-
Odp: [mkkaczy] Dzika przyroda
dzięki
533
Zimorodek tym razem złapał tak wielką rybke, że nie mógł jej połknąć. Dość długo okłądał ją o kij, następnie połknął około 3/4 i utknęła. Wypluł ją (dziwne że się nie zaparła, bo płetwa grzbietowa była już w gardle), następnie tłukł ją jeszcze kilka razy, może dla zmiękczenia, ale wreszcie połknął. Tylko że mu płetwa ogonowa jeszcze przez jakiś czas z gardła wystawała. Odleciał i już go więcej tego dnia nie widziałem.
-
Biegus 528 i zimo 533 miażdżą :)
-
Przejrzałem 2 ostatnie strony - zdjecia robia wrazenie :)
Wysłane za pomocą Tapatalk
-
U tych rybek, płetwy grzbietowe są miękkie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
U tych rybek, płetwy grzbietowe są miękkie.
Tak, ale i tak jest to ryzykowne
Dziś bez zdjęć
W wolnej chwili lub w przypadku braku światła kreciłem kilka filmików poskładanych razem. Kręcone 7d+5DIII z 400/2.8II i 400/2.8L IS, a zdjęcia podwodne telefonem Sony xperia Z1 Compact.
Zimorodek
https://www.youtube.com/watch?v=kyslnQ9uxz8
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
... Tak, ale i tak jest to ryzykowne ...
Bez obaw, robią to od tysięcy lat, z Ciernikami mogą więcej ryzykować, ale te jak zapewne wiesz, też są w ich "menu" :)
A te na filmie to Strzeble Potokowe.
-
Jak dla mnie super! Zazdroszczę fajnych "strzałów", sama też planuję spróbować "bezkrwawego polowania".
-
Dzięki
534 Kiedy zimorodek słyszy lub widzi innego zimorodka stara się powiększyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
534 Kiedy zimorodek słyszy lub widzi innego zimorodka stara się powiększyć.
Obserwacja trafna, a foto świetne.
Masz świetną miejscówkę (i kij :) ) dla zimorodków.
-
Dzięki
535 Wreszcie mam to zdjęcie dla którego przesiedziałem ponad 3 miesiące w wodzie
-
O kurcze, to musiałeś mieć samozaparcie i zapas jedzenia, tyle czasu wytrzymać w wodzie :)
Ale foto proszę wysłać na najbliższy konkurs NG - dla mnie świetne. Mam nadzieję że nie zużyłeś 700 tys. strzałów.
-
No aż tyle to nie, ale ogólnie pare tysięcy weszło na licznik
536
-
To się nazywa trafić w punkt. Genialne.
-
Faktycznie te ptaszki wyglądają jak zabawki, ale latają :)
Ładne są i tyle, a fota znakomita, jak i cała reszta zdjęć.
-
Tylko podziwiać zostało Twój warsztat .Ale dobre i to, bo przynajmniej mnie inspiruje do pracy nad swoimi wypocinami :)
Pewnie nie osiągnę Twego mistrzowskiego przekazu zdjęć, i niech tak zostanie :) nie każdy może być mistrzem :)
-
Pięknie złapany. Ładna kolorystyka.
-
Dzięki za dobre słowo. Mistrzem nie jestem, ale napewno staram się jak najlepiej
537 Języczek (uprzedzając, nie ma przepałów w oryginale, ale jest blisko)
Tu akurat było robione 1dIII+400/2.8
-
Piękny jest ten gatunek ptaka.
kadr cieszy oko .Przynajmniej moje:)
Do mnie jedzie groundpod z Polski.Będzie nowa zabawa :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Mistrzem nie jestem,
Oszukujesz!:)Kadr jest mistrzowski, ptak bajkowy, cudowne tło. Czyli... jesteś mistrzem:)
-
Dzięki
538. W takich chwilach przydał by się co najmniej 1dX. Niedoświetlone ISO 12800 niestety jest bezlitosne
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Niedoświetlone ISO 12800 niestety jest bezlitosne
Oj tam, oj tam;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Raczysz żartować :D To foto bije 97% ptasich fot. Jak to drukniesz w duzym formacie o odejdziesz kawałek, będzie pięknie. Nie to, że teraz jest cos nie tak ;) Podziwiam Twoje prace już od jakiegoś czasu i jestem pod ogromnym wrażeniem. Ilez to cierpliwości i poświęcenia. No ale są wspaniałe efekty. Brawo :)
-
Dzięki. tak wygląda bo się nagimnastykowałem trochę przy odszumianiu.
