ja zawsze chętnie odpowiem. :)
A jak coś to kiedyś na stronach foto był krótki "howto wywoływać"
Wersja do druku
ja zawsze chętnie odpowiem. :)
A jak coś to kiedyś na stronach foto był krótki "howto wywoływać"
zassalem sobie cos w stylu "howto wywolywac" ale jak to czytac po ciemku :mrgreen: hehehe
Bede kombinowal - najwyzej rolka z probnymi ale jakze waznymi fotami pojdzie na marne :)
Thx
e tam. Mi pierwsza rolka poszła jako tako - czyli nie najgorzej. Za toile radości było po otworzeniu koreksu...
I okrzyk mojego brata: "To naprawdę działa!!!"
:D
mhm :-)Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Podaj mi na PM swoj adres analogowy. Chwilowo jestem w rozjazdach. Negatywy moge wyslac we wtorek.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
No dobra... schudlem o pare PLN, jeszcze teraz tylko czekam az przyjdzie zamowiony monopod (glowica juz czeka na odbior) i zasuwam na testy do ZOO :-)
-------------------
EDIT:
OK, przykleilem na szybko (tak dla swietego spokoju ;-)) tablice ISO i pstryknalem nowa zabawka. Oczywiscie statywu nadal nie mam, wiec test jak zwykle troche partyzancko robiony... ale chyba kiksow tym spowodowanych uniknalem.
EF 100-400mm/4.5-5.6 - 100mm @ 4.5 (centralne 20% kadru)
EF 100-400mm/4.5-5.6 - 400mm @ 5.6 (centralne 20% kadru)
A ja sie na dwoch koncertach przekonalem ze do szkla z IS monopod mi zbedny - tylko przeszkadzal w przeciskaniu sie przez tlum :(
Akurat tutaj nie mam na mysli koniecznosci uzywania monopodu ze wzgledu na mozliwosc poruszenia zdjecia, tylko wygode focenia w sytuacji, gdy jednak dosc ciezki zestaw (100-400 wazy ponad 1,5kg z pierscieniem mocujacym) mozna sobie oprzec.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
A to, ze dzieki IS mozna bezstresowo focic to ja juz sie przekonalem :D Nawet lysego przy 400mm z reki da sie trafic: http://kavoo.psp.com.pl/photos/eos20d/moon.jpg
Co prawda musialem troche podostrzyc, ale nie da sie ukryc, ze mozna zrobic nieporuszone zdjecie :-) Czas mialem zablokowany AELem na 1/400, wiec dosc wyraznie ponizej minimum 1/ogniskowa x crop.
BTW - jako, ze jest to moje pierwsze szklo z IS, nie moge sie nacieszyc jego dzialaniem... jak dziecko :lol: Niesamowicie podoba mi sie, jak sie najpierw popatrzy normalnie przez wizjer przy ogniskowej 400mm i poobserwuje jak rece drza, a potem docisnie sie do polowy spust migawki - od razu widac w wizjerze jak sie obraz stabilizuje... zupelnie jakbym chlapnal sete dla uspokojenia garsci :lol: :D
A to akurat rzecz gustu... dla mnie body z gripem i tych gabarytow lufa jest prawie idealnie wywazone i cholernie wygodnie sie takim foci 8)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
(70-200 bardzo nieznacznie rozni sie waga)
Ja wczesniej przez pare godzin mialem okazje 28-135 sie bawic oraz przez tydzien 75-300 IS ... wiec jako tako przywyklem do IS.Cytat:
BTW - jako, ze jest to moje pierwsze szklo z IS, nie moge sie nacieszyc jego dzialaniem...
Co nie zmienia faktu ze za kazdym razem jak sie stabilizacja wlaczy to w wyobrazni przemyka mi Abrams pedzacy gorami/dolinami z lufa niewzruszenie w jedno, to samo miejsce wycelowana 8)
Hint: stabilizacja jest najskuteczniejsza (z obserwacji) wlasnie przez te pierwsze pare sekund.
Jeszcze jedno slowo a propos Lubitela itd. - pierwsze wolanie w zyciu zakonczone sukcesem - ciesze sie jak cholera :) Fajna zabawa :)
No to ja też dochrapałem się długiego-białego-wysuwanego ;-)
Zwiedzałem dziś sklepy w Genewie z mocnymi intencjami zakupowymi. Niestety 24-70 znowu znalazłem tylko przeciętny egzemplarz. W sumie na baaaardzo upartego mógłby być (i miałem wielką chętkę go wziąć) ale dałem sobie jeszcze na wstrzymanie.
