A jak wg ciebie 85 1,8 na ich tle wypadła?
Wersja do druku
85 1.8 jest bardzo fajnym, w miare tanim szklem ale Sigma 84 1.4 je zwyczajnie deklasuje pod kazdym wzgledem. Jak dla mnie to szklo jest na rowni z 85L, obrazek niemalze identyczny, sam obiektyw nieco lzejszy i szybszy, ogolnie moge mowic o samych plusach. Oczywiscie, widzialem gdzies brednie typu "przeciez nie ma roznicy pomiedzy 85 1.8 i 1.2" ale czegos takiego nie ma sensu komentowac, szczegolnie po przegladnieciu portfolio ludzi ktorzy tego typu rewelacje wypisuja. Sigma w tym momencie jest najlepszym wyborem jesli chodzi o szkla dla Canona: 35 ART, 50 ART i 85 1.4, szczegolnie jesli nie chcemy wszystkich oszczednosci wydawacna obiektywy. Sam wlasnie sie bede przesiadal, zostawiam sobie jedynie 135L, reszta do wymiany, plus beda pieniazki na inne wydatki :)
Owszem, co do nowych sigm jest coraz więcej pochlebnych opinii odnośnie obrazka, tylko są jeszcze rozbieżności w opiniach co do pracy AF w gorszych warunkach oświetleniowych, piszą że C radzi sobie sprawniej, znaczy się nie spada skuteczność/ilośc trafień. A jak ty sam to oceniasz?
Sigma lepiej. Najwolniej 85L, najgorszy obrazek 85 1.8. Oczywiscie, mozna fajne zdjecia zrobic C85 1.8 ale dla mnie najwazniejsze jest, czym ja zrobie lepsze zdjecia, i po wczorajszych i dzisiejszych zdjeciach wybieram Sigme. Pod kazdym wzgledem jest to lepszy zakup, a argument typu "bokeh na 1.2" jest minimalnie ladniejszy mozna o dupke rozbic, bo zdjecia na 1.2 to moze 1% wszystkiego co pstrykam, a roznica w cenie to 400ÂŁ. Zreszta robienie zdjec tylko na pelnej dziurze "bo ladne rozmycie i bokeh" to takie fotograficzne disco polo - po co myslec o wszystkich innych aspektach zdjeciach, skoro tlo fajnie rozmyte :)
Fotograficzne disco polo- ubawiłem sie
Dzięki za info i swoje przemyślenia
Pozdrawiam
Tomek
11 kozak:)
Dzieki :) To takie wlasnie mocno biznesowe zdjecie, bedzie opoublikowane w jakiejs prasie dotyczacej firm energetycznych bodajze. Jak znam zycie to i LinkedIn i cala reszta tez beda grane
Canon tez 35 tez - chcesz kupic ode mnie? Nie mam zastrzezen co do tego obiektywu, po prostu chce miec komplet o takiej samej charakterystyce renderowania obrazu, a najlatwiej bedzie mi to osiagnac z obiektywami jednej firmy.
genialne foto i widać sporą obróbkę na wysokim poziomie :)
Z tej kampanii bardzo mi się podobały :) Takie nieprzesadzone i naprawdę ładne
No cóż.... Cudnie
170,172
Kilka razy fotki podobne do powyższych zostały opisane/ocenione
jako plastikowe lub animacje .
też nie widzę ,ile w tych fotkach jest fotki a ile PP ?
Stawiam na PP.
a jakie to ma znaczenie?
Duże.Oceniamy,ktoś ogląda fotkę .
I ładna jest.
Fotografik biegły w PP wydusi dużo więcej z fotki niż leszcz z fotki sote.
Jasne,że dla obiorcy jest to niezauważalne.
Moje pytanie/uwaga tylko w celu wzbogacenia mojej wiedzy .
