Odp: [test] SIGMA 85/1.4 EX DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek1976
"Pytanie tendencyjne": a jak z AF? Bo noszę się z zamiarem zakupu, ale jako że ma być wysyłkowo, to obawiam się problemów z jakim borykają się Sigmy.
Mam dwie Sigmy 35 i 85, niby wszystko było OK, ale czasami trafiał się BF czy FF w zależności od odległości obiektu, wysłałem do serwisu do Gdyni zaraz po zakupie razem z body (było to już z dobrych kilka miesięcy temu) i naprawdę jestem zadowolony, praktycznie nie zdarzają mi się sytuacje kiedy obiektyw nie trafi. Nie patrzyłbym czy dobra czy zła sztuka bo wszystkiego nie przetestujesz, a kalibrację w body tego nie załatwisz bo nie masz możliwości ustawienia korekcji na różne odległości, a proforma i tak bym wysłał na kalibracje. Bo o mydlanych sztukach nie słyszałem, tylko o problemach FF BF a to się da wyregulować.
Wiece co mi powiedzial facet w salonie SIGMA PRO, ze serwis kalibruje obiektyw tylko dla dwoch odległosci, a kupując docka mamy mozliwosc kalibracji dla 4 odleglosci :O.
--- Kolejny post ---
Wiece co mi powiedzial facet w salonie SIGMA PRO, ze serwis kalibruje obiektyw tylko dla dwoch odległosci, a kupując docka mamy mozliwosc kalibracji dla 4 odleglosci :O.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Może warto zaplanować jakiś weekend w mieście, w którym jest sigma procentrum albo inny dystrybutor i dobrać osobiście najlepszą sztukę?polecam:)
DOKLADNIE
albo kupic 3 naraz wysylkowo i w ciagu 10 dni oddac 2 :)
[QUOTE=karp29;1226313]Wiece co mi powiedzial facet w salonie SIGMA PRO, ze serwis kalibruje obiektyw tylko dla dwoch odległosci, a kupując docka mamy mozliwosc kalibracji dla 4 odleglosci :O.
--- Kolejny post ---
bzdura, możę chce nakręcić sprzedaż, chyba, że tak akurat robią w Sigme pro, Sigma foto service w Gdyni, do której wysyłałem 2 Sigmy na pewno tak nie robi, bo w moich obiektywa rozrzut był spory na różnych odległościach, a przebieg aparatu zwiększył się o 600 klatek, więc dla 2 odległości nie zrobili by tyle fotek testowych moim aparatem
--- Kolejny post ---
[QUOTE=karp29;1226313]Wiece co mi powiedzial facet w salonie SIGMA PRO, ze serwis kalibruje obiektyw tylko dla dwoch odległosci, a kupując docka mamy mozliwosc kalibracji dla 4 odleglosci :O.
--- Kolejny post ---
bzdura, możę chce nakręcić sprzedaż, chyba, że tak akurat robią w Sigme pro, Sigma foto service w Gdyni, do której wysyłałem 2 Sigmy na pewno tak nie robi, bo w moich obiektywa rozrzut był spory na różnych odległościach, a przebieg aparatu zwiększył się o 600 klatek, więc dla 2 odległości nie zrobili by tyle fotek testowych moim aparatem
A dla jakich odległości można samemu kalibrować dockiem sigmę 35 1.4?
--- Kolejny post ---
Cytat:
no serwis w gdyni , nie wiem czy bzdura, takie inf. uzyskałam
--- Kolejny post ---
Cytat:
no serwis w gdyni , nie wiem czy bzdura, takie inf. uzyskałam
Ktoś już może porównywał sigme z canonen 85 mm f/1.8 ? Jak z szybkością AF ? Jestem przed zakupem jednego z tych dwóch szkieł plus oczywiście sigma 35 mm f1.4.
85 1.8 ma bardzo szybki AF, Sigma zdecydowanie wolniejszy. Sigma ostrzejsza od 1.8 ale aberracje w S85 to masakra. Zrezygnowałem po testach i kupiłem 85L
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
85 1.8 ma bardzo szybki AF, Sigma zdecydowanie wolniejszy. Sigma ostrzejsza od 1.8 ale aberracje w S85 to masakra. Zrezygnowałem po testach i kupiłem 85L
Dziękuję za odpowiedz bo potrzebuje czegoś szybkiego np.tańca a tu 85 1.8 jest nawet szybsza od L.
Cytat:
Sigma ostrzejsza od 1.8 ale aberracje w S85 to masakra. Zrezygnowałem po testach i kupiłem 85L
były kiedyś jakieś przykłady porównania 85 L II z S85. I faktycznie S85 to masakra pod względem purpurowych obwódek wokół obiektów na jasnym tle. Tyle, że w tym porównaniu 85 L II miał te obwódki ze 2x większe. I komu tu wierzyć? :)
Ktoś już coś zasłyszał o Sigmia 85 Art, jakieś przecieki?
WG Sigma Rumors wysokie prawdopodobieństwo (99%) pojawienia się tego szkiełka razem/tuż po 24 1.4 Art. Next Sigma Lenses and Cameras: The Big Rumor Post może zapowiedzą je na Photokinie...
Ma być pod koniec roku, dlatego czekam z zakupem obecnej :)
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Ma być pod koniec roku, dlatego czekam z zakupem obecnej :)
Może faktycznie warto wstrzymać się z zakupem sigmy i zaczekać na nowe szkiełko ;)
No ja tak zrobię, bo czekam też na 24/1,4 Art :)
Czy ta Sigma aberruje mocniej od 85Lii?
Czekam na to nowe szkło 85 jak na żadne inne w życiu :D
To poczekacie sobie jeszcze troche :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
Czy ta Sigma aberruje mocniej od 85Lii?
Trochę mniej, natomiast bokeh, mikrokontrast, kolory i pracę pod światło ma słabsze. Przy tych samych parametrach daje też ciemniejszy obrazek o cieplejszym zabarwieniu. 85L to moje najlepsze szkło, Sigma jest przeciętniakiem.