po numerkach na powyzszych zdjeciach, zgaduje ze to:
http://www.shutterstock.com/gallery-71337p1.html
Wersja do druku
po numerkach na powyzszych zdjeciach, zgaduje ze to:
http://www.shutterstock.com/gallery-71337p1.html
po pierwsze - był użytkownik, który osiągnął 1200 DLi w 1 dzien ale z WIELU zdjęć, a nie jednego (z jednego zdjęcia 35 dli to bardzo fajny wynik) - to po primo.
po wtóre - 100-120 DLi dziennie to jest ładny wynik jak na kogoś, kto przez ponad 5 miesięcy nic nie wrzucał (choroba - ciężka niestety - uniemożliwiła mi sprzedaż stockową)
po trzecie - proszę bardzo link :-) zdjęcia kiepskawe, rok temu robiłem "co leci" aby tylko się sprzedało. Teraz 2 tygodnie temu postanowiłem reaktywowac stocki i jeszcze trochę pozarabiać. Stare zdjęcia robione na 5 halogenach po 150Watt każdy.
Na dzień dzisiejszy (zdjęcia słonecznika) posiadam 3 x 300Ws (+ Speedlite 580EX II jako support na podświetlenie blatu), 2x softbox 90x120cm, 1 x softbox oktagonalny 180 cm, stół bezcieniowy + wielkie studio (i równie wielkie aspiracje do zostania kimś tak wielkim jak "Matka_Wariatka") :-)
Pozdrawiam!
Dokładnie, niecałe 1300DLi w 1 dzień :-) (przy galerii 4 albo 5 tysięcy fotek)
Przyznam się że mój rekord to 174DLe (listopad 2006 - przedświąteczny okres)
Teraz - niestety - nie ma tak dobrze :-( Moja średnia to 60-70 DLi.
Aha - mam też konto na IS - jeśli ktoś miałby ochotę zerknąć, albo nawet pooceniać fotki - zapraszam serdecznie! Konto iStock
no to ja mam póki co na SS koło kilku DL do kilkunastu... :P inna sprawa ze za dużo i za ładnych zdjęć to nie mam..
Witam, czy moge liczyc na czyjąś pomoc ?
nie kumam licencji na BigStockPhoto czy mógłby mi ktoś to rozszyfrować?
Chciałem załadować zdjęcia jednak jest tam tak dużo licencji że nie wiem które wybrać a których nie ruszać. (kiepski angielski )
Chodzi mi głównie czy są tam takie licencje które pozwalają na umieszczanie zdjęć na innych stockach.
Boję się że mogę popełnić błąd i będzie nieciekawie.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
mam problem :) mianowicie jak ustawiacie custom WB? moje oświetlenie to halogen 500w i 430ex, ten halogen to raczej tylko po to żeby ogólnie było jaśniej bo świece nim przez styropian, jakoś nie mogę skontrolować cieni przy doświetleniu halogenem np. z dołu, a właśnie, jak ustawilibyście lampy mając do dyspozycji w/w pozycje?
Wracając do sedna Custom WB ustalacie przy włączonych wszystkich lampach, korekcji na 0 i już? U mnie efekty są lekko mówiąc średnie. Jeszcze tylko powiem że na lampie mam zazwyczaj korekcje koło 1,1/3 EV na +, jak przy takiej konfiguracji ustawić WB?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Na pewno nie ma tam licencji która by pozwalała komuś wystawić Twoje zdjęcie na innym stocku, ja zaznaczam wszystkie, te licencje to np. możliwość nadruku na koszulkach, wykorzystanie w programach itd.Cytat:
Zamieszczone przez cos okropnego
Ja robie to troche "lopatologicznie" a wiec: mam laptopa, ktorego obudowa jest szara. W takich bezcieniowych warunkach robie zdjecie (czyli tak jak chcesz robic - powlaczaj te zarowki, ktore chcesz i jak chcesz) obudowy Poniewaz jest szara importuje moje zdjecia do Lightrooma (moze byc cokolwiekco uzywaz- DPP tez swietnie sie sprawuje). I teraz myk. Importuje 1 zdjecie (obudowy) klikam pipetka na Balans bieli - zapisuje ustawienia balansu i nazywam np powiedzmy Set1. Pykam zdjecia jak sie da i potem przy imporcie reszty zdjec jako akcje importu podaje SET1. Co mi to daje - jak sobie zaimportuje zdjecia to mam odrazu WB ustawiony OK i nie potrezebuje sie bawic (szkoda czau) .
Metoda 2 (czasmi tak robie - bo tak - nie ma reguly dlaczego)
Ten sam laptop - aparat na M +1/3EV (teraz bedzie 1/2 po przeczytraniu niesamowicei swietnego artykulu Janusza Body) i robie zdjecie obudowy tak zeby caly kadr mi wypelniala (oczywiscie manual focus - innaczej aparat "zglupieje) Robie zdjecie - potem wchodze do ustawin WB klikam na Custom - wybieram "szre zdjecie" potwierdzam "set" i koniec - nastepne kolejne zdjecie ma juz w sobie "WB z korekcja".
To jest moja metoda - niekoniecznie oznacza ze jest dobra i tak musi byc. Z checia poczytam o innych.
ja nie wiem o jakim WB wy piszecie, ja mam w moim kompaktowym aparacie taką opcję, że aparat pobiera próbkę bieli z otoczenia i za każdym razem przed serią zdjęć w danym oświetleniu pobieram tę próbkę z jakiegoś w mocno białego punktu i potem robię fotki. z tym, że biorę tę próbkę właśnie przy już zapalonych lampach, czyli mam taką biel jaka jest naturalnie w danym oświetleniu.
chyba to nieźle wychodzi, co widać na moich załączonych obrazkach? a jeśli coś jest nie tak to chętnie wyczytam wasze sugestie i krytyczne zdania, bo ja nowicjuszką wciąż się czuję
poza tym chyba trochę ostatnio idę na ilość a nie na jakość... trzeba by się nieco pohamować i skupić na tej drugiej
pozdrawiam wszystkich, właśnie czekam na to żeby mnie sprawdzili na SS i jak już sprawdzą to wrzucę wreszcie tam pierwsze fotki, jestem strasznie ciekawa jak wypadnę i czy się zakwalifikuję...