Odp: Branża ślubna zdycha...
Ciężko jest na wprost podejść, ja mam opory, uważam, że wystarczy ujęć pod kątem. Jeśli są warunki, chowam się w ławki dla ministrantów, ale nie w każdym kościele są odpowiednie, wcześniej też uzgadniam to z księdzem, niektórzy sobie kategorycznie nie życzą przekraczania "linii" ksiądz - ołtarz, że tak się wyrażę :)
Chyba, że "na wprost" chodzi o fotografowaniu pleców :)
--- Kolejny post ---
Nie mówię "nie" - może to jakieś moje złudzenie :) Między świętami planuję takie "eksperymenty" na które nigdy nie mam czasu w ciągu roku i jeszcze raz obadam sprawę, temat mnie zainteresował.
Liqiudsound, rozumiem do czego zmierzasz w powyższej wypowiedzi i całkowicie się z Tobą zgadzam. Nawet z tym, iż czasami coś na opak zrozumiem po przeczytaniu. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
W kościele prawie się nie da, a poza tym nie wypada, dla zachowania powagi świętego miejsca.
To nie mam już więcej pytań.. masakra.
Cytat:
Zamieszczone przez
zanussi
Kolekcjoner. Weź dwie osoby w dośc ciemnym pomieszczeniu, posadź je metr - półtorej od siebie, weź jasne szkło o ogniskowej 50-85, ustaw ISO 1600, czas musisz mieć co najmniej 1/60, teraz ustaw do tego czasu przysłonę... wyjdzie f2, max f2,2... i teraz weź tą głębią ogarnij dwie twarze :)
A czemu nie użyć lampy błyskowej, czemu nie użyć trochę krótszej ogniskowej. Dziwne ale mojemu wujkowi udało się zrobić takie zdjęcia na ślubie moich rodziców daaaaaaaaaaawno temu. Po prostu trzeba użyć odpowiednich środków do danej sytuacji i trochę się pogimnastykować. Chyba że ktoś nie wie, nie umie, no ale wtedy mamy do czynienia z sytuacją w której nie powinno się robić zleceń 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
nie pieprz glupot
to typowa powiedzenie pseudo znawcow douczajacych na roznego rodzaju forach
Bardzo proszę o powstrzymanie się od takiego sposobu zwracania się do forowiczów. Jeszcze jeden taki wpis i się pożegnamy.
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Kolekcjoner, to jest po prostu fizycznie nie możliwe robiąc zdjęcie z boku zrobić ostrość obojga.
jest robione z boku, wg mnie oboje "łapią" się na ostrość
mam setki jesli nie tysiące pobonych zdjęc tj. robionych pod kątem przry relatywnie małej liczbie F
Zrób krok w lewo i zrób zdjęcie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
teraz jest wystarczające w lweo czy szukac dalej:lol:
[/IMG]
a i w prawo tez moge:lol:
[/IMG]
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Tijaa, a może stań na głowie ;).
nie che się wymądrzac, ale robiłem fotki pod mniejszym lub wiekszym kątem przy F rzedu 1.8 gdzie obie twarze są w GO (bardzo pomocny jest kalkulator głębi, bo m.in pokazuje jak rozkłada się GO (przed i za miejscem "strzału") wtedy wiesz gdzie "celowac"
Jak dla mnie to na pierwszym przykładzie Pan już poza GO ;-) ale miniaturki. A czemu goście w tle nie są ostrzy? :D