Planujesz zakup przejsciowki i używanie obiektywow EF?
Wersja do druku
Planujesz zakup przejsciowki i używanie obiektywow EF?
Jednemu podobają się blondynki, innemu brunetki a jeszcze innemu ....
O gustach, a szczególnie w obszarach twórczości, się nie dyskutuje.
Zdjęcia to emocje.
Jest mnóstwo nieskończenie poprawnych zdjęć których po sekundzie nie pamiętasz,
są też zdjęcia które są "na bakier" z niektórymi regułami ale.... zapierają dech w piersiach.
Merde
Twórcza krytyka polega na precyzyjnym i szczegółowym pokazaniu/wytłumaczeniu jakie błędy techniczne przy tworzeniu zdjęcia (+obróbka) byś nie zrobił, masz uwagi
Co nie oznacza, że autor musi je uwzględnić, on jest autorem i to jego dzieło
sven
Nie obrażaj się, po to dyskutujemy aby doskonalić swój warsztat. Jeśli zrobiłeś taką obróbkę celowo to po prostu powiedz to.
Merde chciał Ci pomóc, może trochę "za szorstko" i w niepełny sposób
jp
Wiesz, jeśli ktoś pisze uwagę w stylu "horyzont leci", to chyba nie trzeba precyzować "leci w lewo o 2 stopnie", prawda?
W tym konkretnym przypadku chodzi o zbyt mocne wyostrzanie (objawiające się widocznym aliasingiem i efektem halo), oraz zbyt wysoką kompresją zdjęć (objawiającą się widocznymi artefaktami). Bardziej precyzyjnie i szczegółowo nie potrafię.
Ależ ja się nie obrażam. Od 10 lat płacę rachunki kasą którą zarabiam na sprzedaży zdjęć, więc to co przeczytam na forum raczej mnie nie uwiera :-)
Wcześniej już napisałem, że te zdjęcia wyglądają tak, bo tak chciałem. Gdybym robił test aparatu to powiesiłbym inaczej wywołane fotki. Widzę jednak, że tutaj chyba nie miejsce do wieszania jakichkolwiek zdjęć.
A wracając do eMki: uważam, że za te pieniądze za jakie można go teraz kupić to po prostu świetny mały aparat, który w wielu sytuacjach jest w stanie bez problemu zastąpić lustrzankę.
Łomatko !!!
Napisałeś o 5:41 i masz aparat "ze dwie godziny", czyli kurier Cię obudził około 3:41 ??? :mrgreen:
A na serio, to napisz gdzie i za ile go kupiłeś i opisz swoje pierwsze wrażenia.
Pozdrówka
--- Kolejny post ---
Zamieściłeś bardzo fajne zdjęcia, które pokazują możliwości nowej M-ki.
Nie zrażaj się krytyką.
Każdy ma prawo do takiej wypowiedzi twórczej, jaka akurat mu się podoba.
A to, że ktoś inny inaczej by zaprezentował twoje zdjęcia, to nic dziwnego, to tylko głos w swobodnej dyskusji na forum.
Napisz coś więcej o aparacie.
Pozdrówka
Aż tak rano to chyba nie było, ale całkiem późno. Fedex podjechał wczesnym popołudniem, ale niestety poza bawieniem się puszkami i słoikami muszę jeszcze ciagle się trudnić o wiele nudniejszymi zajęciami, które nie polegaja na robieniu zdjęć. Wkażdym razie, zanim otworzyłem pudło, naładowałem baterię i przykręciłem obiektyw było faktucznie dosyć późno.
Podejrzanie intensywne utyskiwania na powolny AF maja chyba różne przyczyny typu światopogladowego, ale może i to, że aparat z pudełka ma właczony " continuos AF" i dodatkowo spust trzeba nacisnać mocniej niż w innych Canonach. Wskutek tego, zdarzyło mi się poczatkowo czekać na fokus i obserwować jakby aparat próbował wyostrzyć ( a był to tylko rzeczony Continouos AF) podczas gdy spust nie był w ogóle naciśnięty. No ale to przeciętnie inteligentnej małpie niepijacej kawy o drugiej nad ranem może zabrać max. 15 minut żeby się zorientować.:confused: Innym trzeba na ten temat robić filmiki wyjaśniajace na youtube.:roll:
Musiała się odbyć szybka akcja Canona otwierania pudełek i ładowania nowego firmware, bo przyszedł z nowym, podczas gdy dysk jest sprzed paru miesięcy co najmniej. A może wymieniaja same korpusy albo pudełka sa kompletowane z dostępnych składników na bieżaco.
