Cerrad Czarni Radom - Effector Kielce
361.
362.
--- Kolejny post ---
KS Azoty-Puławy - Orlen Wisła Płock
363.
364.
Wersja do druku
Cerrad Czarni Radom - Effector Kielce
361.
362.
--- Kolejny post ---
KS Azoty-Puławy - Orlen Wisła Płock
363.
364.
I co to niby ma być? Jedno zdjęcie z całego meczu?!:(
Robienie zdjęć do zamieszczania na forum nie ma sensu.
Zawsze coś tam jest na blogu :).
79. Mistrzostwa Polski w Kolarstwie Przełajowym
366
367
368
369
370
371
Fajne to zimowe kolarstwo - ale opony bez kolców.
366 najbardziej przypadła mi do gustu.
Poogladajcie na youtube relacje z zawodow cyclocross. Na kanale UCI jest ich sporo. Z kolei na kanale GCN w jednym z filmow jest pokazana technika zsiadania z roweru w biegu czyli to co jest chlebem powszednim zawodow cyclocross. Warto popatrzec.
M. Bogusławski zrobił w godzinę 25 km. Jechał na kołach 700x33C. Dla mnie to obecnie największy talent w kat. U23.
Rosa Radom - Polfarmex Kutno
372.
Dawno już nie byłem na meczu koszykówki. Czy kalesony to obecny atrybut każdego gracza i trzeba w nich grać aby być trendy czy może hala nie ma ogrzewania?;)
To zależy, czy na nogach masz tatuaże, czy nie.
Dziewczęta z tego co widzę, wolą bez.
373.
Francja - Macedonia
374.
375.
375 Ależ śliczny to był mecz!
Polska - Serbia
376.
Dawaj więcej
fajne ,ale dlamnie osobiscie za ciasno .
dla mnie ok, jeszcze tylko bym wykadrował te plecy
jakie iso i czas w tej hali w Krakowie?
377.3,2 1/1250 2000 200mm
378.3,2 1/1250 2500 200mm
Ciasne kadry (377) chyba nie są wielkim grzechem w sporcie? Oczywiście są zdjęcia (378), których nic juz nie uratuje, bo wszystko jest poprzycinane.
--- Kolejny post ---
Łatwo wykadrować, jak się ma 5DIII :). Niestety robiąc tylko na centralnym czasami nie ma już z czego naciągnąć kadru.
Co do światła, to chyba znasz ten obiekt skoro pytasz. Nie jest łatwo. Nie ma kłopoty z balansem bieli, ale światło zamienia się w różnych częściach parkietu.
Staram się trzymać czas 1/1250s (w akcji). A dla statycznych już nie schodzę dłużej niż 1/800s.
Robię z wielosegmentowym i skupionym podwymiarem światła, bo wszytko zależny od kadru co robię. np kolorystyka ubrań i czy w tle są "kochane" reklamy ledowe.
Wstawiłem parametry przy fotkach 377÷380.
379. 2,8 1/1250 3200 70mm
380. 2,8 1/1250s 2000 200mm.
hali zupełnie nie znam, kiedyś jeździłem wszędzie gdzie się da,
teraz foce dla zabawy,
jak na nową halę to ciemna strasznie skoro aż iso 2000 - 3200
ostatnio byłem w Lubinie (nowa hala) na siatkówce to robiłem na iso 800 / 2.0 / 1/1000s
pisząc o wykadrowaniu miałem na myśli programowe ;-)
inne fotki też można by było nieco skadrowac
Pewnie ze nie sa .Ale moim zdaniem ,zaznaczam moim.Ja to widze tak: radosc po golu ,zwyciestwie ,ewentualnie czyms bardzo widowiskowym (typu palec w czyims uchu)zblizenie jak najbardziej.Cytat:
Ciasne kadry (377) chyba nie są wielkim grzechem w sporcie?
a zwykle grymasy twarzy przy akcji na zblizeniach dla mnie to wyglada tak sobie tak sobie.Przegladnalem twojego bloga (zdjecia z mistrzostw z pilke reczna).Brakuje mi tam zdjec z radosci po golach ,interwencji bramkarzy i calych postaci.Moze zmien miejsce,pokombinuj .Zaznaczam ze ja to tak widze i dla innych moze byc ok i niechce tu wcale spowodowac klotni i obrazania tylko dyskusje .
powodzenia i czekam na zdjecia z dzisiaj.
Federacja typuje fotoreporterów. Niestety ale wchodzi max 20 osób z jednego kraju. O zmianie miejsca można sobie pomarzyć :). Jest oczywiście bez ograniczeń trybuna foto pod dachem hali, ale to koszmar. Jeżeli nie załapie się za bramką, to składam sprzęt i spokojnie sobie oglądam mecz :(.