541 Dość nietypowe zdjęcie szczęściarza, któremu udało się złapać dwie rybki za jednym zamachem.
-
Nooo, temu się udało złapać, ale Tobie ustrzelić go także się poszczęściło !
-
Piękny dublet :)
I dobry moment Ci się udało wykorzystać do sfotografowania tego głodomora :)
-
-
Jaką nazwę ma ten szczęściarz? Nie fotografuję ptaków, ale niedawno podczas focenia widoczku z jeziorem, podleciał chyba identyczny blisko mnie i ładnie śpiewał.
Stałem jak zamurowany, bo mi się bardzo spodobał. Miałem 135-tkę, ale zanim bym ją wyciągnął, to...
Zdjęcia świetne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Jaką nazwę ma ten szczęściarz?
To zimorodek, jeden z najbardziej kolorowych ptaków w Polsce .
-
Dzieki!
Wstydzę się tego że nie wiedziałem, a jednocześnie jestem z siebie dumny że go widziałem:)
-
-
Ptaszek w ruchu, co ładnie widać.
-
Dzięki. Poszło ntrochę klatek na nią, ale z efektu nie jestem do końca zadowolony.
543 Kolejny słodziak-szkodnik na f/2.8
-
To ta sikorka jedna z ok 1000 zdjęć ?:)
Teraz już sam wiem ile potrzeba czasu, wytrwałości i zużycia migawki na względnie udany kadr:)
I nie wciskając wazeliny - chciałbym kiedyś dojść do tej klasy zdjęć jakie wychodzą spod Twej ręki.
Zajączek ciekawie ustrzelony :)
-
-
Niezła jakość na 544. Organizowałeś jakieś wernisaże o tematyce przyrodniczej?
-
Re: [mkkaczy] Dzika przyroda
Świetnie widać piasek w ruchu, tylko dopisz może co to za ptaszek :)
-
Dzięki
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Niezła jakość na 544. Organizowałeś jakieś wernisaże o tematyce przyrodniczej?
To dobrze bo to duży crop i to jeszcze szkła z TC.
Co do wystaw, to jakoś mi się nie chce, choć miałem kilka zapytań. Raz robiłem, w właściwie mi zrobiono w teatrze kiedy przyleciał do nas prof. Jan Miodek. A tak to ogólnie po lokalnych kółkach fotograficznych.
Robert, to jest sieweczka obrożna.
-
Robert, ten ptaszek jest dość specyficzny. Bardzo szybko biega odcinkami, a w pobliżu gniazd (gniazda są na piasku) kiedy zobaczy drapieżnika, żeby go odciągnąć udaje zranienie. Naogół udaje złamanie skrzydła. Biega przed intruzem i przewraca się na boki, tak jak na zdjęciu 546.
545
546
-
-
Potwierdzam obserwację zachowania sieweczki obrożnej. Dla ochrony gniazda może zachowywać się bardzo sprytnie i zarazem odważnie.
Jak już pisałem - świetna głębia ostrości na 544, bardzo dobry kadr.
-
Dzięki bardzo.
Powrócę do ostatniego sezonu zimorodkowego. Seria z czyszczenia, robiona przez kilka wypadów, więc BB i światło mogą różnić się między kadrami.
547 Joker
548 Języczek
549Skacowany
550 Fryzjer
551 Strojniś
-
Patrzę z zazdrością na Twoje zimorodki. Świetnie foty !
Skacowany tak wygląda, że zastanawiałem się z której strony go oglądam :)
-
-
Dzięki
1 dzień z życia amatora fotografa przyrody.
