Nie tylko, 18-55 z IS-em oraz 55-250 IS też jest.
Wersja do druku
Wersja 3.13.45.0 naprawiła problem z Lens Update który opisałem w #384.:D8-)
Szkoda że nie ma ciągle 100/2.0 w DLO, a od dłuższego czasu jest 85/1.8.
Kilku obiektywów jeszcze brakuje, np. 200/2.8, 400/5.6 czy 500/4 L IS. W tym ostatnim przypadku własciwie zbedne (no moze z TC), ale skoro do wersji II juz jest... Pewnie do konca 2014 bedzie komplet ;)
85-tki są wszystkie trzy, musisz zainstalować nowszą wersję DPP...
Dzięki już mam :) Jeszcze tylko Tamrona 17-50 dadzą... i żyć nie umierać :)
Na pewno będą tylko Canona, ale poprzez Exiftool możesz wsadowo zmienić rawy i podmienić wszystkie parametry żeby z opisu i danych exif było to jakieś szkło Canona. Ja tak zmieniam Samyanga 14mm na Canona 14mm. Podobnie winietują i zdejmuję sobie winietę od razu w DPP. Pomijam już DLO, tylko chodzi o samą korektę poniżej DLO.
Może się okazać że np. Tamron 17-50 jest dużo gorszy w abberacje niż np. odpowiednik Canon 17-50 i podmiana ci i tak nie usunie do końca wad. Wtedy najlepiej podmienić na jakieś gorsze szkło canona. Jak ciemniejsze niż twoje np. od f/4 to musisz zrobić wpis z funkcją if np. w miejscach gdzie jest zapis w exifie że przysłona jest większa niż f/4 to zrobić wpis f/4. Inaczej program się wyłoży przy zdjęciu winiety i będą brzydkie pierścienie. Dzieje się tak wtedy gdy program z informacji ogólnej z exif o danych szkła bierze informacje że jest szkło np. EF 35/2.0, potem z info o parametrach zdjęcia odczytuje np. f/1.4 - co jest niemożliwe dla tego szkła i ni ema korekty w bazie dla takiej wartości przysłony.
Po reinstalacji systemu (win 7 32) i zainstalowaniu na świeżo dpp 3.13 nie mogę pobrać bazy obiektywów, wyskakuje komunikat o braku połączenia z serwerem. Program nie jest blokowany przez firewall itp. Tak samo dzieje się na innym komputerze z xp, nie pomaga też downgrade do 3.11.
Ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Ewentualnie poratuje ktoś plikiem z 24-70 L mark I ?
czy ktoś używa DPP z plug-inem DPP++ ?
warto inwestować?
Cudów nie oczekuj. A czy warto ? Ja kupiłem dość dawno głównie ze względu na linie pomocne przy kadrowaniu. Z innych elementów w zasadzie nie korzystam.
Jedno trzeba oddać autorowi, że sumiennie przesyła linki do każdej aktualizacji zarówno w swoim sofcie jak i po wyjściu kolejnej wersji DPP, która jest niezgodna z dotychczasowym pluginem.
Witam
Pytanie z innej beczki jest szansa odczytać z exifa jaka była odległość od aparatu/matrycy do punktu ostrzenia?
JPGi? Nauka mówi, że do dalszej obróbki powinno się używać formatów bezstratnych, czyli w TIFów w przypadku DPP.
Teoria tak mówi, ale praktyka wie swoje ;-)
Jest już 3.15.51. Sporo nowych szkiełek dodanych, głównie tele.
jak mozna upgrejdowac ten program,bo nie znalazlem takiej opcji?
Chyba to tu: Canon U.S.A. : Support & Drivers : EOS 5D Mark III
Mam takie pytanie. Czy jest możliwość zainstalowania DPP bez płyty ? Przesiadam sie właśnie na iMaca który nie posiada napędu. Czy można gdzieś pobrać plik do pełnej wersji podając jakiś numer seryjny czy coś w tym stylu ?
Jak najbardziej. Zamiast ściągać tylko samego aktualizatora DPP musisz ściągnąć cały Solution Disk.
Tylko musisz podać serial number czegoś canonowego, ja podałem szkła i poszło ładowanie gładko.
Dzisiaj pobrałem najnowsze uaktualnienie DPP i ku mojemu zaskoczeniu w bazie znalazł się obiektyw canon 400mm f5,6 (jest też konfiguracja z TC 1,4 i 2).
Download Canon Digital Photo Professional 3.13.51 Updater for Windows XP/Vista/7/8/8.1 x86/x64
Jeśli można to bardzo prosiłbym o linka bo w tych dwóch linkach powyżej co koledzy wklejali to ja widzę tylko opcje updater
Proszę bardzo, serwer tutaj, wprawdzie kanadyjski (US nie chodzi dzisiaj).
W grupie drivers wybierz OS a w trzecim wierszu listy znajdziesz Solution Disc 24,2A;)
Ale wszyscy kombinujecie na około, jakieś Solution Disc....
