Tsk, jak otworzyc ten folder w Mac-u.
Wersja do druku
Jaki folder? Folder tam gdzie trzymasz RAWy? Klikasz myszą? Nie wiem jak działa Mac i wiem, że niektórzy jego posiadacze lekceważą znajomość swojego sprzętu, ale wejść do katalogu w którym mają zdjęcia chyba powinni potrafić.
Nie znalazłam na pierwszej 50 odpowiedzi na moje pytanie, a nie mem siły przez pozostałe posty przechodzić...
Mam taką dziwna sytuację: po eksporcie z Lightrooma z RAW do jpg, miniatura zdjęcia w folderze w przeglądarce Win 7 jest szara do połowy lub więcej. Po otworzeniu zdjęcia jest ok. Po kilku-kilkunastu próbach zdjęcie eksportuje się ok. Nie pomaga odświeżani podglądu, przenoszenie do innych folderów, itp. Ki czort?
Pokombinuj (usuń :D) z thumbs.db w którym to Windows trzyma sobie miniaturki zdjęć. Możesz spróbować zrobić nowy folder i tam wrzucić zdjęcia i miniaturki powinny się wygenerować w Win7 na nowo.
WItam
Proste pytanie: czy mozna podlaczyc Canon 5d mkII do Lightroom w takiej opcji, aby po zrobieniu zdjecia - wyswietlalo sie ono od razu na ekranie laptopa? Czy mozliwe jest to tylko przy uzyciu Canon Utilites?
Jezeli jest opcja w LR to gdzie moge znalezc jakas krotka instrukcje?
Jezeli pytanie to padlo wczesniej, to przepraszam za dubel, ale jakos wyszukiwarka forumowa mi zamuliła ;)
po polskiemu to będzie:
plik / przechwytywanie obrazu / zacznij przechwytywanie obrazu
Mam ja takie zapytanie, być może było ale nie rozumiem więc nadal drążę temat. Importuję zdjęcia, biorę pierwsze zdjęcie i ma ono w Develop/ camera calibration/ profil: Adobe Standard. Czy jest jakaś opcja aby wszystkie były np. z camera neutral?
Pisaliście coś o presetach podczas importu ale ja nie widzę żadnych możliwości dodania tam takiego presetu podczas importu.
Już znalazłem, czy tylko w taki sposób można to zrobić?
I jeszcze jedno czy ja powinienem poszukać profil mojego aparatu czy w LR3 jest już wszystko?
Dzięki Micles, rozumiem że chodzi o to tak?
A jak z profilami apartów jak ma się np 5D Mark II to trzeba poszukać i wgrać profil czy też ten dostępny typu Camera Natural jest z mojego aparatu?
Tak.
Z tego co wiem, to wszystkie wyświetlane profile w dropdown liście "Camera Calibration" są przygotowane pod dany model aparatu.
Na szybko znalezione w google, fraza camera calibration lightroom acr 4.6 :
Zatem nie ma się co zajmować tą zakładką w celu osiągnięcia "rewelacyjnej, nadzwyczajnej, super ogromnej" poprawy.Cytat:
Zamieszczone przez http://www.flickr.com/groups/adobe_lightroom/discuss/72157607515429984/
A jak jesteś onanistą kolorystycznym, to możesz też zrobić swój profil dokładnie pod twój egzemplarz (sztukę) aparatu, tutoriale znajdziesz w necie.
EDIT : Aha, i jeszcze jedno - profile w aparacie mają wpływ wyłącznie na JPGa który wychodzi z puszki. RAW jest zawsze taki sam!
Tak, wiem tylko że zawsze jak importuję zdjęcia do LR i zawsze mam profil Adobe Standard, okazuje sie ze czasem kolor skóry robi się dziwny ale jak przełącze na Camera Natural to jest lepiej.
Pytanie do wszystkich, na jakim Wy profilu pracujecie, Adobe Standard?
A może faktycznie był "dziwny" :)
Ja dokonałem świadomego wyboru Camera Standard na podstawie wieloletnich badań :mrgreen: i od 2 lat już nie przejmuję się tą kartą.
mam pytanie
czy flagi lub gwiazdki zapisują się w *.xmp? albo inna forma wybrania zdjęć lepszych i gorszych?
chcę jakoś obejść potrzebę archiwizowania katalogu Lr
Gwiazdki i kolorowe etykietki - tak. Flagi - nie.