Natomiast 100-400 próbowałem dwie sztuki w różnych sklepach - po minucie pstrykania "tą drugą" i oglądania miniaturek na wyświetlaczu już wiedziałem że to jest to :)
Klub 100-400 rosnie :twisted:
Pociesze was ze tez na to zbieram :twisted:
:grin: No to jest nas już trzech :grin:Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Onanisci sprzetowi, kurka jego mac...
A czy ktoś tu to neguje? :)Cytat:
Zamieszczone przez sal
A czy ja cos takiego napisalem? :) A Ty sie nawet nie pochwaliles. Phi. Oby Ci reka odpadla od tego push-pulla :) A ja sobie kupie 100-400 i postawie na polce, o. Albo podepne do Minolty :>Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Spoko spoko, wycieczka do Zurichu po 24-70 nadal aktualna :) czekam na feedback.Cytat:
Zamieszczone przez sal
Dziękuję, wzajemnie :-)Cytat:
Zamieszczone przez sal
To ja się pochwalę, że muflonowi się prz^H^H^Hsygnaturka wydłuży :)
A ja przez grzeczność nie zaprzeczę :)
muflon masz teraz niezly problem - co kupic w nastepnej kolejnosci :) hehe
gratuluje upolowania "odpowiedniego" egzemplarza :)
Pożyjemy zobaczymy :) - póki co, to jedyne co mogę powiedzieć to to, że wybrałem jeden z (w sumie) czterech, który wydał mi się dość dobry. No ale takie "testowanie" w sklepie to żadne testowanie :). Wyjdzie w praniu.
A w następnej kolejności - zamiana 10D+17-40 na 16-35 (tego jeszcze nie jestem pewien, ciągle się waham) i jako konsekwencja tego - jedynka w 2006 :) A gdzieś w międzyczasie lampa.
Tez sie wahalem sprzedac 10-ke czy nie - wydawalo mi sie , ze potrzebna itd, a w gruncie rzeczy nawet gdy bralem ja na sesje to i tak lezala nie uzywana :)
A ja sie bardzo ciesze ze nie sprzedalem - dziewczyna bardzo chetnie uzywa i sie przyucza 8) .Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Muflon - a moze 17-35 2.8L ? Jutro bede go testowal ciutke.
Vitez - moja żona zamiast dźiwgania 10-ki z gripem woli eleganckie buty :) hehe
Albo 33-ke, jest o wiele lżejsza.
Eee, nieee.. to jest dość stara konstrukcja i akurat tu jestem skłonny zgodzić się z wyznawcami słowa "telecentryczność" ;-) Poza tym wolę nowy, z gwarancją.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
BTW, mojemu znajomemu telefonicznie podali cenę 2200CHF, ale gdy wpadliśmy z dwoma body itp. to nagle na rachunku pojawił się magiczny "CPS discount" (300CHF) :) Ki diabeł? Ma się rozumieć nie protestowałem ;-)
muflon - pozazdroscic jak sprzedawcy w Szwajcarii profesjonalnie podchodza do sprawy.
Jednak CPS cos daje :)
Hej, ale dowcip polega właśnie na tym, że ja z CPS nie mam nic wspólnego :)
Zresztą przy okazji też się o to wypytałem i konkluzja była taka, że jednak potrzebne są jedynki (abstrahując od legitki). Ale na rachunku mam jak byk: "Artikelrabatt CPS: -310.00".
