ten sam system tylko z 5D2 - działa OK.
Wersja do druku
No i już jest płatny $1,49 ....
A posiadacie jakąś alternatywę na odczytanie?
A to jest jakiś osobny firmware, który trzeba wgrać?
Bo jak tak to dziękuję.
Miło by było posiadać metodę podobną do eoscount
Nie trzeba wgrywać, uruchamia się z karty pamięci, jednak pewnej modyfikacji trzeba dokonać. Wszystko tu: http://www.canon-board.info/oprogram...3/index24.html
A mnie prosi o zapłacenie 1.5 euro ;p ;/
Po wprowadzeniu przez autora strony EosCount opłaty za odczytanie licznika, pojawiła się chińska kopia (a jakże inaczej :D) w postaci /EDIT: usunięto link do programu powstałego na bazie kradzionego kodu/ . Wystarczy ściągnąć i zainstalować specjalny programik znajdujący się na stronie. Później trzeba tylko podłączyć aparat i wejść na stronę /cenzura/ poprzez Internet Explorer. Z Eos 7D działa wzorowo ;)
No może i działa, ale jego próba uruchomienia na kompie z Symantec Norton kończy się fiaskiem. Program jest uznawany za mało bezpieczny. Co ciekawe to na moje nie wirus ani nic z tych rzeczy tylko program o niskiej reputacji....
Ciekawe czy Ci z EOS count tak go nie spozycjonowali ;)
Pytanie do innych użytkowników z innymii programami antywirusowymi - też macie coś takiego?
Pozdrawiam
działa z 5d MK III
kompatybilne z IE z firefox nie działa
W programie antywirusowym trzeba zezwolić programowi /cenzura/ na łączenie się z internetem.
Zgadza się, /cenzura/ jest dostępny tylko jako aplet działający na Internet Explorer. Trzeba dodać uruchamiany aplet do zaufanych aplikacji programie antywirusowym. Nie jest to co prawda żaden wirus, ale charakter działania aplikacji sprawia ze pojawia się alert.
Download EOSInfo To Check Shutter Count For Canon DSLR Ť My Digital Life
Z tej strony sciągnąłem EosInfo i działa z 40D na windows 7
Czy kto odczytał licznik w EOS 6D? Mnie się nie udało, a próbowałem różnych programów i sposobów. Przydało by się przy zakupie wiedzieć jaki przebieg.
Dzisiaj, po mniej więcej rocznym użytkowaniu mojego 5DMKII pomyślałem, że warto sprawdzić stan licznika. Użyłem EOSInfo i wyszło 7069. Tak się złożyło, że podczas tego testu aparat sygnalizował wyczerpywanie się akumulatora, dlatego zmieniłem na drugi. Po tej zamianie ponownie odczytałem stan i wyszło prawie 7200! Zainspirowany tą nieprawidłowością wyjąłem i ponownie włożyłem akumulator. Ponowny odczyt dał wynik ok. 7500! Później jeszcze próbowałem ze dwa razy i skończyło się na ponad 7900!
O co w tym chodzi? Jak ponownie uruchamiałem program, bez chwilowego wyjęcia akumulatora, to odczyt był taki, jak przy poprzednim "pomiarze" (ewentualnie zwiększony o kilka, jeśli w tym czasie wykonałem kilka testowych fotek), a jak na chwilę wyjmowałem aku, to odczyt rósł o ponad 100, czasem o ponad 300. Ponowne zainstalowanie programu nic nie zmieniło. Dodam jeszcze, że program niewłaściwie odczytuje numer seryjny aparatu (podaje tylko cyfrę "9").
Testy powtórzyłem z 450D i tutaj ten problem nie wystąpił.
Macie jakieś pomysły na wyjaśnienie tej zagadki? Dlaczego zwykłe wyjęcie aku o kilkaset zwiększa stan licznika migawki? Wyjąłem kilka razy aku i mam stan licznika zwiększony o prawie tysiąc! Pytanie, czy rzeczywiście stan licznika się zwiększył, czy tylko EOSInfo niewłaściwie działa z 5DMKII i gdybym teraz poszedł do serwisu, to okazałoby się, że nadal jest niewiele ponad 7000 (a może mniej).
