Ciekawe bo ja 550d zrobiłem kartę przez EOScard wrzuciłem plik z aktualizacją i ML działał. Może to wina samej karty (używałem Trancend 16 GB class 10) ?
Wersja do druku
Ciekawe bo ja 550d zrobiłem kartę przez EOScard wrzuciłem plik z aktualizacją i ML działał. Może to wina samej karty (używałem Trancend 16 GB class 10) ?
Próbowałem bawić się ML - timelapse. Zrzuciło mi zdjęcia w formacie .422
Na podglądzie i po konwersji wychodzi coś takiego:
Do uratowania jeszcze? Może coś pomijam?
Pozdrawiam
Wygląda jak błąd sterowania / karty graficznej ?
Takie kwiatki wychodzą przy użyciu MagicLanternConverter...
Zależy od wersji ML i wersji konwertera, aktualnie nie używamy .422, zostało usunięte z kodu ML. Teraz używamy silent pic raw .dng (14bit). Jeśli ci zależy na tym materiale możesz spróbować inną wersję konwertera.
Lepiej załaduj ML z .dng i baw się na nowo ;) .dng będzie cały czas rozwijany jeszcze mogą być błędy takie jak zepsute klatki (jedna na 10-20) przy timelapse (w video działa dobrze).
Magic w wersji v2.3.50D.109. Która wersja obsługuje .dng?
Pozdrawiam
Tutaj jest raz dziennie kompilowany kod źródłowy - Directory index ? styled with h5ai 0.22-dev-491e0e4
Jeśli się nie boisz (zawsze możliwa jest strata aparatu), możesz spróbować.
Witam czy ktoś z korzystających z oprogramowania Magic Lantern odpowie mi na pytanie czy aktualizując oryginalne firmware pozbywamy się serwisowej kalibracji obiektywu? Gdzies kiedyś wyczytałem, że jak ktoś miał kalibrowany w serwisie obiektyw do body to po aktualizacji trzeba na nowo wprowadzać kalibrację. Czy może Magic Lanternt o tylko nakładka na orginalne oprogramowanie?
Pozdrawiam :)
Teoretycznie nie powinno być żadnych problemów, jak to wygląda w praktyce wątpię by ktoś to wiedział.
To jest tylko program-nakładka która zwiększa możliwości body, nic nie zmienia ani usuwa.
W 50D i 7D mam mikroregulację AF :) Sam ML nie da nam takiej funkcji, w 400D i 550D miałem wgrany ML i nic się złego nie działo i nie stało :)
500D ma coś w tym miejscu pamięci gdzie w 50D zmienia się mikroregulację AF ;)
Co do samego ML wersja testowa spokojnie może uwalić aparat, wystarczy, że ktoś w kodzie sobie pomyli 0 z 1, a ty w odpowiedniej kolejności włączysz różne funkcje, akurat w takiej jak nikt nie testował.
czy ktoś może mi podpowiedzieć? nie mogę znaleźć w żadnej instrukcji. Używałem ML i tego nie było. coś poprzestawiałem i pokazało się czerwone "HS" w prawym górnym rogu menu tam gdzie jest ISO. pojawia się i znika po wciśnięciu do połowy spustu migawki. co to jest?
Help !! Theres is an icon that put HS , and camera don't work any more - może pomóc.
Pozdrawiam
dzieki
Cześć, instalował ktoś Magic Lantern na Canon 5D Mark III? Czy mógłby mnie ktoś poprowadzić krok po kroku jak to zrobić? (może być priv). Będę ogromnie wdzięczny. Potrzebuję na sobotę.
Pozdrawiam
Dzięki, tylko, że tam jest tutorial do Mark II, a podobno w III robi się to inaczej... (wolę się upewnić nim zacznę...)
Cześć.
Ostatni zainstalowałem sobie na 60D Magic Lantern. Zależy mi głównie na kręceniu filmów poklatkowych.
I mam parę, które pomogą mi rozjaśnić niejasności. Przede wszystkim chodzi mi o opcje FPS overrride?
Jak porwanie ustawić "Optimize for:" w instrukcji jest napisane:
"Low light: use this option for recording timelapse with shutter speed set to 1/fps (360 degrees);" - czy ktoś może mi wytłumaczyć czym są owe 360 stopnie. Owe stopnie występują też, w menu w zakładce. EXPO/Shutter - tam pokazują się rożne wartości stopni, których nie rozumiem.
I takie pytanie dodatkowe, czy rzeczywiście ten sposób kręcenia timelapsów jest bardziej wydajny dla baterii niż strzelanie zdjęć ?
Czy jest jeszcze coś ważnego o czym należy pamiętać przy takich kombinacjach z FPS'ami ?
Pozdrawiam.
W skrócie, 360 stopni to ekspozycja 1/fps. Czyli jak robisz w 30fps, to masz 1/30s. Wówczas 180 stopni to 1/60s przy 30fps, 90 stopni to 1/120s, itd. Ogólnie stopniami określa się stosunek czasu otwarcia migawki do czasu trwania klatki. Rzutuje to na postrzeganie ruchu w materiale filmowym.
Rotary disc shutter - Wikipedia, the free encyclopedia
Takie pytanie z innej beczki. Wiadomo coś na temat wydania 2.4? (Tzn. kiedy?)
Dwa pytania:
1. Jeżeli zrobię kartę bootowalną, wrzucę na nią pliki ML i zainstaluje to na 5D to karta będzie działać tylko z tym aparatem?
2. Co się stanie jeżeli po instalacji ML na 5D zmienię kartę na której nie ma plików ML? Aparat włączy się z oryginalnym softem ?
