A jednak! Niewielu na to liczylo. Kolekcjoner jak rasowy dziennikarz 3:45 swiezutki newsik. Rosemary wstaje rano i wie :) Thx.
Wersja do druku
A jednak! Niewielu na to liczylo. Kolekcjoner jak rasowy dziennikarz 3:45 swiezutki newsik. Rosemary wstaje rano i wie :) Thx.
Czasy naświetlania 1/30-1/4000 s. - czyli nadal nie będzie 25 FPS do wyboru?
A założysz się że w 5D3 filmy będą poprawione? Na przykład ustawianie ostrości. :lol:
Gdyby mieli wypuścić ten firmware to po prostu by go wypuścili a nie puszczali plotki. Chodzi o to żeby jak najszybciej zagłuszyć informację o alternatywnym bo pewnie on jest przyczyną.
Bo pewnie w tym, który teraz siedzi w puszkach jest "kawa na ławie", wystarczy, że się Wasia rzuci okiem i tematy odblokuje.
W nowym (2.06.2009) to co nam zbędne Canon usunie i Wasia będzie bezrobotny.
Zawsze mogą wrócić z ponownie "otwartym fw" na wypadek mocnego video-bąka ze strony Nikona czy Sony.
Imho tak czy siak przez ten firmware Mark II pobije rekordy sprzedaży Classica choć w innym środowisku (filmowców) i dalej uzależni (szkła) rynek od bagnetu EOS.
Przykład: 5DII, 800L, 1.4X na obserwacje dzikiej natury (tak by jej nie płoszyć) to chyba tania bajka.
To mnie trochę dziwi, po co w aktualnym firmware do 5D2 są funkcje zablokowane, jak choćby zagadkowo brzmiąca "setmoviemanualexposuremode()"? Przecież kod w wersji release nie powinien mieć nieużywanych funkcji.
Jeśli to faktycznie działa i jest tylko zablokowane to sami się prosili o to żeby ktoś tam zaczął grzebać.
przyznam sie ze czytam te wiesc z niedowierzaniem. Sam glowe bym dal ze manual ujrzy swiatlo dzienne w 5d3. Domyslam sie ze tez opozni to ewnetualnego nastepce.
Co do zdjec przyrody to nie tylko tanie ale i mobilne niesamowicie...
Po pierwsze 300D deja vue.
Po drugie to zabezpiecza ich przed konkurencją w okresie od 2/3 do końca cyklu życia produktu.
Po trzecie: jeśli w gdzieś w puszce zmiana fw zostawia ślad to z automatu spuszczają wszystkich nawet na gwarancji obniżając koszty serwisów (głównie dwóch: CA i NJ :mrgreen:)
Ja z aktualizacją poczekałbym aż zajmie stanowisko człowiek od free fw.
Podejrzewam, że winny temu jest pośpiech w jakim odbyła się premiera puszki. Programiści nie zdążyli wszystkiego posprzątać i nie usunęli z kodu pewnych prototypowych funkcji, tylko je wyłączyli. A teraz padł blady strach, że ktoś to umiejętnie wykorzysta. Prawdopodobnie dadzą na pocieszenie kilka funkcji video, zaproponują ewentualnemu hackerowi jakiś kontrakt, w którym zobowiążą go do zaprzestania swojej jakże niemoralnej działalności i tym samym zablokują jedyną ścieżkę rozpracowania software'u puszki, dzięki czemu można by wprowadzić wiele więcej usprawnień niż tylko te na pocieszenie. Dodatkowo technicznie zablokują i utrudnią w nowym firmware grzebanie innym i po roku będą mogli wydać kolejne wcielenie 5D MK III z dodatkowymi ficzerami... Myślę, że taki mają pomysł na ten biznes...