--- Kolejny post ---
Globus to średnia hala w porównaniu z Tauron Areną. Kraków ma 4x więcej miejsc. Światło jest OK. Obie hale są podobnie jasne. Masz jaśniejszy obiektyw i robiłeś na dłuższych czasach. Inna sprawa, że zawsze centrum obiektu jest najlepiej oświetlone.
10 000 wow. W 6D jeszcze tego nie przerabiałem. Max to 8 000 na hali, gdzie przeważnie robiłem 7D 3200 lub 6400. Ale to już na szczęście historia.
Przy f/2,0 masz pewnie mały zakres GO.
Co zrobić niektóre hale nie nadają się do transmisji TV. Ale na szczęście ich przybywa. Np w Radomiu rusza budowa największej hali w woj. mazowieckim. Będzie wykorzystana na 100%, bo siatka ma się dobrze i rosa wygrywa.
--- Kolejny post ---
Serbia - Francja
381.
Macedonia - Polska
382.
Super.sprobuj moze na nastepnym meczu polorzyc aparat na parkiecie tam w rogu chyba jest miejsce miedzy reklamami .
380 zdecydowanie najbardziej mi się podoba;)
to z ostatniego meczu ISO 10000, F/2.0, 135mm
http://i.imgur.com/EK9WwZv.jpg
szumy to nie problem,
problem to AF, który po prostu w takich warunkach działa gorzej, mam gdzieś 60 - 70% skuteczność AF
jak robię w Orbicie przy iso 3200 to skuteczność AF mam na poziomie 95%
problem to też zakres telerancji, przy niższym iso mozna wyciagac fotke nawet jak AF trochę się pomyli, przy ISO 10000 musi być idealnie w punkt,
no i przy coraz większym ISO kolorki robią się mniej naturalne,
co do Twoich zdjęć powinieneś swobodnie kadrować przy obróbce, nie trzymać się jednego formatu,
Macedonia - Serbia
383.
384.
Francja - Polska
385.
Było co oglądać, a u Ciebie nadal z przyjemnością patrzę - może jakieś następne...
Nie wrzucam na CB, bo przez Flickr mam pozmieniane zdjęcia. Jakieś dziwnie podkręcone, ciemniejsze itd. Chyba coś nie halo z profilem kolorów na serwerze, albo coś w tym stylu.
Na blogu mam kilka meczów. Tam możesz obejrzeć :).
Macedonia - Norwegia
386.
387.
386.387 troche zolta skora. I poobcinane z kazdej strony.
388 napewno byl lepszy moment na zdjecie twarzy.
389 szkoda ze maskotka mistrzostw ucieta w polowie.
390 chirurg ortopeda.
Pozatym fajnie ostro.
Natemat watermark sie niewypowiadam.
Pzdr.
EHF Euro 2016 - trening Chorwatów:
391.
EHF Euro 2016
MKD - BLR
392.
FRA - NOR
393.
POL - CRO
394.
Jak sprawuje się 6D w sporcie?
Cerrad Czarni Radom - Łuczniczka Bydgoszcz
395.
Tak to wygląda na pierwszy rzut oka jakby ostrość była jednak na tych blokujących niż atakującym. Jaki to był czas migawki ?
Zgadza się. Seria w 6D jest wolna. Dobre złapanie ataku nie jest takie proste. Bardzo czesto jest spóźnione, albo zbyt wczesne. Do tego jeszcze należny przewidzieć intencje wystawiającego. On chce zmylić blok obrony i przy okazji fotografa, a my musimy kombinować, czy będzie na prawo, na lewo, czy może krótka :).
Duże zbliżenie (wypełnienie kadru) jest efektowne, ale przypomina śledzenie meczu przez dziurkę od klucza. dlatego bardzo często ustawiam sobie ostrość na górnej taśmie siatki. I tak jest w tym przypadku. Dlatego ostrość jest na piłce, a nie na twarzy atakującego.
U mnie czas migawki przeważnie jest taki sam - 1/1250s. Nie mam poruszonych zdjęć, ale zdarzają się rozmazane ręce przy szybkim rzucie w handballu :).
--- Kolejny post ---
Tak jak pisałem ostrość w okolicach siatki, a twarz atakującego wyszła na pograniczu rozkładu GO. Zdjęcie skopane lub ewentualnie akceptowalne przy małych formatach np 800px na dłuższym boku :).
--- Kolejny post ---
Ale już na 393 jest OK. A czy dłoń jest bardziej ostra, czy twarz, to już szczegół.
Cobalt. Weź nie pi... ol. Twarz jest po prostu rozmyta i tyle. Do kubła takie zdjęcie. Nie wierzę, że będąc na meczu nie masz innego, podobnego, z poprawnie złapaną ostrością. Kogo to obchodzi, że 6D jest wolne ? Zdjęcie jest zdjęciem. Ono ma się bronić albo nie i nikogo nie interesuje "twoja historia".
Ostrość w okolicach siatki ? Dobrze, że nie w okolicach hali sportowej. No, gdzieś tam jest. Na 3 albo 8 metrze...