Re 1: karta bedzie botowac w innym aparacie.
Re 2: przeczytaj readme w ML. Ja nie ryzykowalbym wyjmowaniem przed kompletnym wylaczeniem aparatu. Chcialem poeksperymentowac z ML, a skonczylo sie tak ze aparat umarl i cale szczescie udalo mi sie zrobic downgrade oryginalnego softu. B
Witam wlasnie wrzucilem ML 2,3 na canona 600d
moze ktos pomoze czy wszystkie opcje dzialaja zarownow w opcji M i video ?
Proboje ustawic zebre i peaking i nie moge dac zielonej kropki , tylko czerwona jest , pomoze ktos ?
dzieki z gory
Kilka dni temu miałem uwalony całkowicie aparat seria xxxD (przez błędną wartość w pamięci ROM) czarny ekran, niedziałające przyciski. Na początku nie było nadziei na naprawę.
Aparat zawieszał się przy włączaniu ale zdążał załadować ML. Wymuszenie aktualizacji firmware przez kod ML nie przyniosło skutków, aparat wgrał na nowo firmware, ale nadal żadnych efektów.
Kiedy udało mi się zrzucić logi, z pomocą przyszedł ML team. Aparat działa jak nowy.
Najważniejsze by mieć logi ze sprawnego własnego aparatu. Warto je gdzieś zapisać na dysku, później w razie awarii można porównać co jest nie tak.
gdzie mogę znaleźć jakieś info odnośnie ML w Canonie 5d mk II?
ogólnie interesują mnie jakie funkcję wprowadza ML do tego body ponieważ znalazłem informacje o 7D i 5Dmk3, ale tylko kilka rzeczy wypisanych, a chciałbym znać wszystkie opcje, głównie co wprowadza użytecznego w fotografowaniu;)
Zapewne to będzie Ci pomocne:
Magic Lantern | Home
pl:install [Magic Lantern wiki]
--- Kolejny post ---
Proponuję poczytaj ten wątek:
http://www.canon-board.info/software...26/index2.html
W fotografowaniu raczej nic. Tumasz wszystko.
Może Tobie nie, ale sprowadzając ML do kategorii "nieużyteczne przy fotografowaniu" wieje ignorancją na kilometr.
Dla mnie użyteczne w ML przy FOTOGRAFOWANIU jest min.:
+ interwalometr (już nie potrzeba wężyka z interwałem),
+ focus peaking przy ostrzeniu manualnym lub ogólnie fotografowaniu na Live View (zdjęcia produktowe, fotografowanie z "nad głowy"),
+ szybki zoom po zrobieniu foty w celu oceny jakości (to co ma Nikon od zawsze, 5D II dostał od ML, a podobna funkcja została wprowadzona do 5D III),
+ Dual-ISO - które pozwala uzyskać rewelacyjną rozpiętość tonalną.
Często korzystam z "Trap Focus" przy manualnych obiektywach m42.
A ja z wizjera (takiego na LCD) i magic zoom przy pleśniakach m42, mz taka kombinacja sprawdza się świetnie bo widać jednocześnie cały kadr i powiększony fragment na który jest ustawiana ostrość, wielkość powiększenia, rozmiar i położenie pola z powiększenie można sobie ustawić, punkt skąd jest brane powiększenie przy odrobinie wprawy można przesuwać nie odrywając oka od wizjera.
DualISO rewelacja. Zwłaszcza, że możemy zapisać z tej samej klatki także normalne zdjęcie (bez DualISO) i potem wybrać, które chcemy obrabiać.
I mnie się Focus Trap niegdyś mocno przysłużył. Z m42 oczywiście, działał bardzo fajnie na 50d.
Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk
chyrus jak mówiłem wcześniej - ML nie jest przydatne dla mnie i nie zdecyduję się na korzystanie z ML, szczególnie w typie fotografii jaką uprawiam (śluby, eventy, zdjęcia prasowe). Każdy ma swoje potrzeby. Swoją drogą twórcy ML dyskwalifikują się oficjalnie głównie przez tą oto informacje. Nie zmienia to faktu, że ML ma swoich zwolenników.
sebafoto, działam min. w tym samym zakresie, co Ty. Nigdy nie miałem problemów z ML (odpukać) i przydaje się. Nie jestem amatorem, który od czasu do czasu sobie pyknie nieistotne foteczki z wycieczki, ML po prostu usprawnia moją pracę. Nie podoba się, masz wątpliwości - nie używaj, luz, ale nie mów, że jest bezużyteczny w fotografii.
Chcesz, powiedzieć, że mając włączone DUAL ISO. Robisz 1 zdjęcie, które jest zapisywane jako 2 z dual iso i bez?
To jest nie możliwe, gdyby tak było, nie byłoby problemów z utratą detali w światłach.
Dual ISO polega na zmianie czułości matrycy (co 2 linie 100/1600).
100 -- RGRGRG
100 -- GBGBGB
1600 - RGRGRG
1600 - GBGBGB
100 -- RGRGRG
100 -- GBGBGB
1600 - RGRGRG
1600 - GBGBGB
.
.
.
Masz rację, zbytnio się pośpieszyłem. Zdjęcia robione są na zasadzie:
1 naciśnięcie spustu migawki - zdjęcie z DualISO
2 naciśniecie spustu migawki - zdjęcie bez DualISO
I tak naprzemiennie.
Mój błąd wynikał z tego, że robiłem przy testach kilka zdjęć w serii i wydawało mi się, że je to ta sama klatka.