Dokładnie, dają nowy firmware z niektórymi funkcjami ze strachu że mogli by stracić znacznie więcej. Ten alternatywny po jakimś czasie zawierałby znacznie więcej usprawnień niż tylko manualna kontrola filmów i 5D3 mogłoby się gorzej sprzedawać. Jeśli jeszcze autor opublikowałby kod źródłowy i narzędzia to ilość modyfikacji mogłaby być ogromna. A tak, posprzątają w kodzie, rzucą na pożarcie manualną kontrolę filmów a po cichu spróbują lepiej zabezpieczyć firmware przed modyfikacjami żeby więcej takiej wpadki nie było.
do bodajze g10 doadali format RAW
I tak i nie... Chyba nie zapomnieli wszyscy, ze Canon w swoich pierwszych reklamach, opisach - zapewnial m.in. kontrole GO za pomoca przeslony, to mialo byc nowum. Potem w pospiechu wydal niedorobiona puszke, teraz po prostu dal cos co dawno temu obiecywal... Tyle.
Oczywiscie wystraszyl sie rowniez konkurencyjnego firmware oraz ludzi, ktorzy zaczeli sprzedawac 5D II - na zagranicznych forach video jest o tym sporo.
Do całego WOW trzeba dodać, że na canon.com znikło info o 30 kl/s...jak zniknie też na innych...
:rolleyes:
Obojętnie jaką przykładać do tego filozofię i spiski/* - 5D mkII z punktu widzenia flmu zyskał ogromnie dużo.
/* - podpowiem ;) 8) - jest jeszcze jedna możliwość Canon wie coś na temat konkurencji czego my nie wiemy.
Raczej kładzie się późno ;) i ma szczęście, że trafia na takiego newsa :lol:.
Mozecie sia smiac, czy nie, ale na forach profi video jest straszny ruch w temacie GH1, ktory od samego poczatku daje kontrole ekspozycji. Wiele osob powaznie rozwaza(lo) rozstanie z 5D II i przejscie na GH1. Pojawilo sie juz mnostwo filmow z podpietymi najrozniejszymi szklami, oczywiscie o jasnym otworze. To body jest sprzedawane z pierwszym na swiecie obiektywem stworzonym pod VIDEO - bezglosny, ciagly AF, bezglosna przeslona, bezstopniowa przeslona. Auto ISO. Mozliwosc uzycia wizjera (EVF) podczas krecenia filmu. No i nikt nie porownuje bezsensownie bitrate'u dla roznych kodekow (u nas bodajze Gietrzy to robil). Ponoc niepozadane efekty (zwiazane z migawka) ma mniejsze niz 5D II.
W przypadku GH1 nikt nie oczekuje az takiego IQ jaki daje 5D II. Ale pokazane do tej pory przykladowe filmy, pokazuja, ze zarowno mozna krecic w warunkach 'low light' jak i uzyskac 'shallow DOF'. Moze nie w takim stopniu jak 5D II, ale zadowalajacym wielu. Ze nie wspomnie o 24p, 60p, nielimitowanym czasie nagrania (choc z tym ostatnim da sie przeciez zyc).
Tworzona jest oficjalna reklama Heineken'a, gdzie GH1 nagrywa VIDEO, a 5D II jedynie robi zdjecia.
Myslicie, ze Canon obojetnie sie temu przygladal?
http://philipbloom.co.uk/films/35mm-...ree-lumix-gh1/
http://philipbloom.co.uk/2009/04/30/...first-footage/
Tylko mnie nie zjedzcie ;-)
Generalnie to się można tylko cieszyć. Ci co nagrywają filmy że mają lepszą funkcjonalność, ci co nie nagrywają (i nie zamierzają jak ja) że pole manewru z nowymi ficzersami w 5D3 się dla Canona zmniejsza i będą musieli ulepszyć inne rzeczy niż filmy żeby zabłysnąć. Może wreszcie następna puszka zyska trochę bardziej na funkcjach fotograficznych :-)
Ja też przyglądałem się uważnie specyfikacji GH1. 5dm2 nie kupiłem dla filmów, ale ta możliwość oczywiście bardzo mnie satysfakcjonuje. Co więcej, uznaję, że gdybym miał w tej chwili namawiać ambitnego amatora do zakupu pierwszego aparatu w formacie większym niż kompakty, to byłby to właśnie GH1 - za pełne możliwości kreatywnej fotografii i filmu jednocześnie, a w dodatku bez kłapaczki.