Jak pisałem, za jedne $299 z Amazon, ale już w tej cenie znowu brak. Do tego lampka za $99 która może robić za master wyzwalacz i juź mamy system.
Pytałem o przejsciowke i EF bo ponoć przy takim zestawieniu AF strasznie zwalnia.
W końcu przyszła moja przejściowka z Hąg Kągu (nie z Tajwanu jak poprzednio pisałem) dzięki doskonałej pracy ChinaPost dokładnie według planu w dniu kiedy obiecali. Polecam bardzo solidnego sprzedawcę 2011fashionpie na ebay (szybko, i starannie zapakowane). A np. naleśnik M tylko $114. Oczywiście bez gwarancji, ale do przejściówki mi akurat gwarancja zbędna.
Oczywiście przejsciówka nic nie zwalnia. Testowałem 70-200 /4 LIS i EF-s 10-22 -- AF działa tak samo jak z EF-M tylko szybciej.
Mnie M zaskakuje wyłącznie pozytywnie. Tylko z 70-200 /4 LIS fotografujac na zombie to jednak trzeba mieć mięśnie w rekach. Ciekawe jak by było z f/2.8...:o
Według mne na znormalizowanych kotach testowych ISO 6400 wychodzi całkiem nieżle i mnie zupełnie wystarczy do wszelkich zdjęć domowych i nie tylko. W dodatku AWB działa lepiej niż w 60D i 6D.
Z reguły w ogole nie robię jpegów ale poniższe to jpegi wyprodukowane przez korpus tylko zredukowane w LR zjakimś standardowym zaostrzeniem do ekranu.
1. ISO 1600 bez odszumiania
2. ISO 6400 bez odszumiania
3. ISO 6400 odszumianie standard
4. ISO 6400 odszumianie standard
5. ISO 6400 odszumianie standard
Mnie się podobają możliwości tego malucha.
Mnie też. I cena coraz bardziej mi się podoba :).
Odebrałem Canon Eos M + EF-M 22mm/f2 + EF-M Lens Adapter - całość za ok. 1600 zł.
To już jest poziom cenowy, który w porównaniu do możliwości aparatu wydał mi się wystarczający, tzn. pozwalający zstąpić bezlustrom z niebios marketingu pod strzechy użytkowników.
Wgrany był już aktualny firmware 2.0.2.
Obiektyw 22 mm, bo przeznaczeniem tego sprzętu jest "manie go ze sobą" - i rzeczywiście swobodnie wchodzi do kieszeni koszulki rowerowej.
Po pierwszych "zapoznaniach" jestem naprawdę zadowolony, solidny aparat z szerokimi możliwościami.
WIELKIE plusy - brak lustra i widzę przed zrobieniem zdjęcia efekt końcowy.
Sama obsługa - trzeba się przyzwyczaić, ale dotykowy ekran jest bardzo, bardzo ok, np. ręczne ustawianie parametrów w połączeniu z kółkiem nastaw jest bajecznie łatwe, przy ciągłym podglądzie jak zmiany wpływają na zdjęcie to czysta przyjemność.
Wynik końcowy - czyli zdjęcia, przezentuje się bardzo dobrze (nie robiłem żadnych testów, mówię po obejrzeniu kilku zdjęć w powiększeniu do pełnej rozdzielczości na niezłym ekranie).
Autofokus zachowuje się dość sprawnie - zgodnie z oczekiwaniami nie jest to demon szybkości, ale nic co by mi nie dało robić zdjęć, wskazywanie punktu do ustawienia ostrości na ekranie dotykowym jest o niebo lepsze od jakichś joysticków.
Minusem jest dość długi czas zapisu rawa+jpga dla pojedynczego ujęcia (mój tradycyjny wybór) - czyli gotowość do następnego zdjęcia - ale może czegoś jeszcze nie wiem. W odróżnieniu od 5Dmk2 nie ma możliwości zapisu rawa z najsłabszym jpgiem, zawsze zapisuje z najlepszym.