Ja robię tak że dla danej serii zdjęć robionych w tych samych warunkach oświetleniowych ustawiam sobie preset z jednym WB i resztą ustawień. Później żeby nie bawić się ciągle suwakami wrzucam na zdjęcie ten przygotowany preset. WB już nie ruszam, ani kolorów tylko ekspozycję koryguję gdy trzeba. W nielicznych przypadkach lekko modyfikuję kolor jeśli uznam że jest zbyt intensywny w porównaniu do reszty ujęć.
Nie linczujcie, bo na prawdę nie wiem, jak to ugryźć a przekopać się przez wątek Lightroomowy cały. Po wyeksportowaniu zdjęcia z Lightrooma do CS5 mam różnicę w kolorach zdjęć jak na zdjęciu poniżej. Nic takiego wcześniej mi się nie działo, nie wiem, czy podczas aktualizacji programów w tle coś się pozmieniało? Jak (gdzie?) przestawiać ustawienia (eksportuję do sRGB, w Photoshopie mam ustawienia kolorów na Europe General Purpose 3), żebym miała takie same kolory w Lightoomie i w CS5???? Z góry dziękuję za konkretne wskazówki i pozdrawiam.
Ustaw w PS odpowiedni color space.
Tzn? Obydwa programy mam w wersji angielskiej ale z licencją europejską, więc co jest nie tak? Mam ustawione jak poniżej:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zmieniam po kolei ustawienia z zakładki Settings i jest tylko gorzej...
Ja mam ustawione dla Profile Mismatches i dla Missing Profiles wszystkie aski i wtedy masz pewnosc co sie dzieje
Jaki masz profil monitora w Windowsie?
Skalibrowany od Kroolika ;-D
To usuń profil i zobacz czy dalej masz różnice.
Różnica jest dalej. Zauważyłam jeszcze coś- kolory z Bridga i ACR tez się różnią (szczególnie nasyceniem). Szlag mnie zaraz trafi!!!!!
Co to za monitor?
Nie używam LR, ale szukałbym profili w C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles
Jeszcze raz sprawdzić profil monitora. W tym wątku też ponoć niczego szczególnego nie było, a jednak...
Bez kalibracji przez fachowca najlepiej jest wywalić całkowicie profil icc monitora z Windowsa, w ustawieniach zjechać z saturacją o 20% (to jest monitor szerokogamutowy, więc "defaultowo" mocno przesycony.
Jasność ustaw tak, by biel nie świeciła (porównuj z kartką papieru).
Nic lepszego "na oko" nie zrobisz, a przynajmniej będziesz mieć zgodne kolory pomiędzy aplikacjami.
Nawet jak profil monitora jest dobrze wykonany, a sam monitor prawidłowo skalibrowany, to ze względu na to jak działają podglądy obrazu w Lightroomie obraz może się czasem delikatnie różnić od tego jak wygląda to samo zdjęcie w PS czy innym programie z zarządzaniem barwą (o tych bez zarządzania nawet nie wspomnę).
No, ale tutaj nie ma minimalnie, tylko różnica jest sporawa.
Jak działa wam nowa wersja 3.5? Mi zadziwiająco często się zawiesza.
U mnie jak złoto.
A coś w niej jest poza nowymi aparatami? Bo nie doszukałem się...
Polikwidowano trochę błędów, pełna lista jest tu: http://blogs.adobe.com/lightroomjour...available.html. Aktualizacje w ramach jednej dużej wersji (np. 3.x) raczej nie wprowadzają nowych funkcji.
no wlasnie w tym wypadku jest pewien punkt, ktory do mnie jakos przemawia...
* Lightroom 3.2 introduced preview cache inefficiencies
jeszcze nie update'owalem (3.4 poki co dziala, a ja nie jestem Java developerem czy innym tego typu fanatykiem, zeby jak leci instalowac latki D: ) ale moze sie w wolnej chwili skusze...
Dokładnie po przeczytaniu tego punktu, kliknąłem 'upgrade' ;-)
Przepraszam jeżeli padło już takie pytanie a mam teraz problem. Zawalony mam dysk na który importuje mi bibliotekę ;/, do tej pory mam na dysku C/moje obrazy i zajmuje mi to 10GB ;(
Jak zmienić/ przenieść w Polskiej wersji Lightroom 2 - zapis katalogu?
Czy ktoś mi wyjaśni łopatologicznie krok po kroku jak kobiecie he he? ;)
Pozdrawiam
Agnieszka