Nie będę zgadywał, dlaczego akurat teraz pojawia się firmware dający znacznie większą funkcjonalność filmowaniu w 5dm2, ale taki GH1 na pewno nie był ostatnim z tych powodów.
P.S.1
5dm2 i tak będzie gorzej wypadał od GH1 ze względu na kiepskie ustawianie automatyczne ostrości w trybie filmowania, ale choć ze względów sprzętowych nie jest w stanie dorównać temu drugiemu, to może kiedyś w firmware pojawi się też coś, co da się rozwiązać chyba programowo - możliwość powiększania wycinka kadru w trakcie filmowania i ręcznego wtedy podostrzania - mnie załatwiłoby to z 90% problemów z ustawianiem ostrości.
P.S.2
Jest rzeczą trochę denerwującą napotykanie się przy takiej okazji tu na forum znów na narzekania, gdy powody są wyłącznie do radości. Widać Polacy (a przynajmniej spora ich część) tak mają.
Ciekawe czy do 500D też wydadzą firmware.
Nie wiem czy było ?
http://www.youtube.com/watch?v=wDv8c...e=channel_page kręcenie teledysku
http://www.youtube.com/watch?v=7cSCp...e=channel_page teledysk
normalnie zatkalo mnie .... teledysk wypas, ponoc juz na szkolach filmowych ludzi ucza krecic na komorkach i aparatach
może damy temat na forum w stylu galerii -i będziemy wklejać linki do naszysz filmików-ja dzisiaj jade "kręcić" coś na mojej stałce-będę testował jak wyjdzie zmiana GO-zależnie od przysłony.
jak radzicie sobie z konwersją 30kl/s na 25 w palu?
no to mam swój pierwszy filmik na necie z 5D WOW
http://mieszko1vp.wrzuta.pl/film/7b8...kopia_mvi_4025
typowo robiony żeby zobaczyć jak mozna się bawić głębią ostrości
To ja tez pokaze: http://vimeo.com/4919257 Moje poczatki z 5d, filmem, montazem i jako tata. Filmik sklejony z moich pierwszych ujec 5d.
Jutro będzie lepiej kręcić filmy z 5d2 -
trochę się spóźniłem, ale jak już to w pełni po polsku:
http://fotoblogia.pl/2009/05/29/cano...ywania-filmow/
a jest tam napisane tak:
Canon ogłosił wprowadzenie nowego oprogramowania wewnętrznego dla lustrzanki cyfrowej EOS 5D Mark II. Dzięki aktualizacji użytkownicy będą mogli w pełni kontrolować ekspozycję podczas filmowania.
Nowa wersja firmwire nie poprawia żadnych błędów, ale rozszerza funkcje aparatu o nowe możliwości. Canon odpowiedział w ten sposób na wiele uwag użytkowników tej pełnoklatkowej lustrzanki. Dzięki najnowszemu oprogramowaniu możliwie będzie w pełni manualne nastawianie ekspozycji:
- zmianę wartości przysłony,
- czułości ISO w zakresie ISO 100-6400 oraz H1,
- regulację czasu otwarcia migawki w zakresie od 1/30 do 1/4000 sekundy
Oprogramowanie zostanie udostępnione do ściągnięcia 2 czerwca 2009 roku na stronie producenta.
link do nowego firmware'u ma być taki: http://web.canon.jp/imaging/eosd/fir.../firmware.html
- zmiane wartosci przeslony
czyli jednym slowem nie trzeba bedzie juz szukac obiektywow m42 z pierscieniem regulacji przeslony
dla mnie bomba :)
a ta regulacja czasu otwarcia migawki w filmach to o co chodzi ? będzie można nagrywać takie filmiki w sylu "w starym kinie" czy jak ?
