A nie masz przypadkiem wszystkich elementów x2?;) Wtedy piwo miałbyś jak w banku;)
Wersja druga...warto dalej kombinować?
Wersja do druku
A nie masz przypadkiem wszystkich elementów x2?;) Wtedy piwo miałbyś jak w banku;)
Wersja druga...warto dalej kombinować?
Pierwsza wersja jest lepsza.
Czy możesz wrzucić RAWa? Coś mi nie pasuje to oświetlenie tła.
Jasne,że mogę.Będę nawet wdzięczny za pomoc.
http://rapidshare.com/files/91032109/_DSC4952.NEF.html
Fajne sa te ostatnie dwie foty. Zwyczajne portrety bardzo ladnej dziewczyny ale zrobione tak ze przyjemnie sie je oglada.
Napewno bedzie miala fajna pamiatke z tej sesji i w razie potrzeby niezle zdjecia do portfolio.
Pierwsze mi się bardziej podoba bo w drugim skopana całkowicie obróbka (spróbuj tak samo jak pierwszą), przyjemny wyraz twarzy ale ta ręka najpierw ucięta w ramieniu teraz tak wyrastanie wiadomo skąd, poza tym na pierwszym sama dłoń niezbyt dobrze ułożona.
Załóż osłonę przeciwsłoneczną, nie żartuję, przypatrz się choćby włosom na pierwszym zdjęciu dziewczyny :)
Moim zdaniem ani pierwsza wersja nie jest dobra ani druga, bo:
1. Już z natury oświetlenie było złe, niewłaściwe proporcje przedniego i z tyłu. Fatalnie wyglądają "przeżarte" włosy dziewczyny. Może przesadziłeś z levelsami? Nieciekawy kontrast - odbicia? Co do kadru, to bym się nie czepiał. Proponuję mniej światła i więcej prób w jego modelowaniu.
2. Zmniejszenie ilości światła (levels) spowodowało utratę szczegółu we włosach z przodu (szarości przeszły w zlewającą się czerń). Inny skutek uboczny - na skórze pojawiły się jakby plamy (nie ma tego na 1 zdjęciu). Na krawędziach włosów widać też w niektorych miejscach ubytki.
Teraz to widzę po Nefie.
Całkowicie przepalona prawa strona. Mocne światło odbite wchodzi w obiektyw, dlatego włosy z prawej strony dziwnie wyglądają. Efekt ten zobaczysz dając suwak ekspozycji na ponad +1 EV.
Niestety niewiele da się z tym zdjęciem zrobić, chociaż wygląda dość fajnie.
Zrób tak jak napisał hofi66. Mniej światła na tło, więcej na twarz, bo nie jest prawidłowo naświetlona (za mało).
Mam nadzieję , że następne będzie już ok.
PS. co do balansu bieli ja bym zastosował: temp.: 4400; tint: +4
Nie no chlopaki nie przesadzajcie :) Obrobka szczegolnie na drugim kuleje, tlo przepalone z jednej strony ale nie o to w zdjeciach chodzi zeby byly idealne technicznie.
A co z portretami pod swiatlo ? :) Tez wszystkie do wyrzucenia ? A sylwetowe z wypalona wiekszoscia kadru ?
Nie wszystko nalezy sprowadzac do glamour. To przepalenie po prawej stronie dodaje fajnego blysku w tym zdjeciu ... sadze ze efekt niezamierzony ale ciekawy szczegolnie jak nieco lepiej wykona sie konwersje do bw.
Na początku pisałem,że to moje studio jest ,,mini" i naprawdę jest mini:) Głównie chodzi o to,że mam naprawdę brzydkie,wręcz szpetne tło-ni to szare,ni to białe,faktura też ohydna...Dlatego zawsze staram się jak najmniej szczegółów w nim zachować.Jednak jak widać są efekty uboczne:) Chyba w końcu zmobilizowaliście mnie do naprawienia fotoceli i dodatkowej lampy:)
Bardzo cieszę się,że w moim wątku w końcu jakaś dyskusja zaistniała;)
Pozdrawiam.
To ja może coś dorzucę.Powiem tylko,że nie mam zbyt dużego doświadczenia w studiu...właściwie to żadnego:)
To krzesło to najbardziej nie ten tego :P No ale zobaczę co mi wyjdzie z moim studiem, wtedy komentarze będą bardziej obiektywne.
Wiem,krzesło należy do gatunku ,,dostałem od kogoś,do piwnicy są jak znalazł";) No,ale innego pod ręką nie było:) A jakieś zastrzeżenia techniczne?
Cały czas wydaje mi się, że z tłem przesadzasz. A o krzesło to mi chodziło, że tak uciąłeś dziwnie, że niby że nie miało wogóle go być w kadrze, ale że brakowało trochę wymiaru w pionie, to oparcie zostało.
EDIT : I prawy górny róg do wystemplowania :P
EDIT2 : I takie wrażenie flashowatości jest. I cień nosa.
To krzesło von! Albo w ogóle albo je jakoś ładnie wkomponowac a tak jest ni w pi*** ni w oko :-P
niestety to widać :( staraj się coś poczytać o podstawach światła studyjnego, zacznij od podstaw: światło główne 45 stopni w stosunku do osi nosa modela, jak kontrolować kontrast (light ratio 3:1), czyli stosunek między światłem głównym (key light) a doświetlającym (fill light), a potem eksperymentuj ...
prawdziwe mistrzostwo to uzyskanie efektu w którym nie widać że zdjęcie zostało zrobione w warunkach studyjnych :)
Dzięki Van za rady.Z pewnością mi to pomoże.Jednak rzeczywiście trzeba będzie naprawić fotocelę,a potem się za naukę zabrać.Bo póki co dysponuję tylko Sunpakiem 4000AF na aparacie(w pełnym manualu) i SB-800 wyzwalaną na wbudowanej fotoceli.
Z pleneru w Przyłękach:
1.
Ładny glow wokół kwadratu, ale ta połowiczna desaturacja mi nie leży.
Dzięki za odwiedziny.Niebawem pewnie coś jeszcze wrzucę bo póki co nie mogę się zmobilizować do obróbki RAWów.
A no i jeszcze boli brak tych otworów w suficie, bo razem z nimi ta scena wygląda jak jakiś nowoczesny design jednej ze ścian domu wieżowca, a otwory miałyby być rzekomo zainstalowanymi halogenami. Ale teraz tak patrzę na to moje, i wydaje mi się, że za mało kontrastu u siebie dałem :P
amie się podoba! bardzo fajna praca:)
pozdrawiam
Jak Tobie się podoba to rzeczywiście musiała mi się udać:)
Pozdrawiam.
Dorzucę jeszcze to:
Mogłoby być 0.5 sec wcześniej, tak żeby dziecina odcięła się od grajka.
Gdybym tylko miał na to wpływ;) To zdjęcie zostało zrobione w ,,biegu".Dzięki za odwiedziny.
Ostatnio pustki w mojej galerii.Chyba wszyscy się kiedyś rozczarowali moimi zdjęciami i już nikt nie zagląda:D
Wrzucam coś nowego:
Madzia:
Wszelkie uwagi mile widziane.
Madzia Ci wyszła! - lubię takie naturalne portrety, mam tylko jedno zastrzeżenie faktura kurtki jeansowej mz za ostra, i odwraca uwagę od buzi...
pobaw się jeszcze burn/dodge by uplastycznić twarz: cienie na policzki i na boki nosa trochę więcej światła, pod oczami, na czubek i grzbiet nosa...
Dziękuję bardzo za radę.Popracuję nad zdjęciem,ale pewnie jak zwykle na końcu stwierdzę,że wolę materiał początkowy:)
EDIT:
Wykombinowałem coś takiego:
Nie za bardzo przekonuje mnie to b&w. Sam lepszego nie robię, bo wogóle nie robię, po prostu nie umiem. Polecam kliszę :P
Druga wersja - jeszcze większe siniaki pod oczami :P
Mi się druga wersja bardziej podoba.B&W też według mnie wygląda lepiej niż kolor:D Może to ja jakiś pokręcony jestem;) Pokazałbym jeszcze z 2,ale się waham:D
Kurtka na drugiej wersji lepsza, ale pojawily sie cienie pod oczami ktore wszystko psuja:) Ogolnie fajny portret:p
PS. Nie wahaj sie tylko pokaz:P
wolę 1 wersję.. twarz na drugiej taka jakby nie wiem.. i w dodatku to cos pod lewym okiem..