Testy przerwałem, bą tą metodą można sobie "nabić" stan w świeżym i zadbanym aparacie... :|
Jest aktualnie jakaś inna, pewna metoda odczytania licznika w 5DMKII?
Spróbuj tym programem sprawdzić i przedstaw wynik jaki podał /EDIT: usunięto link do programu powstałego na bazie kradzionego kodu/. Z canon 7D działa bardzo dobrze. Pozdrówki
Spróbowałem. Pierwszy odczyt: 7936. Po wyjęciu i ponownym włożeniu akumulatora: 8191. Po zrobieniu czterech fotek (już bez wyjmowania aku): 8195.
Numer ostatniego pliku na karcie to 5839 i pewnie tyle mniej więcej fotek zrobiłem. Reszta (czyli 2352) to jedynie efekt wymiany akumulatora (mam dwa; w ciągu roku użytkowania pewnie zamieniłem je kilkanaście razy w aparacie). Jeśli ktoś robi dużo zdjęć, to przez samą wymianę aku może sobie "napstrykać tą metodą" (zupełnie nieświadomie) kilkanaście albo nawet kilkadzisiąt tysięcy podczas całego okresu użytkowania aparatu! Totalna masakra!
Ciekawe, jaki byłby odczyt w serwisie, czyli czy wyjmowanie aku w jakiś sposób wpływa na odczyt stanu migawki (nieważne czy oprogramowaniem ogólnodostępnym, czy serwisowym), czy to tylko wadliwe działanie "amatorskiego" oprogramowania...
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś sprawdził, czy u niego występuje ten sam efekt w przypadku 5DMKII.
Jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że lepiej po prostu robić zdjęcia, niż analizować stan licznika. Dzisiaj, jak program, o którym napisał pawelo1 okazał się nielegalny, tym bardziej utwierdziłem się w tym przekonaniu (w tej sytuacji celowo nie wymieniam nazwy tego programu).
Moja powyższa prośba jest już więc nieaktualna; dla mnie temat jest zamknięty.
No to sprawdziłem Eosinfo ( wcześniej użyłem go kilka razy ale na to nie zwracałem uwagi) w sposób jaki opisujesz zmieniając akku kilka razy - mam je 3 i za każdym razem dodawało zdjęć do licznika Eosinfo, tak coś koło 200-300 zdjęć/zmianę akumulatora. eos info pokazywał mi 19900 zdjęć z groszami (co dziwne bo wydawało mi się, że zrobiłem max12tyś fot), po teście z przekładaniem aku 20482, czyli teraz na testach dobiłem sobie zmieniając aku jakieś 500-600zdjęć.
Co ciekawe miałem akurat według licznika z pliku 9999 zdjęć( czyli tak jak szacowałem, aparat od nowości mój(niecałe 1,5roku, karty nowe poza dwoma ze starej 50tki i 300tki - które też były w użyciu w 5d2, więc jakiś zaczyt numeracji mógł być) włożyłem nową 1GB którą kiedyś dostałem i leżała sobie nowa nie używana, zastanawiałem się jak mi teraz będzie numerować i grzebałem w menu w opcjach z numeracją bo nie pamiętałem jak mam ustawione - czy założy nowy katalog czy nie jakoś tak się złożyło, że aparat nie założył sam katalogu 101 i liczy mi foty teraz 100-0381 a powinien założyć 101-0381 dziwne. Nie wiem czy to wina nówki karty - nie formatowałem jej i może dlatego jak było 9999 wskoczyło mi 1 do katalogu 100?