Każda klatka filmu musi być naświetlona. Czas otwarcia jak w foto decyduje o ilości swiała jaką zarejstruje matryca/klisza. Więc teraz - prędkość zapisu to jest 25 klatek - HD PAL lub 30 klatek HD NTSC (kiedyś PAL a NTSC to była różnica w wielkość teraz jest w ilości klatek na sekundę).
No więc w każdej sekundzie kamera/aparat rejestruje 30 klatek i każda klatka może być naświetlona z czasem mmaximum 1/30 sekundy lub każda klatka z czasem tylko 1/4000 sekundy - ale klatek zawsze jest tyle samo. W kamerach migawka jest mechaniczna rotująca (pierścień który wiruje z różną predkością) - natomiast w 5dmk2 jest to softwerowo rozwiązane.
Chyba prościej się nie da :)
Łukasz
No i jest firmware 1.1.0 ;)
:mrgreen:
Zainstalowane, działa!
Z regulowanym ND i manualem czuje, że mam nową zabawkę 8-)
Teraz tylko follow focus, flycam, zewnętrzne lcd jakiś glidetrack i robimy tutaj Bolandawood :twisted:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
UPDATE: jak komuś gasł LCD w czasie przeglądania to już nie powinien. Wyłączyli w trybie odtwarzania przycisk podglądu gębi...
jezus maria, działa autoISO w całym zakresie w LV :shock:
LOL i tylko w LV...w innych do ISO400 :evil:
no moze z czasem w calym zakresie dorzuca ale mimo wszystko cieszy fakt ze zrobili upgrade wielu twierdzilo ze predzej wyprodukuja nowa puche niz dorzuca cos do starej, mam nadzieje ze w przyszlosci mile zaskocza jeszcze nie jeden raz :)
No .. jeszcze tylko zrobia update 24-70 IS i wszystkie stalki (na MK III IS) i bedzie glanc malina :mrgreen: . BTW cos mi sie wydaje ze kit 24-105 bedzie teraz bil rekordy popularnosci ...
Pozdrawiam
z pewnoscia jako obiektyw do filmowania :)
Słuchajcie, a jak to jest, IS działa podczas filmowania cały czas, czy trzeba trzymać spust migawki (jak LV w 40D)?
ale dla foto to zadnych dodatkowych funkcji nie ma?
tylko wideofilmowanie zaktualizowali?
ok, juz sobie odpowiedzialem a i innych informuje:
Zmiany wprowadzone w firmware 1.1.0:
* Dodano możliwość manualnej kontroli ekspozycji podczas kręcenia filmów, a w szczególności:
o możliwość zmiany wartości przysłony,
o możliwość ustawienia czasu migawki w zakresie 1/30 sek. - 1/4000 sek.,
o możliwość ustawienia czułości w zakresie ISO 100 - 6400, H1.
* Wyłączono działanie przycisku podglądu głębi ostrości podczas przeglądania zdjęć i poruszania się po menu aparatu.
* Poprawiono problem, w wyniku którego niemożliwa była właściwa korekcja winietowania, nawet jeśli zdjęcia zostały wykonane z włączoną funkcją korekcji winietowania.
* Poprawiono algorytm funkcji Auto Lighting Optimizer w przypadku gdy włączona jest funkcja C.Fn II-3 Highlight tone priority.
* Poprawiono błędy językowe w menu arabskim, rumuńskim, hiszpańskim i ukraińskim.
w/w tekst to przedruk z optyczne.pl
fajnie, tylko troche aparat lata jak sie kreci kolkiem by zmienic przyslone w trakcie nagrywania -http://www.flickr.com/photos/bartheq/3588062741/ (:
nie ma co się czarować-jak jedziesz przysłoną to obraz się sam dopasowywuje-przez co się ściemnia i rozjaśnia-a na to to tylko jeden patent-ustawić jak ma być i kręcić-a później składać wszystko do kupy.Teraz by się przydał wężyk z funkcją zmiany przysłony ;/
ja do montowania nie mam w ogole zdrowia i zwykle wrzucam filmy prosto z aparatu, wiec pewnie ustawie raz i bedzie lecialo - zaciecia filmowca nie mam (: