Ja jako ciekawostkę pokaże zdjęcie z polarem B+H 67 circular-pol mrc z samolotu:
Wersja do druku
Ja jako ciekawostkę pokaże zdjęcie z polarem B+H 67 circular-pol mrc z samolotu:
Myślę, że zdjęcie zrobione przez centymetrowej grubości okienko samolotu nie jest miarodajne. Szybka z pewnością też posiada jakieś filtry, z takiego połączenia mogą wychodzić dziwne rzeczy.
To nie jest argument przeciwko filtrom B+W !
Może zapomniałeś, że polarka trzeba czasem troche obrócić :mrgreen: :)
Wybacz złośliwosć, ale chyba widziałeś efekt przez wizjer - po to przecież są lustrzanki! Myślę, że dało by się nawet w takich warunkach i przez szybę ustawić lepiej, a poza tym intensywność działania polaryzatora zależy od kąta padania światła, więc przy szerszych kątach nierównomierność na niebie jest jak najbardziej naturalna i NAPEWNO nie zależy od firmy - chyba, że marny filtr prawie nie działa.
Mialem to samo jak robilem zdjecia z samolotu:)
krzy, przecież nie oceniałem tego filtra jako zły. Wrzuciłem to zdjęcie dla ciekawostki. W warunkach przyziemnych filtr sprawuje się świetnie. A co do mojej nieświadomości tego że filtrem można kręcić to powiem Ci że wiedziałem o tym i efekty tego były tylko takie że ten czarny obwarzanek się tylko zniekształcał i przesuwał
Jestem podobnego zdania. Moim zdaniem na widoczne na zdjęciach efekty mogły mieć wpływ dwa czynniki : pierwszy to wysokość na której wykonywane były zdjęcia, drugi to ewentualne "powłoki" w które mogły być wyposażone okna samolotu. Trudno oceniać jakość filtrów na podstawie zdjęć wykonanych w tak "nietypowych" warunkach.
Jakiego filtru użyłeś?
Hoya Pro1 Digital. Ale ten efekt to ponoc wina mineralnego szkla uzywanego w samolotach. Bo w normalnych warunkach fitr sprawowal sie bardzo dobrze:)
To jest efekt nierownej polaryzacji swiatla przechodzacego przez plexe ochraniajaca iluminator. Plexa jest plastikiem formowanym cisnieniowo i stygnac nierowno rozkladaja sie naprezenia powodujac lokalne zmiany gestosci. Podobny efekt zauwazycie robiac fotke z polarem pudelku do CD lub... gornemu wyswietlaczowi 40D (wystarczy nan spojrzec przez okulary z polaryzatorem). Efekt wystapi niezaleznie od marki filtru.