Co ciekawe jak wyciągnę i włożę oryginalny aku to eos info nie dobija zdjęć, jak zmienię na inny egzemplarz to dobije plików do licznika. Akumulatorów mam 3 jak pisałem i niestety czasem nimi żongluję tzn jak widzę, że np aku ma 10% a ide sobie w plener na większą ilość zdjęć to biorę nowy naładowany a tego wyciągam żeby go dobić innym razem (ale zawsze do końca go rozładuję) . I teraz się zastanawiam czy na samym przekładaniu aku mogłem dobić tyle zdjęć czy po prostu Eosinfo wariuje, czy ten korpus tak ma. Fakt na początku użytkowania aparatu kupiłem na alledrogo oryginalne 2 aku canona z hologramami, które okazały się dobrymi podróbami i padły mi po 3-4 miesiącach oba po około 3 ładowaniach robiły 1/3 tego co oryginał z kompletu wtedy też miałem mase wkładania i wyjmowania w koncu sprzedawca zwrócił mi kasę i kupiłem już w sklepie stacjonarnym i te działają ok.
Witam!
Dzisiaj spędziłem cały wieczór nad poszukiwaniami programu ,który wskazywałby "przebieg migawki" w mojej 7-ce... w końcu udało się....ale o tym za chwilkę. Najpierw EosInfo - z moją 50-tką działał ,tak samo z 40-tką, jednakże z 7-ki nie chciał ruszyć. PhotoME też nic nie dało. EOSCount prawdopodobnie by ruszył ,gdyby udało się uiścić opłatę ,lecz to nie jest łatwe (PayPal), więc utknąłem. W końcu znalazłem sposób: zainstalowałem nowy soft do mojgo 7D ver.2.0.3 ,a następnie Magic Lantern (Alfa) i tam w zakładce "DEBUG" widnieje "Shutter Count"(9-ta pozycja od góry). U mnie wyszło 34K=32308+1873 (pierwsze to ilość zdjęć wykonanych w trybie normalnym, drugie to ilość zdjęć wykonanych w trybie Live View) !!! Działa w 100% z 7D oraz 5DmkII. Mam nadzieję ,że ta informacja okaże się przydatna. Pozdrawiam.
dwie puszki dziś sprawdzałem 5D2 eos info jedna przebieg 296 tys strzałów, druga 269 tys. Migawki oryginalne, od nowości, aparaty działają bez zastrzeżeń :)
Jak dobijesz do 800 tys. to się zaczniesz martwić, podobno spokojnie do tych okolic migawki wyciągają w 5D2
Działa wam nadal ten program ??? sprawdzam 40-tkę wyskakuje błąd podczas odczytu, eos utility zainstalowałem ten który dostałem z5D MK II , może to być tego wina ?? sprawdzam też opcją którą znalazlem na innym forum czyli stronka - Canon Shutter Count - EOSCount (Windows and Mac) nie działa ani z 40 D ani z 5DMKII, jedynie numery seryjne pokazuje :/ Będę wdzięczny za pomoc :)
dodam jeszcze tylko ze mam win 7
Wskazana strona eos coś tam działa zdaje się jedynie na IE. Lipna jest. Zachodu o sprawdzenie przebiegu..
Prościej i szybciej astrojargon - EOSInfo
Trzeba miec eos utility zaisntalowane.
Pokazuje przebieg migawki zarówno w 40d jak i 5d2 - sprawdziłem.
A w ogóle to Magic latern..
Dla użytkowników Maca (sprawdzałem na 50D, 5DmkII, 7D):
http://southwest16.com/use/shuttercounter-1.0.zip
Mam kłopot z 7 -ką, którą oddałem do serwisu. M.in. stwierdzili konieczność wymiany migawki. Muszę sprawdzić jej stan po odbiorze bo po prostu im nie wierzę, że wsadzili nową.
Podajcie konkretne namiary na oprogramowanie aby to sprawdzić. Z góry wielkie dzięki.
Mi działa ten program Shutter Count Tools for Canon EOS DSLR Camera
Jest darmowy, zajmuje nie całe 2 MB, ogólnie polecam
obsługuje: 1000D,1100D,450D,500D,550D,600D,650D,40D,50D,60D,7 D,5DMKII,5DMKIII,1DM
pojawiło się coś dla 1dmkIII ?
