ponoć ostrość lepsza... ale tak jak mówię ja nie sprawdzałem... może akurat taki egzemplarz 1.4 trafił że przegrywała z 1.8... a z tym AF w 1.8 to bym nie dramatyzował... jak mi 1 na 10 nie trafi to wszystko... jedynie w serii jest kiepsko
Wersja do druku
no tak... szybkość faktycznie nie powala... ale w kościele jest sporo czasu na ustawienie aparatu... więc... da się... a na sali i tak 50tka to za wąsko więc... tam się sprawdzi 17-40. Generalnie da się takim zestawem pracować... wiadomo jak ktoś ma kasę to lepsza 50tka 1,2 ale jak się nei ma co się lubi to i trabant da radę.
Absolutne minimum:
40d + 28 1.8
30d+ 85 1.8
Z takim kompletem to raczej nawet flash nie bedzie potrzebny, jedynie na sali by sie przydal od biedy ;). Moze sie uda pozyczyc ;).
za 5k ciezko z backupem bedzie...
A tak serio to 2x5d2 i komplet eLek ;).
co do 85 i użyteczności - zależy od upodobań obiektywy 85mm i 135mm sa częściej chyba uzywane niż 50 mm. więc mając 85 na cropie to wychodzi cos w okolicy 135 - uzywam właśnie tak i bardzo sobie chwalę (70-200 poszło w kąt)
ja zdecydowanie wole 50 1.4 na cropie w kontekscie slubow.
chociaz moje doswiadczenie jest nikle:)
przyszedl jeden amator i caly temat na nowo walkowany , a nie zmienilo sie nic ;]
To jak nasi politycy, niczego się nie nauczą :(
Mam podobnie, poprostu po za plenerem nie widzę zastosowania dla 85 1.8 na ślubie czy weselu na cropie, chyba, że kościół to bazylika, a sala to hangar.
Co innego jeśli korzystasz z zooma to ogniskowe na cropie w okolicach 85 mm mogą się przydać do strzelenia szczegółów.