
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Po prostu trzeba zachować odpowiedni kąt i odległość. Tombas, w jaki sposób korzystasz z kalkulatora w kościele?
pytasz serio, czy mała prowokacja?:lol:
nigdzie nie napisałem że w kosciele, choc moge, mam na telefon sciągnieta aplikacje Digital DoF i spokojnie np. w trakcie kazania mozna sprawdzic, a odpowiadając na Twoje pytanie to staram sie miec w glowie kilkanascie kombinacji przesłona/odległośc (w kościele raczej nie eksperymentuje, a zrobiłem juz "parę" ślubów wiec co nieco w czaszce zostało)
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
pytasz serio, czy mała prowokacja?:lol:
nigdzie nie napisałem że w kosciele, choc moge, mam na telefon sciągnieta aplikacje Digital DoF i spokojnie np. w trakcie kazania mozna sprawdzic, a odpowiadając na Twoje pytanie to staram sie miec w glowie kilkanascie kombinacji przesłona/odległośc (w kościele raczej nie eksperymentuje, a zrobiłem juz "parę" ślubów wiec co nieco w czaszce zostało)
Oczywiście, ze pytałem serio. Tak myślałem, ze mając trochę takich sesji za sobą, to już autoamatycznie się wie gdzie i jak się ustawić, żeby było dobrze. Też myślałem o komórce, ale jak to wszystko sprawdzać, w tym całym szaleństwie ślubnym.
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
ale jak to wszystko sprawdzać, w tym całym szaleństwie ślubnym.
szleństwo bywa tylko w kilku momentach, a i to na krótko, reszta to spokojna robota...:mrgreen:
tombas, a dlaczego używasz tak krótkich czasów migawki (1/400 - 1/1250s), zamiast np obniżyć ISO? Zawsze masz tak jasne Kościoły czy wybrałeś je na potrzeby udowodnienia swojej tezy?
Cytat:
Zamieszczone przez
kimi77
tombas, a dlaczego używasz tak krótkich czasów migawki (1/400 - 1/1250s), zamiast np obniżyć ISO? Zawsze masz tak jasne Kościoły czy wybrałeś je na potrzeby udowodnienia swojej tezy?
poprostu, lubie zdjęcia robione przy wysokim iso (chyba zgadzamy sie że ma to wpływ nie tylko na czasy ale np. tez na ilośc swiatła zastanego na zdjeciu itd..) niestety miewam tez koścoły gdzie iso 3200 przy f/3.2 potrzebuje czasu rzedu 1/80
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
poprostu, lubie zdjęcia robione przy wysokim iso (chyba zgadzamy sie że ma to wpływ nie tylko na czasy ale np. tez na ilośc swiatła zastanego na zdjeciu
Taki sam wpływ ma ISO na światło zastane jak czas... W czym więc wg Ciebie tkwi przewaga z wysokiego ISO przy b krótkim czasie? Dostajesz przecież gorszą jakość - wyższe szumy, mniejszy DR...
Może cała sesja wykonana została na autoiso? Robiłem tak jeden ślub i iso dość mocno aparat mi podbijał. No ale wyższe iso dla FF nie ma większego znaczenia.