Wczoraj od rana ładna pogoda - nareszcie. Wybrałem sie więc na swoja stałą miejscówke, gdzie na rozlewiskach woda morska łączy się z wodą słodką. Po zajechaniu na miejsce widzę kilka walczących ze sobą czapli nadobnych. Piękny widok. Czaple wyskakują z wody i w locie nad lustrem wody kopią sie tymi swoimi długimi nogami. Myślę sobie że takie zdjęcie było by super. Szybko przeanalizowałem miejsce na rozłożenie karimaty, które będzie najlepszym kompromisem pomiędzy ułożeniem światła do tła i da mi dobre ukrycie. Karimate układam na pograniczu trzcin, króra się przebija w kilku miejscach od młodych kiełków. A niech to, przyjdzie mi leżeć w błocie z przeciekającą karimatą. No dobra, wczołguje się pod siatkę, delikatnie żeby nie pozrzucać trawy co nia przystroiłem siatke. Po chwili słysze jakieś pluski obok mnie w wodzie. Uradowany rzucam okiem przez siatkę i widzę dwa labradory biegające przede mną. Ptaki które i tak były daleko ode mnie w momencie zniknęły. No nie, ch... mnie zaraz strzeli. Przeklinam wszystko i wszystkich dookoła. Piąty co najmniej raz w tym roku na tym rozlewisku i znowu nic nie przywiozę. Jeszcze wiatr w morde wieje, że aż się trzęse z zimna. Krótkie przemyślenia że może jakiś inny rodzaj fotografii uprawiać, gdzie modele sie pojawi. Ale nie, przecież to właśnie kocham. Analiza co zmienić żeby było lepiej, ale więcej z siebie już nie wycisną. Po dwóch godzinach wyłaże spod siadki i idę do auta po czapke i żeby coś zjeść. Wracam pod siatke, do dobrego światła mam jeszcze ze 3 godziny, więc przymykam trochę oczy nasłuchując wciąż jednak kładów lub koni żeby mnie nie rozjechały. Pod wieczór pojawia się para oharów (moich ulubionych kaczek). Zaczynam je fotografować. W pewnym momencie słyszę głośne pluski przede mną. No nie, znowu jakieś kundle. Rozglądam się po wodzie, nic nie widzę, a ohary nie zniknęły. Co to jest? Nagle wyłania się z wody głowa niczym żmija. O kurde kormoran. Wynuża się tylko na około 1sekunde i nurkuje. Na wodzie pojawia się fala która pokazuje w którym miejscu pod wodą się znajduje. Szybka analiza: około 40-50cm przed pierwszą falą wychyla się głowa. Będzie mało czasu na namierzenie i AF. A i jeszcze 3kl/s bo muszę być w trybie cichej migawki co by oharów nie spłoszyć. Dobra, podbicie EV na +2/3 bo ptak ciemny, ciągły AF i ostrzenie grupą 9 punktów w górnej części kadru bo głowe wysoko podnosi. Kilka strzałów i po ptakach. Prawdopodobnie ktoś znowu przechodził niedaleko mnie. Chwile jeszcze czekam, ale niebo już zaczęło szarzeć, więc czas sie zwijać do domu. W domu przeglądanie zdjęć i jest, to jedno zdjęcie po które się jedzie:
582. Kormoran z ciernikiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
582. Kormoran z ciernikiem.
Q...de, że też Ty to widzisz, że to ciernik :)
Jeden wyjazd jedna dobra fota, to powinno wystarczyć, a czytałem w przyjemnością jak opowiadanie sensacyjne.
-
Tylko gratulować tego jednego ale szczególnego kadru.Wiem ile Cię kosztuje to leżakowanie przez kilka godzin.I sam znam wściekłość na pelętające się psy.Ale to wliczone jest w można powiedzieć nasz rodzaj fotografii uprawianej nie z podchodu a z czatowni stałej lub przenośnej.Kiedy rok temu zaczynałem swoją przygodę z fotografowaniem ptaków, strzelałem migawką co popadnie i oczywiście byłem wniebowzięty że przyjechałem do domu z kilkoma setkami zdjęć. Ale jakie potem rozczarowanie przy przeglądaniu -2-3 setki zdjęć i ani jedno nie nadające się do publikacji.:)Ostatnio wystrzelałem czapli siwej ok 250 zdjęć i może ze dwa są wg mnie udane.Ja się zastanawiam tylko ile wytrzyma mój 60D :)
-
Odp: Re: [mkkaczy] Dzika przyroda
Dzięki
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Q...de, że też Ty to widzisz, że to ciernik :)
Wiem że tam są cierniki i w powiększeniuu widzę. Raczej dziwi mnie że żyją też w słonawej wodzie.
-
-
Idealny przykład na walkę krypto "rybaków" z kormoranami, które to "niby" sieją spustoszenie w wodach. Ciernik chyba nie jest targetem w rybołówstwie. :)
Oczywiście po wcześniejszym przeskanowaniu wód prądem z agregatów i wpuszczeniu tołpyg do ekosystemu.
A w słonawych wodach słodkowodne radzą sobie też bardzo dobrze.