-
Odp: Canon 5dmkI - czy warto?
Mnie z kolei lepiej podobają się kolorki z DPP, szczególnie zielenie i czerwienie ale LR bije DPP na głowę jeśli chodzi o możliwości obróbki lokalnej i wyciąganie z cieni, więc używam LR a kolorki dopieszczam suwaczkami. Mam też ColorCheckera ale efekty jakoś mnie nie zadowoliły.
-
a mnie się zawsze zdawało że kolory zależą od światła w którym wykonujemy fotografię, oglądam i obrabiam w LR i nie mam problemu z kolorami z 5d-są takie jak były w rzeczywistości. DPP to męczarnia, nie bez przyczyny dodają go za free do każdego aparatu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemasl1985
a mnie się zawsze zdawało że kolory zależą od światła w którym wykonujemy fotografię
Ładujesz TEGO SAMEGO rawa do różnych programów i obserwujesz różnice w kolorach (przy tym samym WB rzecz jasna).
Światło masz to samo.
-
jak to zwykle bywa są argumenty za i przeciw Po prostu trzeba spróbować
Ja rozpocznę od obróbki w DPP
-
Nie wiem czy pomogę czy zaszkodze ale znalazłem takie małe porównanie
5D vs inne FF canona
https://www.dpreview.com/reviews/ima...46081498757826
po przesówajcie prostokącik, pozmieniać światło u góru :)
-
@tkosiada - moze w domu zobacze wiecej, ale na tel nie widze tej nieziemskiej plastyki 5D w pierwszej odslonie.
Ale tak to juz jest z ludzkim rozumem, za komuny tez podobno bylo lepiej ^^.
-
Nie chce zakladac nowego tematu, a ten watek jest najobszerniejszy jeżeli chodzi o 5D. Gdzie mogę dostać protektor LCD od GGS do 5D?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
@tkosiada - moze w domu zobacze wiecej, ale na tel nie widze tej nieziemskiej plastyki 5D w pierwszej odslonie.
Ale tak to juz jest z ludzkim rozumem, za komuny tez podobno bylo lepiej ^^.
Jaką Ty chcesz zobaczyć plastyke na płaskim obrazku? Ja dostrzegam dużo przyjemniejszy odcień skóry i brak bandingu jaki jest w mkii
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tkosiada
no i mamy piękne podsumowanie tematu - tego mi było trzeba Dziękuję
-
Podbijam moje pytanie dot. protektora LCD. Psiada ktoś takie w swoim 5d?
Szukam jeszcze silikonowego covera do dziadka. Wychodziły takie, czy dopiero od II?
-
a na co Ci taka ochrona? na wojnę się wybierasz? Protektor to chyba każdy co 2,5 cala posiada rozmiar się nadaje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
AcamTC
Podbijam moje pytanie dot. protektora LCD. Psiada ktoś takie w swoim 5d?
Szukam jeszcze silikonowego covera do dziadka. Wychodziły takie, czy dopiero od II?
Z zasady na kazdy lcd zakladam folie, nawet moje 600'ki z triggerem taka maja. Na gornym lcd w aparacie, tez mam takowa.
Uzywam, screen protectory od telefonow, ktore mi pozostaly.
Sam mozesz kupic folie do jakiegos starszego modelu (bedzie za grosze) i ja dociac.
Gumowego sobie odpusc, jak z tym nawet sie gdzies pokazac. Lepiej ta kase dolozyc do lepszego, tripoda, plecaka, obiektywu (niepotrzebne skreslic).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Z zasady na kazdy lcd zakladam folie,
Ja mam odwrotnie. Z zasady NIGDY nie kleję żadnych folii na LCD. Gdy zdarzało mi się kupować używane body to NIGDY nie kupowałem takiego z folią czy innym ochraniaczem. Co do 5D to LCD jest porządny i trzeba się postarać aby go zarysować. W 6D jest plastik fantastik więc jest nieco łatwiej.
-
Ja natomiast z zasady ZAWSZE zakładam folię, wychodząc z założenia, że lepiej zapobiegać, niż leczyć.
-
Ja też nie naklejam, jakoś bardziej martwię się o szkła, LCD nie ma bezpośredniego wpływu na to co wypluje pucha.
-
Ale ma za to bezpośredni wpływ na cenę ewentualnej odsprzedaży.