Fajnie, ciesze sie, ze zdjecia sie podobaja, a to, ze kazdemu inne to zupelnie normalne i tym bardziej powod do radosci dla mnie. Poza tym to sa zupelnie inne stylistyki, inne zalozenia na poczatku i inne cele na koncu. Co do edycji to jak na ironie zdjecie 171 przeszlo o wiele dluzszy proces obrobki niz 172, w ktorym generalnie zmienilem tylko kontast i dodalem tilt shift :) W tym momencie pracujemy duzo w domu ze wzgledu na brak czasu, pogody i funduszy, wiec eksperymentujemy z przeroznymi rodzajami swiecenia, obrobki, makijazy, bodypainting, itd., itd. Co nie oznacza, ze tych "naturalnych" bedzie mniej, po prostu staramy sie rozwijac i probowac innych rzeczy :)
172 Przed i po
Dzięki za before and after :) Zawsze chętnie tu zaglądam.
ten wątek jest przystankiem obowiązkowym na tym forum gdzie niestety więcej pitolenia od fotografowania :(
Jest to kolejne zdjecie opublikowane w Dark Beauty Magazine, mozna lajkowac tutaj: https://www.facebook.com/darkbeautym...type=1&theater Poki co ponad 4000 likes, ostatnie zdjecie mialo ponad 14000, licze wiec na Wasze wsparcie i tutaj :)
W przygotowaniu edytorial :)
Lajkować nie będe bo nie używam fejsbuka ale zdjęcie jest dobre. Jak zwykle dobra robota. Pozdrowienia.
Chris, fajne te Twoje portrety:shock:
Super modelka, kadry, no i obróbka na świetnym poziomie, podoba mi się bardzo:D
Eksperymenty też mi się podobają, ostatnie mistrz:!:
Widzę, że jednak 85LII została jeszcze.;)
174 rzeczywiście "ot pstryczek" ;)
A mogę iść z tobą na taki spacerek i zobaczyć jak się robi "takie pstryczki" od kuchni?
pięknie jak zwykle
pozdrowienia
174 - no wreszcie clasyka powróciła. Proste do bólu, ale efekt super !
Czyli 6D+... 35mm ?
To naprawde pstryczek ze spaceru. robilismy location scouting w sobote, zobaczylem fajne drewniane drzwi, wyciagnalem aparat poprosilem Ule o zatrzymanie sie w kadrze, pstryknalem jedno zdjecie i tyle. Postproces to delikatny retusz, korekta kontrastu i kolor na dwoch wartswach krzywych. 2 minutki wszystkiego :) Ciesze sie, ze sie podoba. Tak, canon 6D i 35L, najlepsze combo ever :D Warsztaty indywidualne nadal aktualne jesli ktos chetny w Londynie
174, to, co najpiękniejsze, czyli prosty i jednocześnie bardzo dobry obrazek. Naturalny, aż chce się oglądać:)
Rewelka jak zawsze!
176 rewelacyjne
Witam,
Chcialbym tak skromnie zapytac, co jest tak rewelacyjnego w zdj. Nr 176?
Pytam powaznie.
Stylizacja? Wizaż? Światło? Kolory?
Klimat?!!
Przeglądnąłem prawie cały ten wątek i nie rozumiem....:(
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
Rewelacyjna stylizacja modelki. Piękna mimika modelki. Jako że to forum fotograficzne to trzeba ująć profesjonalney warsztat postprocesu oraz bardzo ładne światło. Krótko mówiąc dla mnie rewelacja. Jeśli nie dostrzegasz to nic złego nie szukaj nic na siłę nie warto. Pozdrawiam
Dokładnie uwazam inaczej. W kazdym aspekcie. Stad moje poszukiwania.
Nie przekonales mnie. Ale dzieki.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
https://www.facebook.com/darkbeautym...fbpage_mention kolejne zdjecie opublikowane w Dark Beauty Magazine.
Dziekuje za wszystkie wypowiedzi, lajki (ponad 7 tysiecy poki co) komentarze i wiadomosci :)
Bardzo odpowiada mi klimat Twoich portretów. Modelka mroczna, tajemnicza, ładna. Bardzo ładna całość.
Dla mnie , jak dla totalnego amatora Panas był i jest mega inspiratorem, ale rzeczywiście jego prace" lecą" coraz bardziej w sferę grafika niż fotografa a szkoda.
Jak dla mnie Panas wróc do korzeni :)
P.
Aż się włączę do dyskusji.
Mi osobiście ostatnia seria się podoba. Zgadzam się, że nie jest ona całkiem realistyczna, ale kto powiedział, że musi być? Dla mnie ostatnie zdjęcia wyglądają trochę baśniowo i to je wyróżnia.
I na pewno nie jest to droga donikąd, bo są ludzie, którym się to podoba i co ważniejsze całość jest spójna i dość charakterystyczna.
A to, że się komuś nie podoba: wszystkim i tak się nie dogodzi.