Na Śląsku jest dzisiaj tyle samo rodowitych Ślązaków, co w Warszawie rodowitych Warszawiaków, czyli jakieś 20 %.:lol:
Wersja do druku
Na Śląsku jest dzisiaj tyle samo rodowitych Ślązaków, co w Warszawie rodowitych Warszawiaków, czyli jakieś 20 %.:lol:
:D Dokładnie :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Nemeo
no to w temacie Gornego Slaska:
http://www.frazpc.pl/b/95557
skocz do sklepu po wymborek :)
Slowo w slowo, wybacz ubogosc jezyka, pisalem tego posta wczesnie rano ;)Cytat:
Zamieszczone przez p_lar
:mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Cytat:
Zamieszczone przez minek
No no panowie, historia Śląska wcale nie jest obca tak jak jego jezyk, Śląski nie jest wymarlym dialektem, a juz tymbardziej dzieciaki w szkole nie pisza po "ichniemu". Zostalismy ze tak powiem dostosowani i spolonizowani, przez PRL, podobnie jak, juz o tym wspomnial Zielony, Warszawa zostala po wojnie zasiedlona ludzmi z terenow wiejskich zamiast ich bylymi mieszkancami (dzis rodowici warszawiacy kaza sie mianowac warszawianinami a nie warszawiakami, przynajmniej ja takiego aparata spotkalem). Nie uwazam ze powinno sie trzebic gware... wrecz przeciwnie, bo nawet w slaskich domach malo kto godo a coraz czesciej sie mowi. Ten jezyk umiera i to jest smutne. Kaszubskiego ucza w szkolach a u nas co ? Wstyd wstyd...Cytat:
Zamieszczone przez DoMiNiQuE
EDIT:
slaski jest strasznie roznorodny, z tej strony dowiadujemy sie ze:
wodziónka - zupa jarzynowa
dziwne, u mnie w domu wodzionka mowilo sie zawsze na pokruszone kawalki czesrtwego chleba, z cwiartka kostki smalcu i pokrojonym czosnkiem, zalanym wrzatkiem, ot ciekawej rzeczy sie dowiaduje...
to nie po śląsku ale po Poznańsku...Cichy tłumacz
jesli to to o czym mysle to u nas zawsze sie na to mowilo Halba, niewazne jakim domu ;)Cytat:
Zamieszczone przez mattnick
Tak z nierentownym gornictwem podziemnym jako postawowa gospodarki to za przeproszeniem byscie sie zesrali:grin: Rownie dobrze moglo by odwalic gdanszczanom ze chca autonomi, albo ziemiom wschodnim ze tez przeciez tyle czasu byly ziemiami nie naszymi. Ja to pierdziele, ja chce galicje przylaczyc do austri!! Bezsens nie??:grin:Cytat:
Śląsk miał być osobnym państwem, albo należeć do Niemiec. Pewnie teraz byśmy się mieli o wiele lepiej. Tzn mówię o Ślązakach - nie o gorolach. Szkoda, że to nie przeszło.
Cytat:
Zamieszczone przez liquidsound
Zielony pisal o czasach plebiscytu nie o tym co sie dzieje dzisiaj, bez urazy ale jesli przeczytasz co to bylo, to zrozumiesz, a mieszanie polityki do rozmowy o gwarze moze sobie darujmy ?
pozdrawiam
krzysiek
Si, ale dalej mozna spotkac sie z opinia zeby odlaczyc śluńsk od reszty polski. Ja akurat jestem hanysofilem wiec pozdrawiam