-
U mnie wręcz przeciwnie. Nie kupiłbym oklejonego body. Musiałbym się potem męczyć przy odklejaniu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
Ale ma za to bezpośredni wpływ na cenę ewentualnej odsprzedaży.
liczy się przebieg migawki Poza tym faktycznie ekran jest dośc solidny a każdy kto dziś ma piątkę dba o nią jak o samochód na żółtych blachach :)
-
Nie musiałbyś, to nie jest żaden mocno trzymający,czy brudzący klej. Podważasz folijkę (lub najlepiej osłonkę ze szkła hartowanego) i ją ściągasz bez najmniejszych problemów i zostawiania jakichkolwiek śladów.
-
Powiedzcie mi czy licznik 5D Mark I nie zmienia się na wyświetlaczu pomimo robienia kolejnych zdjęć
Jesli tak to szkoda chyba, że muszę zmienić coś w ustawieniach
-
??? czy ten typ tak ma ???
-
-
sprecyzuj o co Ci chodzi, czy na górnym wyświetlaczy (pozostała ilość zdjęć do zapełnienia karty) czy na głównym wyświetlaczu numery plików?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemasl1985
sprecyzuj o co Ci chodzi, czy na górnym wyświetlaczy (pozostała ilość zdjęć do zapełnienia karty) czy na głównym wyświetlaczu numery plików?
Tak czy inaczej jedno i drugie się zmienia. Może się sporadycznie zdarzyć, że licznik pozostałych zdjęć nie spadnie, ale sporadycznie.
-
licznik na górnym wyświetlaczu ( pozostała liczba zdjęć możliwych do wykonania ) nie zmienia się malejąc w dół w miarę zwiększania się ilości zdjęć na karcie
Pytałem czy to normalne dla tego modelu czy może mam jakąś funkcję wyłączoną ?
-
Nie rozumiem co napisałeś ale licznik musi się zmniejszać przecież to logiczne, nie można tego nigdzie ustawić. Musisz mieć coś uszkodzone
-
już wyjaśniam bo sprawdziłem
to kwestia karty
Sandisk extrme 8 GB jest wszytsko w porządku
natomiast
Lexar Professjonal 400X 8GB po zrobieniu zdjęcia np jpeg wartość licznika się zmniejsza o 1 ale zaraz powraca do poprzedniego stanu dziwne
przy formacie RAW jest jest ok zmneisza sie o 1 ale potem nie powraca do stanu poprzedniego
czyli karta
ale przecież Lexar jest bardzo uznawana marką Wiec o co chodzi ???
-
A ile pokazuje ten licznik? Same dziewiątki?
-----
Licznik pokazuje szacunkowo, ile zdjęć się zmieści. Wielkość JPG zależy od treści zdjęcia, jeśli aparat "pomyślał", że zdjęcie zajmie 5MB, a zajęło 2, to licznik może wrócić do poprzedniej wielkości, bo po zapisaniu tych 2 jeszcze wystarczy miejsca na tyle samo "po 5" ile poprzednio.
Nie traktuje tego jako pewnik, tylko jako coś z praktyki. Miałem coś podobnego np. przy kończeniu się miejsca, pokazywał 1 i mimo to wchodziły np. 4 zdjęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
A ile pokazuje ten licznik? Same dziewiątki?
tak przy tych ustawieniach Dokładnie tak
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Smigaacz
tak przy tych ustawieniach Dokładnie tak
Aha :)
Licznik ma 3 cyfry, jak aparat wylicza, że zmieści 5000zdjęć, nie może pokazać 5000, tylko pokazuje najwyższą możliwą liczbę (999), o ile dobrze pamiętam.
Inna możliwość to podrobiona (lub uszkodzona) karta. Zdarzały się karty np. 16Gb, na których można było zapisywać wszystko, ale odczytać tylko te 2Gb, które faktycznie były w niej zainstalowane, reszta danych leciała w kosmos.
Spróbuj ją zapisać do pełna jakimiś danymi z dysku w czytniku (na komputerze), potem skopiować te dane do innego folderu (na dysk) i porównać z oryginalnymi.
-
czyli za duża pojemność karty bądź za mała wielkość pliku
RAW RAW i jeszcze raz RAW
taki wniosek
-
O ile mnie pamięć nie myli (mam mk2 i karty 16gb) licznik będzie się zmniejszal dopiero od 999 czyli jak kolega wyżej radził zapełnić czymś kartę żeby zostało powiedzmy 1gb wolnego i wtedy sprawdź
Pozdr
Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka
-
o ja inteligenty
Licznik ma tylko 3 cyfry
W tamtych czasach ( 2005 rok ) chyba nie produkowali kart o tak dużych pojemnościach jak dziś
-
jeszcze zapytam o jedną sprawę
Czy można wydłużyć czas podświetlenia ustawień w wizjerze ?