Idę robić zdjęcia :).
Nie wiem, czy mogę to reklamować ;)
Canon EOS M Kit with EF-M 22mm Lens and EF-M Lens Adaptor Digital Mirrorless Cameras :: Canon :: Prosumer & Mirrorless Cameras - eGlobaL Digital Store
(są inne zestawy w innych cenach).
Uwaga: zamówione w niedzielę 11.08, przyszło z Hongkongu do Wielkiej Brytanii na adres odbioru w środę 14.08, cały czas pokazując na mailu gdzie jest przesyłka.
Nie wiem, jak z ceną dostawy do Polski, tutaj było bezpłatnie.
Ja jestem w WB wakacyjnie do niedzieli, więc nie zdążę nikomu odebrać :(
Ja kupielm w euro rtv za 2300 zl kit eos m, 22 mm, adapter i lampa :) mam gwarancje pl ;)
Wysłane z mojego HTC One za pomocą Tapatalk 4
Po za tym, że jest to szara strefa bez podatku importowego i vatu to wszystko OK. Jest wiele sklepów w HK sprzedających w ten sposób. Tylko że fakturę dostaniesz za jakąś małą rzecz do 28 funtów jako zwolnioną z opłat. Piszę to tylko po to, aby ewentualnych chętnych przestrzec, że kupując taniej muszą być przygotowani na ewentualną dopłatę w razie kontroli.
Wstawiajcie Panowie jakieś fotki, zwłaszcza z 22/2 :)
Zdecydowałem dać szansę bezlusterkowcowi ze stajni Canona. Mam jednak pewne minimalne oczekiwania:
- EVF,
- dual pixel AF,
- korpus niewiele większy od obecnego (jeśli w ogóle) czyli bez wbudowanej lampy raczej.
Pewnie parę innych rzeczy bym jeszcze chciał, ale wiem, że od Canona zbyt wiele nie można oczekiwać...
Ciekaw jestem czy się doczekam...
P.S. Zdaję sobie sprawę, że za taki korpus Canon zażąda mniej więcej jak za 70d :D
Zastanawiam sie ile w takim aparaciku wytrzyma migawka ;)
prawdopodobnie wzorem serii xxxd obliczona jest na ok. 50 tys.
Inna rzecz, że w bezlusterkowcu powinna być też elektroniczna, bo to stwarza zupełnie nowe możliwości nieosiągalne dla lustrzanek. Ale umówmy się, że u Canona przyjdzie nam na to jeszcze poooooczeeeeekać....
Częściowo jest elektroniczna ale bodaj zamykanie jest mechaniczne - póki co nie ma chyba jeszcze dopracowanej technologii umożliwiającej jednoczesne zamknięcie wszystkich pikseli.
Podejrzewam że trwałość tej migawki jest zupełnie inna niż w dslr bo jest to dużo mniej rozbudowany mechanizm.
Nie, no oczywiście, że wolałbym mniej ale w PL raczej poniżej tego magicznego 2349 nie kupie takiego zestawu dlatego zdziwiła mnie cena podana z Euro. Śledzę te ceny i ani razu nie natrafiłem na taką cenę za zestaw z lampą akurat w Euro . Dzięki za info o ProClub. Poczekam, może jeszcze będzie jakaś promocja, żeby uszczknąć coś z ceny a jak nie to spróbuję znaleźć kogoś w UK albo USA celem oszczędności. Wiem, wiem, one czasami są pozorne :D
Promocja to jest teraz ale Fuji . Gartisz szkiełko o wartości 2000 zł. I niech Canon coś takiego zrobi ...
Rodzinka kupiła w Saturnie z kitem 1699zł jakoś tak. Pobawiłem sie na urodzinach i!!! nie po le cam!!! forsa wywalona w błoto. AF jest żałosny !!! powolny i do tego nie trafia . To jakby w normalnej lustrzance ostrzyć z LCD. Warunki w mieszkaniu dobre, jasne światło i AF sobie absolutnie nie radził. Troche lepiej na balkonie ale jadący tramwaj, albo samochód nie do uchwycenia. Może z jakimś nowym softem poprawia ten AF bo jak nie to hmmm dziwny aparat do studia ? do zdjeć statycznych ? lol
Z nowym softem testowalem w zoo piekna sprawa, nawet ten kit 22 mm daje rade :) ale z 24-70 2.8 to juz wypas :) tylko wtedy trzyma sie tylko obiekty ;)
Dlaczego ten wątek nie jest w dziale kompaktów?
