lampy na sali rozstawiasz studyjne (błyskowe czy światło ciągłe) czy ustawiasz kilka lamp błyskowych Canona EX ?
Pozdrawiam
Wersja do druku
studyjne. póki co EX-a mam jednego i jednego metza w zapasie.
dzięki Schabu za podzielenie się warsztatem, hmm widzę iż wiele osób używa studyjnych lamp do tego biznesu, mam nadzieje że bez tego bardzo żle nie będzie, na studyjne świecidełka od razu kasy nie starczy, będzie musiała wystarczyć przez jakiś czas jedna 580 EX II.
Pozdrawiam
co masz do iso 1600 jest calkiem do robienia zdjec 3200 juz nie bardzo
czasy 1/20 przy skeczach na 17mm czy uchwyceniu ruchu z zatrzymaniem ruchu lampom na wpros z korekcja na -1/3ev do -1/2ev
jest to calkiem realne
u nas sale sa dosc jasne wiec na impreze nigdy nie bralem lamp studyjnych i zawsze sobie jakos radzilem
najczescie mam iso 800 i czasy na sali 1/40 w kosciele 1/60 staram sie wydybac wiec wtedy jasne stalki
no ja wiem że to realne, tylko gorzej już to wygląda;) nie wiem-może nie umiem, ale wtedy mi zdjęcia poruszone wychodzą.
ja wyżej niż 800 nie wychodze. a czasy to zależnie do sali i sytuacji. u nas też są jasne sale - z reguły - ale spróbuj kiedyś z lampami porobić. zupełnie inaczej to wygląda. no tylko radio by się przydało a nie kabelki. i trzeba tak robić fotki i lampy ustawić, żeby nie wchodziły statywy w kadr.
aha- no i lampy się przydają do fot grupowych:)
zresztą - ja tam nic nie wiem, ja tylko sprzątam po weselach:)
Mam aparat 20D i obiektyw 16-35mm f/2.8L.
Szybko nie nie zmienie aparatu na 5D lub Marka, wczesniej kupie 40D.
I zostawie 20D zeby miec dwa apraty ale narzie potrzeba szkla.
Fotografuje tez przyrode wiec 16-35mm f/2.8L nie chce sprzedawac chyba ze zamienic na 16-35mm f/2.8L II.
Chec dokupic drugi obiektyw bo brakuje mi dłuzszej ogniskowej.
I co kupic stalke czy zooma?
Jak zoom to chyba : 24-105mm f/4L IS lub 24-70mm f/2.8L?
a ze stalek?
Nie zamierzam poprzestac na tym zakupie jak sie da to beda jesze inne ale na razie potrzeba i mozliwosci sa na jedno szklo.
Czytalem watki na tym forum ale nie pomoglu w podjeciu decyzji, wiec mile widziane wasze opinje.
jeżeli tylko jedno szkło to 70-200/2,8 najlepiej z IS. i 50/1,8 za 300 PLN bo koszt w sumie żaden.
no IS to zawsze się może przydać;) - podobno optycznie jest gorsza, ale ja nie mam porównania, powtarzam tylko zasłyszane opinie akurat. jaśniejsza 50tka jest lepsza pod względem optycznym i budowy. no i USM - to akurat moja opinia:)