Odkrywam właśnie możliwości pakietu gphoto2 z linuksa (konkretnie ubuntu)
Potrzebowałem czegoś do edycji parametrów OWNER i COPYRIGHT bez konieczności instalacji Windowsa oraz EOS Utility
przy okazji widzę, że działa między innymi odczytywanie licznika w EOS 5Dmk2 i EOS 50D
Na liście obsługiwanych modeli jest też 1dmkIII ale możliwe, że akurat odczytu licznika dla tego modelu nie robi.
Poszukaj w sieci EOSMSG, na pewno się nada.
Witam.
mam drobny, nietypowy kłopot.
Canon 40D z uszkodzonym czytnikiem kart trafia do serwisu.
Serwis diagnozuje, diagnozuje i uznaje, że trzeba wymienić płytę główną (570PLN)
Wymieniono. Sprzęt oddany. Działa. Sprzedaje, bo w międzyczasie kupiłem 650D.
Ale przed sprzedażą sprawdzam przebieg migawki (eosInfo) - ok 1300 fotek. hmm. sam zrobiłem (a kupiłem używany) ze 20 tys.
czyli powinien mieć 50-60 tys.
Czy po wymianie płyty głównej zeruje się przebieg migawki? To jaki ja mam przebieg i jak mam to udokumentować kupującemu. przecież nie napiszę, że ma zrobionych 1300 zdjęć bo to ewidentne robienie w konia potencjalnych nabywców. Zostaje mi tylko Żytnia?
EOSinfo nie widzi mojego 7D, mimo zainstalowanego Utilities. Czemu tak się dzieje? Może coś robię źle, albo o czymś zapomniałem? Mógłby ktoś podrzucić check-listę czy coś w tym rodzaju?
Da się w jakiś sposób podmienić stan licznika w Canonie 50d? tzn czy jeżeli kupuję aparat, podpinam go i sprawdzam przebieg w EOSinfo to jest to pewna informacja czy nie? EOSinfo jest wiarygodnym źródłem takiej informacji?
Czy jest to możliwe że w serwisie po wymianie migawki nie zresetowali przebiegu? Bo zakupiłem canona 40D i w 40dshuttercount pokazuje mi że mam 114 tys a aparat był w serwisie i na pokwitowaniu jest napisane „w aparacie urwane lustro. wymiana zespołu mirror boxa i spustu migawki. migawka 98 tys.p” pisałem do serwisu i nie byli chętni udzielać informacji i byli zaciekawieni na jakiej podstawie odczytałem przebieg pisząc iż jedynym możliwym miejscem do weryfikacji przebiegu jest serwis, gdzie technik podpina się pod płytę główną sprzętu oraz odpisali że opis pokwitowania był związany również z wymianą migawki w ramach akcji producenta. Więc albo program źle pokazuje i mam 14 tys około albo wymienili i nie zresetowali albo nie wymienili tej migawki. Nie wiem nie znam się ale migawka wygląda jak nowa ale ten przebieg mi śmierdzi. Jak to jest z tymi programami. Przeczytałem cały wątek i pomimo kilku zbliżonych postów nie znalazłem odpowiedzi. Zamierzam oddać im do serwisu by sprawdzili, 20 zl to nie jest dużo to się dowiem o co tu chodzi ale zrobię to przy okazji bo do Warszawy kawał drogi a wysyłać szkoda kasy.
Serwis nie resetuje przebiegu nawet po wymianie migawki. W dokumentach powinna być adnotacja przy jakim stanie licznika została wymieniona.
na pokwitowaniu jest napisane „w aparacie urwane lustro. wymiana zespołu mirror boxa i spustu migawki. migawka 98 tys.p” teraz jak sprawdzam w programie jest 114 tys około czyli oznacza że ta nowa ma około 14 tys? Czyli program dobrze pokazuje bo wg sprzedawcy właśnie tyle powinno być. Myślałem że jak wymienia się migawkę to że w programie od 0 liczy dlatego zastanawiało mnie dlaczego pokazuje 114 tys a nie 14. No to teraz mogę spać spokojnie. Dzięki:)
dla mnie spust migawki to nie to samo co migawka, mirror box to lustro, nic nie ma o wymianie migawki, serwis to tylko naprawa lustra była, wiec pewnie masz 114 k :(
tez tak myślałem ale w serwisie powiedział gość „To co Pan opisuje w tym przypadku było związane również z wymianą migawki w ramach akcji producenta.” Jedyne co jest napisane o migawce to po kropce Migawka 98 tys.p. ja myślałem że to tylko przebieg ale skoro gość tak odpisał.
