Kto to dr.dre?
Wersja do druku
taki jeden co sie na muzyce zna
Rozbudowa Maca to jedno z jego głównych ograniczeń i nie pomalujesz; zapomnij o rozbudowie. Z drugiej strony to ma swoje plusy - system jest lepiej zoptymalizowany z uwagi na niewielką liczbę dostępnych konfiguracji. Z tą rozbudową PC-ta jednak też bym się nie podniecał, bo ileż to razy wymieniasz procka ? Albo dokupienie RAM - u mnie to zakończyło się wymianą całości, bo nowe pamięci gryzły się ze starymi. No i pozostaje kwestia czasu i chęci takiej rozbudowy - ja wyrosłem już z czasów, gdy jarało mnie dostrajanie timingów DDRAM czy podkręcanie procka. Teraz chcę, by komputer po prostu działał, zawsze. Z PC zawsze coś nie tak. Mówię o pudle, nie laptopie bo te działają znośnie (ale nie są szybkie). Albo infekcja systemu i konieczność reinstallu, albo bateria na mainboardzie się wyładowała (po 3-ech latach od zakupu) i BIOS nie zapamiętywał ustawień, pochlastać się było można. Mac mi tego wszystkiego oszczędza.
A wzorowanie się na Kelbym uważam nadal za właściwe. Tak samo jak za bzdurny wywód, jakoby należało przesiąść się na Nikona, nonsens. To wątek o KOMPUTERZE a nie APARACIE.
Sent from my iPad using Tapatalk
Procka nie ale jeśli chciałbym to mogę, to samo dotyczy pamięci i reszty części, co najlepsze nie musze przepłacać za logo z jabłkiem choć pamięci te same co pod winda. Nikt tu nie mówił o podkręcaniu czegokolwiek bo i po co w dzisiejszych czasach. Mówisz o infekcji i reinstalu, widać za mało wiesz skoro piszesz o tym jak było by to lekarstwo. Mam winda 8 od początku jak się pojawił, ani jednego reinstalu systemu, stabilność dużo lepsza jak poprzednie systemy. Faktycznie wymiana baterii za 5 zł to kłopot. Widać jesteś fanboy em. Bo dobrze skonfigurowany Windows potrafi długo i dobrze działać, pod warunkiem że siedzi przy nim doświadczony i ogarnięty użytkownik a nie laik.
Może za mało wiem, zgoda. Wiem za to, że Ciebie cieszy możliwość samej wymiany procka, choć nigdy nie wymieniałeś, ważne, że możesz go wymienić, heh, co za głupie gadanie. Podstawki zmieniają się dziś tak szybko, że do zakupionego dziś kompa nie kupisz nowego procka za 3 lata, bo będą już nowe gniazda (czyli trzeba zmienić też przynajmniej płytę gł.) To właśnie laik łyka hasła o możliwości rozbudowy kompa w przyszłości.
Windows działa dobrze i długo wtedy, gdy użytkownik mało z niego korzysta, niczego nie instaluje, nie gra, wtedy tak, są szanse, że będzie śmigał latami.
I nie rżnij głupa, że Windows nigdy nie zmusił Cię do reinstalacji, bo nikt tego nie łyka, chyba, że inny "doświadczony i ogarnięty użytkownik".
Ty na prawdę jesteś fanboyem. NIgdy nie wymieniałem procka ? skąd masz takie informacje debilne ? Nie tykać windowsa nie badź śmieszny człowieku bo się kompromitujesz coraz bardziej. Apple Ci dopłaca za takie txty czy jak ? Windows zmusił mnie do reinstalu za czasów XP i to nie raz , od czasu W8 ani razu :)
Żyj dalej w tej głupiej świadomości ale nie naciągaj faktów i nie ośmieszaj się z oczernianiem innych skoro nie wiesz jaki jest ich stan rzeczy co do wiedzy o komputerach :)
Chyba mówisz tylko o swoim własnym pudle....:lol:Chwaliłem się już kiedyś na tym forum, że nigdy w życiu nie reinstalowałem systemu. Upgrady tak, reinstalacje nie. U mnie komputery z Windows działaja na pierwszej instalacji po 10 lat +. A używać oj używam sobie....8-) Ale nie klikam na każdy wielki zielony guzik, bo wody z toalety też nie piję i może dlatego nie musiałem jeszcze sobie reinstalować żadnego organu. A gromadza mi się przez te lata setki różnistych softwarów, w tym darmowe.