Dzięki za tyle komentarzy.Wychodzi na to,że jak próbuję coś poprawić to wychodzi gorzej:) Czyli nie będę za dużo tykać zdjęć.
Daje kolejne.Ciekawe jak to zostanie przyjęte.Ogólnie Madzia niesamowicie nie lubi jak się jej robi zdjęcia,więc wszystko trzeba robić z zaskoczenia lub zamaskowania;)
Ta winieta to ni wtą ni we wtą. Albo zdjąć całkiem, albo nałożyć potężniejszą. No i jak zawsze, nikonowe WB się nie popisało : za dużo zieleni na twarzy.
Reszta genialna, szacun i rispekt za to foto.
(no może się jeszcze do 2 rzeczy przyczepię : czapka (ciachnięta) i oczy (wiem, jak nieśmiała, to nie dało rady namówić, ale doczepić się trzeba :P))
nie kazde zdjecie musi byc oczy-aparat..
fotka bardzo fajna, fakt, na twarzy za duzo zieleni, ale sam napisałes że warunki do focenia nie były sprzyjające ;)
a poza ty to fajna łąka, ot co
Zgadzam się z gunią, że nie każde zdjęcie musi być wzrok skierowany w obiektyw;) Ale mnie za to też krytykuję;) To takie forumowe;)
Co do zdjęcia, to przeszkadza trochę pasek po lewej stronie i... nie wiem, ale mi kolor - ja już widzę to zdjęcie w b&w:D
Pzdr!
PS. Widzę, że 17-19 latkowie opanowali forum;)
Nawet nie próbowałem podjąć się wystemplowania tego paska po lewej.Za trudna misja dla mnie;) Dopóki nie napisaliście,że twarz jest zielonkawa to nie widziałem tego.A teraz już mnie to razi.Będę musiał jeszcze raz NEFa wywołać.
Nie chciałem zmieniać tego zdjęcia na BW bo zaraz by ktoś napisał,że słaba konwersja.A tak to muszę tylko zmienić balans bieli(a to prostsze;)).Poza tym ta łączka była tak kolorowa,że żal by mi było przekształcać ją na szarości.
Dzięki wielkie za zainteresowanie.Może później wrzucę jeszcze jedno.
Pozdrawiam.
EDIT:Micles-to był pasek od torebki;)
Dodam jeszcze,że po długiej walce z obrabiarkami RAWów,przeglądarkami zdjęć itp. doszedłem do wniosku,że kolory mi się psują przez robienie zdjęć w Adobe RGB.Ale już znalazłem rozwiązanie tego problemu;)
Dodaję też ostatnie zdjęcie Madzi.Nie mam więcej nic ciekawego;)
chyba najbardziej mi się podoba:) strasznie pozytywne i naturalne . no i kurka tak się w oczy nie rzuca :)
Też coś w tym stylu słyszałem.Dzięki wszystkim serdecznie za odwiedziny:) Chyba póki co koniec zdjęć Madzi,trzeba będzie poczekać na kolejną okazję;)
Mówiłeś,mówiłeś;) Sam o tym wiedziałem,ale nie dało się inaczej:) Dodam tylko,że Madzia przeczytała wszystkie komentarze pod zdjęciami i mam nadzieję,że dzięki temu nie będzie już mi się więcej chować przed obiektywem;)
oby, oby.. sama bym chciała byc taka jak ona ;)
Ostatnio uczestniczyłem w plenerze nikonowskim w myślęcinku.Pokażę póki co z pięć zdjęć.Chętnie usłyszę co jest źle:)
1.
2.
3.
4.
5.
Na 2 IMO jakoś stopa/kostka/cześć nogi :) modelki mi wygląda nie proporcjonalnie do reszty. Na 4 z lekka mydełko.
A pozatym przyjemne dla oka.
Pozdrawiam
Tak,wiem.Jak już wrzuciłem to zobaczyłem,że mogłem 4-kę podostrzyć.Co do proporcjonalności stopy modelki to już nic nie poradzę...taką już miała;)