Bo M nie jest zaliczany do kompaktow?
Sent from my iPad using Tapatalk
Dla jednego aparatu nie tworzymy osobnego wątku.
Ten na pewno powstanie, kiedy już będzie można mówić o systemie.
Czy porównywał ktoś prędkość działania AF w EOS M z tym w nowszych Olympusach (pokroju E-PL5)?
Widziałem parę porównań w necie i canon wypada w nich, lekko mówiąc, blado.
Czy w normalnym użytkowaniu da się zauważyć tę różnicę?
Chciałbym zakupić Canona, ale ten (zbyt) wolny AF (wg testów już na nowym FW) mnie trochę od niego odrzuca.
Z góry dzięki za Wasze spostrzeżenia.
Z góry dzięki za Wasze spostrzeżenia.
Sam AF jest szybki, natomiast aparat jest wolniejszy niż Olympus OMD E-M5, czy E-PL5. Olympusa jak na razie nic nie przebija.
Będziesz zadowolony, ja jestem a w zasadzie moja żona.:) Jakość obrazka jak z 60D, 650D i o czym tu pisać.
Gdyby nie 4:3 w olympusie, wybór byłby prosty, a tak to pozostaje rzut monetą, albo szukanie okazji jednego i drugiego.
Co się trafi w dobrej cenie, to się wybierze...
Swoją drogą taki zestaw EOS M + Naleśnik zaspokoiłby mnie na długo :)
Dzięki za szybką odpowiedź!
Ciekawe, że prawie rok po ukazaniu się Speed Boostera nadal nie ma wersji dla EOS M umożliwiającej podłączanie obiektywów EF. Na początku może to był mały rynek, ale przecież teraz Canon sprzedaje bardzo dużo M-ki i sporo jej kupują użytkownicy lustrzanek Canona. Więc rynek jest oczywisty. Dodatkowo taki adapter byłby super sprawny ze względu na AF.
Wniosek wydaje się prosty. Metabones próbowało się dogadać z Canonem. Nie wiem tylko czy to oznacza, że takiego adaptera nigdy nie będzie czy pojawi się kiedyś pod marką Canon? A szkoda, bo przydałby mi się...
Czy ktoś się orientuje jak włączyć pośrednie wartości ISO (tj 160, 640, 1250 etc) nigdzie nie mogę znaleźć takiej możliwości a co ciekawe gdy aparat jest w trybie z Aiso potrafi takie iso dobrać. W instrukcji nie znalazłem ani słowa o tym.
I drugie pytanie czy ktoś może polecić jakiś mały futerał do którego ma się mieścić tylko M-ka z 22-ka?
Pośrednich ISO nie ustawisz ręcznie.
Z innej beczki: pojawiły się już adaptery EF na EF-M firmy Meike. Mniej więcej o połowę tańsze od orginałów. Myślę, że jakość powinna być bardzo dobra, za ponad 200 złotych da się to wyprodukować na najwyższym poziomie i sprzedać jeszcze ze sporym zyskiem.
witajcie,
zakupiłem eosa-m i mam pytanie do posiadaczy - na ile Wam wystarcza bateria ?? u mnie średnio na 120-150 fotek
zakupiłem dodatkowo akumulator newell i tu ... poracha 70 fotek max i już na czerwono świeci (może jakoś sie "ułoży", bo dopiero było jego drugie ładowanie).
dzięki za info i wesołych poświąt
W wigilie zrobilem ok 100 fotek i bateria ciagle pelna.
Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
Na marginesie
Przy okazji EOS-a M można było zaobserwować jak handlowcy robią z nas idiotów.
W promocji "Tylko do 31.12.2013" zestaw aparat+obiektyw(18-55)+lampa był w promocyjnej cenie 1299
01.01.2014 jego cena skoczyła do 1349, by kolejnego dnia spaść do ceny 1290
Dzisiaj na stronie sklepu widnieje cena 1290 i przekreślone 1349 - kolejna promocja!
:)
Fajna cena za tego EOS M się zrobiła, może jednak to lepszy wybór niż m43?