Nic nie mam przeciwko Apple, ładny sprzęt, dobrze zaprojektowany. Jednak to nie jest zasługa Apple, że jego produkty sa mało popoularne w krajach trzeciego świata gdzie mieszka większość hołoty od różnych przekrętów komputerowych i dlatego olewaja ten system. Poza tym, Windows używa cały biznes, więc wiadomo, że to jest główny cel wielu exploitów.
Crazy, powiedziałeś już co wiesz, dzięki za tak głupie opinie. Napisz raz jeszcze, że jestem fanboyem, nawet to śmieszne :-)
Liczyłem na ciekawą wymianę uwag na temat kompa do zdjęć, ale p. Crazy szybko pozbawił mnie złudzeń. W tym wątku jedynie słusznym kompem jest PC z Windows, przepraszam że ośmieliłem się mieć inne zdanie. Ty panie Crazy zagłuszysz jej zawsze i skutecznie. Komizmu całej sytuacji dodaje fakt, że w życiu nie skorzystałeś z Maca do wołania zdjęć prawda ? :-) Także kompromitujesz się Ty panie Crazy, teraz to wiemy.
Pan.kolega: skończ pisać te bzdety, czytać się tych pierdół nie da. Pokazałeś co wiesz swoją wypowiedzią na temat Windowsa w biznesie :-). Ignorant.
Merde, nie jestem zaskoczony Twoją postawą - idealnie wpisałeś się w tę mowę nienawiści. Człowiek, który zrobił sukces, markę, pieniądze, to dla Ciebie Merde jest k...a. Brawo!
Czytasz z krysztalowej kuli czy lekarz nie chce juz Cię przyjmować? Jaka wymiana uwag skoro wiesz lepiej wymyślajac rzeczy o których nie wiesz, kolejna sprawa ze pracowałem na macu nie tylko do zdjęć, także swoje poglądy schowaj pod poduche. Ile razy w życiu złożyles cały komputer? Jaka jest Twoja wiedza o Windowsie to już wiemy - mizerna. Napisz wreszcie coś mądrego a nie dyrdymaly wyssane z palca.
Ehh dobra, mam dosyć. Gówno wiesz a najwięcej kłapiesz dziobem. Pozbawiłeś mnie wszelkiej ochoty do kontynuowania wątku. Baw się!
Posiadam pc oraz mac'a i powiem tak, ze to pewnie kwestja przyzwyczajenia ale na windzie szybciej moge pracowac. Ogolnie mac os mi nie lezy. Wydaje mi sie taki jakby zrobiony dla idiotow. Za wszystkim idziesz do tego menu i brak prawego.
Moze ktos pomoze? Jak odznaczyc maile jako przeczytane w mailu? Do dzis na kazdy musze najechac, otworzyc i dopiero mi go zaznacza jako przeczytany.
shift+cmd+u
Trzeba sporo popracować serio na jednym i na drugim, żeby docenić co który system może, a czego nie może. Mac ma z reguły jednak wygodniejszy system ale jak ktoś jest wychowany na Windows to nie odkryje tego szybko.
W pececie np. mogę ściagać suedemnaścue plików po kolei i za każdym razem muszę od nowa naklikać się, żeby wybrać ten sam folder docelowy gdzie chcę zapisać. Windows jest na tyle tępy, że nie zapamięta.
Raczej nie Windows tylko przegladarka ktorej uzywasz jest tepa. Firefox pamieta ostatnia lokalizacje oczywiscie pod warunkiem ustawienia w opcjach pytania gdzie zapisac plik. Wiec nie Windows tepy tylko programista, ktory program napisal albo (to najczesciej) uzytkownik programu.
Zaprzestańcie mowy nienawiści! :D
Mit o niestabilności Windowsa jest od tak dawna nieaktualny, że tylko użytkownicy Apple'a i Linux'a potrafią go nadal powtarzać...
Trzeba sobie ustawić w ustawieniach myszki, że ma reagować na kliknięcie z prawej strony ;) jak nie masz myszki to dwa palce w trackpada ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Zdebik no z takimi problemami to faktycznie Mac nie jest dla Ciebie :-)
Crazy, dla Ciebie pan Troll jak już :-)
Wracając do tematu, od którego ten błazen Crazy mnie odciągnął: już wiem, że PC z Windows to jedynie słuszny wybór dla fotografa ;-)
A co z monitorem ? Szerokogamutowy i kalibrowalny Eizo/Nec, czy zwykłe TN wystarczy ?
Co sądzicie o EIZO CS240, dobry wybór dla "zaawansowanego amatora" ?
Tak, potwierdzam, że jesteś zakałą. Mam tylko jedną prośbę: nie zabieraj głosu w temacie osoby, bo nie jesteś do tego upoważniony. Albo rozmawiamy o komputerach albo się wyloguj.