Najprościej to wykazać / udokumentować pochodzenie i prawo własności sprzętu w serwisie CSI a następnie poprosić o historię naprawy. Tylko wtedy dowiesz się czy migawka została wymieniona.
Sprzedający zwykle mówi to co Kupujący chce usłyszeć i nie zawsze jest to prawdą - zasada ograniczonego zaufania jest w takiej sytuacji wskazana. Luźne słowo serwisanta bez sprawdzenia też nie brzmi poważnie :(
To najpewniejsze będzie. Nic to i tak nie zmieni oszukany nie zostałem bo sprzedawca pisał tylko o wymianie mirror box i spustu i jak oglądałem aparat to mówił że prawie wszystko było wymienione. Na tamtą chwilę nie orientowałem się i wydawało się że było dużo wymienione. Sprawdziłem przebieg i zaczęło mnie to martwić bo oczytałem się o tym jak padają oraz że po wymianie migawki powinno być 0. Teraz jedynie chcę po prostu wiedzieć czy była wymieniona czy nie. Nowa czy stara zawsze może paść a jak padnie będę się martwić. Zastanawia mnie tylko czy potrzeba aż podpinać pod płytę główną by odczytać aktualny przebieg migawki? To w programie jest podana ilość wszystkich zdjęć na starej i nowej migawce? W serwisie mi napisali że licznik migawki jest kasowany przy wymianie.
Co do wymiany migawki mi również powiedziano że po wymianie licznik jest kasowany. A do programów sprawdzania przebiegu to nie wiem czemu Canon tak się broni i uważa że tylko on potrafi sprawdzić przebieg a wszystkie inne programy podają fałszywą wartość.
Wszystkim którzy pragną sprawdzić stan swojego licznika polecam ShutterCount v1.0b (darmowy program) For Canon EOS DSLR. Testowane na 50D i 5D mark3. Program sprawdza również między innymi 7D i 1Dx.
50D sprawdzałem programem EOSinfo i ShutterCount v1.0b i wykazały dokładnie ten sam stan licznika. Zainteresowałem się tematem ponieważ padła mi migawka w 5D mark3 , puszka zaczęła 3 rok więc po gwarancji ale byłem pewny że nie przejechałem jeszcze 100tys. a serwis na upartego że migawka ma 152tys. 5D mark3 ma gwarancie przebiegu migawki 150tys. niezależnie od gwarancji podstawowej i przyszło płacić za wymianę a byłem pewny że będzie w ramach gwarancji. Nie wieżę w to co mi napisali ale mam za daleko żeby jechać i się z nimi dochodzić. Żałuję tylko że wcześniej nie znalazłem tego super programiku bo bym chociaż sam dla siebie miał potwierdzenie, a tak to serwis w takim przypadku mówi co chce.
Moja wizyta na forum i szukanie informacji zaczęło się z tego właśnie powodu. Szperając dokładnie znalazłem ShutterCount v1.0b który bezproblemowo łączy się z moim drugim 5D mark3 i sczytuje przebieg.
Na serwisie powiedziano mi na moje pytanie o dostępność programu autoryzowanego że to nie ich problem i żeby w tej sprawie rozmawiać z Canon Polska.
Myślę że mój post przyda się wielu użytkownikom bo czytając wcześniejsze widzę że nie ma jednoznacznej odpowiedzi co do konkretnego programu. Jestem ciekaw i będę wdzięczny za wiadomości jak się programik sprawuje u Was.
Dla chętnych po podaniu meila mogę przesłać na pocztę.
U mnie na 5d mark III propozycje czarek 474 nie działają. Działa natomiast to:
https://drive.google.com/folderview?...2M&usp=sharing