Najpierw z japonskiej strony sciagacie i instalujecie pierwsze DPP 1.0
http://web.canon.jp/imaging/sdl/data/dpp100-e.exe
A potem ostatni upgrade z serwera Canona:
http://gdlp01.c-wss.com/gds/1/020000.../dppw31351.exe
Ale wszyscy kombinujecie z jakimiś wykopaliskowymi wersjami DPP pobieranymi z marsjańskich serwerów, skoro można zrobić plik .reg o treści:
I dwukrotnie na nim kliknąć :-)Kod:Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Canon\EOS Utility]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Canon\DPP]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Canon\ZoomBrowser EX]
Powyższe to wersja dla Windowsów w wersji 64-bit.
Jest dostępna nowa wersja DPP 3.14.15, EOS Utility 2.14.00 oraz Picture Style Editor 1.14.10.
Do ściągnięcia tutaj:Canon U.S.A. : Consumer & Home Office : EOS 7D
A co nowego w tej wersji?
Spodziewałem się, że wreszcie uzupełnią starsze supertele w DLO, ale niestety nadal nie ma.
Zainstalowałem pod Mavericksem na razie, wydaje się działać szybciej i wreszcie okna otwierają się na całe biurko. Inne spostrzeżenia?
Wersja 3.14.41
W sekcji History opis co nowego.
EOS 70D - Canon Europe
Tutaj link do bezpośredniego zipa
http://gdlp01.c-wss.com/gds/1/020000...ppw31441u2.zip
Szkoda, że w wersji DPP 4.x ciągle cisza i nie dodają obsługi innych aparatów.
Dla zawiedzionych niedostępnością najnowszych korekcji DLO dla Visty i Xp podpowiadam, że jednak jest sposób na instalację DDP 3.14.41 w tych systemach. Po pomyślnej instalacji na moim testowym XP pozostają jednak nieaktywne suwaki odszumiania RAW, ale może tylko u mnie, więc sprawdźcie zanim przerzucie się na pracę z najnowszą wersją!
Procedura: Zasysamy najnowszego instalatora DDP 3.14.41 z dowolnej strony Canona. Po jego uruchomieniu następuję rozpakowanie zawartości pliku do systemowego katalogu tymczasowego TEMP (każdy sobie znajdzie). Jeśli jesteśmy w Windows XP lub Vista, wyskoczy teraz komunikat, że jest nieodpowiedni system i nic się nie zainstaluje. NIE potwierdzamy tego komunikatu w żaden sposób tylko od razu idziemy do wspomnianego folderu systemowego TEMP, gdzie powinien już na nas czekać ów instalator rozpakowany w podkatalogu o nazwie "CanonOFI_TEMP". Robimy kopię tego folderu (albo zmieniamy nazwę na "Kopia CanonOFI_TEMP"), żeby po ostatecznym potwierdzeniu wcześniejszego komunikatu nie został automatycznie przez instalatora skasowany, bo zaraz będzie nam potrzebny. Teraz potwierdzamy wcześniejszy komunikat a w efekcie kończymy pracę instalatora. Następnie wchodzimy do folderu, który skopiowaliśmy i głębiej aż do pliku: Kopia CanonOFI_TEMP\Data\SOFTWARE\Market\Market.xml - aby otworzyć go do edycji w systemowym Notatniku. Pod koniec zawartości pliku znajdziemy parametry MinOS (dla 32 i 64-bitowej wersji systemu). Najlepiej zmienić obie zastane ich wartości z "6.1" na "5.1" i zapisać zmiany w pliku. Tak odblokowanego już instalatora możemy powtórnie uruchomić poprzez: Kopia CanonOFI_TEMP\Data\setup.exe - oby z powodzeniem!
Napiszcie co jeszcze nie działa! ;)
ps Wyżej wspomniane nieaktywne suwaki odszumiania to było moje przeoczenie (niższa jakość wyświetlania w Preferencjach programu) - działają normalnie. Sprawdzałem też właśnie powyższą metodę na realnej Viście i nie znalazłem żadnej wpadki.
Dobra wiadomość .DPP 4.1.50 obsługuje EOS 7D i trochę więcej:lol:
Jak dla mnie wiadomość dnia. Czekałem na DPP obsługujące EOS 70d - właśnie pobieram program :D
Szkoda że nowa wersja nie czyta zapisanej obróbki w rawach przez wersje 3.x
Ważna różnica pomiędzy wersjami DPP. Użycie w wersji 4.1.50 funkcji LO nie powoduje powiększenia objętości pliku, tak jak ma to miejsce w przypadku wersji 3.14...:!:
w wersji DPP 3.14 32 bit jak można dodać obiektyw canona do obsługiwanej listy, jeśli nie figuruje on na liście programu.
Chodzi mi o nowy efs 10-18 4,5-5,6
coś wiadomo może o aktualizacjach DPP 3.
Jest dostępne najnowsze DPP 3.15.0
link bezpośredni
http://gdlp01.c-wss.com/gds/4/020000....0-updater.zip
Dodali nowe szkła 50STM, 35IIL.