Nie rozsmieszaj mnie człowieku, jak będziesz miał Odpowiednią wiedzę możesz ewentualnie poprosić a i tak nie wiem czy się zgodzę. Taki spec jesteś a pytasz czy monitor TN wystarczy do obróbki? Błagam Cię ie rób siebie większego glupka aniżeli jesteś bo już wystarczająco się wykazales :-D
On tak zawsze ? :-)
Crazy, jaki masz monitor i dlaczego wybrałeś do fotografii taki a nie inny ?
Mam neca 2490wuxi duży dobra matryca, więcej mi nie potrzeba
O to to to, właśnie o to chodzi. Na tym polega właśnie problem z Windows, że za dużo pozozstawia tępym progammersom nie wiadomo skad, i tak właśnie jest też z zarzadzaniem kolorami. To powinien robić system.
A od użytkownika lepiej się odstosunkować, bo to nie lata 80 kiedy komputery były dla maniaków komputerowych. Użytkownikiem może byc 7-latek albo 97- latek i podstawowa obsługa systemu jak drukowanie czy ściaganie plików powinna to brać pod uwagę a nie zwalać na brak doktoratu z kolejnego gniota softwarowego.
Crazy, chyba niezły ten monitor. Kalibrowalny sprzętowo ? Wyświetla Adobe RGB ?
Dziesiątki przeglądarek zdjęć. Zacznę od najlepszej: Adobe Bridge. Potem ACDSee. Wpisz w app store "image browser".
Thx :) koniec juz tego lamienia ;)
Zeby system decydowal gdzie mam pliki zapisac ... no no no.... toz to chyba trzeba byc debilem zeby na cos takiego pozwalac....
Wysłane z mojego SM-N910C
To ja moze powiwm tak, piekne czasy windows 95, 98, XP i Visty. Co chwile komus padal system, jechalo sie naprawiac i inkasowalo pieniazki. Od czasow Windows 7 trzeba bylo poszukac innego zrodla dochodu. Tyle w temacie niestabilnosci i zawodnosci Windows.
Sam nie pamietam kiedy mialem blue screena (7'ka pro).
Reinstalke tez robie raz na rok/dwa lata jak juz duzo rzeczy przewale przez system i raczej profilaktycznie.
Yhym już wypowiadali się tutaj użytkownicy Apple'a którzy twojego zdania nie podzielają wiec dlaczego nie z nimi dyskutujesz?
I rzuć okiem na forum wsparcia technicznego Apple'a zanim będziesz kontynuował te swoje bajki o cudownym os x ;]
https://discussions.apple.com/commun...os_x_mavericks
https://discussions.apple.com/commun.../os_x_yosemite
Mi potrafi sie yosemite zawiesic przy wylaczaniu lapa, taka to stabilnosc.
Widocznie czas odwiedzić serwis, mi się nic takiego jakoś nie dzieje, jakiego masz tego lapka, może to jakiś składak z allegro??
Sent from my iPhone using Tapatalk
Z 2008 macbook pro 13". A1278.
Kupiony w apple store. Moze te 2GB mu zle wroza ;)
4-8GB pewnie pomogloby ale nie chce juz w dziada inwestowac. Procek c2d z nvidia gpu.
Pelson, nie będę dyskutował w stylu jaki Ty uznasz za właściwy. To, że ktoś mojego zdania nie podziela nie oznacza, że się wycofam ze swojego, zlituj się.
Nie; stabilność OS X to nie bajka, za to niestabilność Windy to fakt. Nie chodzi mi tylko o system. Wątek dotyczy komputera dla fotografa a ja uważam, że te oparte o Windows nadają się do tego celu gorzej niż Mac. Nie tylko z powodu zarządzania barwą. Np. Zwalnianie systemu z upływem czasu, albo "profilaktyczne" reinstalowanie systemu, absurd jakiś :-) Nie kupuję kompa po to, by w nim grzebać, składać i rozkładać go, czy "rozbudowywać". Ja chce z kompa korzystać. Z Makiem jest to łatwiejsze.
A ten dalej swoje, zwalnianie było za czasów XP i Vista (bez SP) reinstalowanie systemu robili tacy co instalowanie wszystko jak poleci z dobre programy, sami robiac syf na kompie, jak się potrafi to można i zapewne ja jak i wielu innych, kupiło, złożyło i cieszy się ze sprzętu :-)
Windows 7 zainstalowalem u siebie 5 lat temu i do dzis nie zwolnil mimo wielu zainstalowanych i odinstalowanych programow. Nie musialem tez przez ten czas uzyc przycisku Reset.