Przyznam, że dla mnie bardzo szybko one wygasają ( stare przyzwyczajenia z systemu Nikona )
Gdzie w ustawieniach można zmienić czas ich ekspozycji bądź ustawić na stałe Czy jest taka możliwość ?
-
pytam poważnie gdyż dla mnie szybko znikają ustawienia w wizjerze min. przysłony czasu i skali ekspozycji
Można gdzieś to zmienić w menu ?
-
-
przyjąłem do wiadomości szkoda
-
Zmienić się nie da ale wystarczy spust ruszyć i wracają. Niepomyślałem nigdy że to może być problem
-
Jestem przyzwyczajony że w Nikonie o wiele były wyświetlone A w Canonie 5D Mark I bardzo krótko
Stąd moje pytanie
-
Z tej perspektywy rozumiem :-)
-
Mam 5dI i zastanawiam się czy warto zmienić go na 6D?. Głównym powodem branym przeze mnie pod uwagę jest większe ISO w 6D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
saxjas
Mam 5dI i zastanawiam się czy warto zmienić go na 6D?. Głównym powodem branym przeze mnie pod uwagę jest większe ISO w 6D.
W miarę możliwości zostaw 5D i dokup 6D. Pierwsza piątka daje wyjątkowy obrazek. Jak ją sprzedasz to będzie ci tego brakować.
-
A w czym dokładnie ta przewaga?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
saxjas
W czymś co nie da się łatwo zdefiniować słownie. Jedni to widzą a inni nie. IMO 5D daje wyjątkowo plastyczny obrazek. Wszelkie inne piątki i 6D obrazują już bardziej "technicznie". Ze względu na wysokie ISO, mikroregulację i parę innych rzeczy warto dokupić nowsze FF a 5D zatrzymać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
saxjas
Na małych plikach RAW.
Na tym, że więcej szkieł jest ostrych niż na gęstszych matrycach - oczywiście nie przekłada się to na więcej szczegółów, ale łatwiej się skupić na robieniu zdjęć zamiast oglądaniu 100% cropów w poszukiwaniu mydła.
Na tym, że ma jostick - choć boczne punkty pozostawiają wiele do życzenia, to czasem można ich użyć.
Na tym, że jest dużo tańszy - a dalej robi świetne zdjęcia.
Na tym, że jest miej plastikowy
-
Dzięki aptur i michalab, choć teraz to dopiero mam wątpliwości co dalej czynić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
saxjas
Dzięki aptur i michalab, choć teraz to dopiero mam wątpliwości co dalej czynić.
Nie zaglądałem dawno na portale aukcyjne ale za używane 5D dostałbyś jakieś 1500-2000 zł. jak sądzę. Wiem, że czasami liczy się każda złotówka ale jeśli możesz to zatrzymaj to body i dokup np. 6D. Jeśli nie możesz zatrzymać 5D to je sprzedaj i kup 6D. Przyzwyczaisz się :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Nie zaglądałem dawno na portale aukcyjne ale za używane 5D dostałbyś jakieś 1500-2000 zł. jak sądzę. Wiem, że czasami liczy się każda złotówka ale jeśli możesz to zatrzymaj to body i dokup np. 6D. Jeśli nie możesz zatrzymać 5D to je sprzedaj i kup 6D. Przyzwyczaisz się :)
Tak, widziałem że ceny nie są wysokie i żal taki aparat sprzedawać. Z 5d jestem bardzo zadowolony, jednak czasami przydałoby się wspomniane ISO i funkcja czyszczenia matrycy. Może jedynie kupię jakieś szkła, zobaczę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
saxjas
jednak czasami przydałoby się wspomniane ISO i funkcja czyszczenia matrycy.
Czyszczenie matrycy jest przereklamowane. Bardziej przydaje się mikroregulacja AF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Czyszczenie matrycy jest przereklamowane. Bardziej przydaje się mikroregulacja AF.
Tu się nie zgodzę. Miałem 400D, po przesiadce na 5D brakowało mi najbardziej właśnie czyszczenia matrycy.
A 400D było pierwszym aparatem z czyszczeniem matrycy więc zakładam, że w nowszych nie działa to gorzej.
Z kolei mikroregulację uważam za przereklamowaną, bo często jedna wartość (czy nawet dwie dla zoomów) dla jednego obiektywu jest niewystarczająca.