widocznie zrobiles dobre wrazenie :)
Do CPS mozna sie zapisac juz z 10-ka :)
Nie można - przerabialiśmy to parę miesięcy temu (podałbym linka, ale wyszukiwarka uparcie odmawia wyszukania słowa na 3 litery...).Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Wyjasnicie Panowie ten skrot CPS ?? Bo jakos nie wiem o co Wam chodzi :evil:
Ehem, forumowa wyszukiwarka może i nie chwyci trzech literek, ale Google jak najbardziej...Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
http://www.google.com/search?q=cps+canon
muflon - chyba zmienili kryteria - zreszta zobacz sam :
CPS Membership Qualified Equipment
Analogue - Cameras
EOS-1V
EOS-1N RS
EOS-1N
EOS-3
Digital - Cameras
EOS-1Ds
EOS-1D
EOS-1D Mark II
EOS-1Ds Mark II
EOS 10D
EOS 20D
Wide Zoom - Lenses
EF16-35mm f/2.8L USM
EF17-35mm f/2.8L USM
EF17-40mm f/4L USM
EF20-35mm f/3.5-4.5 USM
Standard Zoom - Lenses
EF24-70mm f/2.8L USM
EF28-70mm f/2.8L USM
EF28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
EF28-300mm f/3.5-5.6 L IS USM
Telephoto Zoom - Lenses
EF70-200mm f/2.8L USM
EF70-200mm f/2.8L IS USM
EF70-200mm f/4.0L USM
EF100-300mm f/4.5-5.6 USM
EF100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
EF35-350mm f/3.5-5.6L USM
EF70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM
Ultra Wide - Lenses
EF15mm f/2.8 Fisheye
EF14mm f/2.8L USM
EF20mm f/2.8 USM
Wide - Lenses
EF24mm f/1.4L USM
EF28mm f/1.8 USM
EF35mm f/1.4L USM
Standard & Medium Telephoto - Lenses
EF50mm f/1.0L USM
EF50mm f/1.8
EF50mm f/1.4 USM
EF85mm f/1.2L USM
EF85mm f/1.8 USM
EF100mm f/2.0 USM
Telephoto - Lenses
EF135mm f/2.0L USM
EF135mm f/2.8 SF
EF200mm f/1.8L USM
EF200mm f/2.8L USM
EF300mm f/2.8L USM
EF300mm f/2.8L IS USM
EF300mm f/4.0L IS USM
Super Telephoto - Lenses
EF400mm f/4.0 DO IS USM
EF400mm f/2.8L IS USM
EF400mm f/5.6L USM
EF500mm f/4.0L IS USM
EF600mm f/4.0L IS USM
EF1200mm f/5.6L USM
Macro/Close-up - Lenses
EF50mm f/2.5 Compact Macro
EF100mm f/2.8 Macro USM
EF180mm f/3.5L Macro USM
MP-E65mm f/2.8 1-5x Macro Photo
TS-E - Lenses
TS-E24mm f/3.5L
TS-E45mm f/2.8
TS-E90mm f/2.8
Extenders - Lenses
EXT EF 1.4X II
EXT EF 2X II
SPEEDLITE TTL - Accessories
Speedlite 580EX
Speedlite 550EX
Speedlite 540EZ
Speedlite 480EG
Speedlite 420EX
Speedlite 380EX
Macro Twin Lite MT-24EX
Macro Ring Lite MR-14EX
Speedlite Transmitter ST-E2
WINDER TTL - Accessories
Power Drive Booster PB-E1
Power Drive Booster PB-E2
Other - Accessories
WFT-E1
Dzieki za linka, ale rozwalilo mnie to: "you should own at least 2 Professional Canon AF bodies and 3 Canon L-series lenses", kurcze, za malo sprzetu mam w torbie, lepiej zapomne o tym linku bo mnie z domu wywala ;)Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
Gdzies tam sie przegryzajac przez FAQ znalazlem informacje o Press ID. Moze w tym lezy pies pogrzebany?
Prze-ra-bia-liśmy :) Lista na WWW nie odzwierciedla faktycznych poglądów CPS (i każdy autoryzowany przedstawiciel Canona, z którym do tej pory gadałem, za to przepraszał :mrgreen: )Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Yup - być może to też. Ale mimo wszystko, tylko jedynki. Zresztą, nie wiem czy przysłuchiwałeś się, jak rozmawiałem na ten temat z Frau Cośtamcośtam - powiedziała jw.Cytat:
Zamieszczone przez sal
w takim razie trzeba na 10-ce zero zamalowac :lol:
Tak - sluchalem. Ale to w sumie tylko ich zdanie :) Inna sprawa, ze moze faktycznie odzwierciedlac 'zdanie' CPS-u... Mam jednak wrazenie, ze kluczowe jest tutaj slowo 'professional' :(Cytat:
Też mam takie wrażenie. Ale moze również oznaczać 'professional equipment' :) Taki samo jak ze sprzedawcami - na stronie Canona jest wyraźny podział na "Digipoint" i "Canon Pro Imaging Partner".Cytat:
Zamieszczone przez sal
Ee, nieważne. Jak kiedys ta jedynkę kupię, to spróbuję znowu :)
A ja Ci wtedy z wielka przyjemnoscia przypomne, jak to pisales ze jedynki nie potrzebujesz :>Cytat:
heheehe - ale pamietaj, ze potrzeba Two Professional AF Canon SLR bodies ;)
To wtedy kupię na Ebayu jakąś zajechaną analogową jedynkę ;-)
A wszystkim w Polsce ktorzy sie na to napalaja przypomne:Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
"We regret that we are currently unable to accept applications for CPS Membership from countries other than those listed where we have the necessare CPS support staff."
Popytalem 'moich' Anglikow z UK i zeznali, ze Ci ktorzy sie zalapali na CPS - maja jednocyfrowe body... :(Cytat:
Zajechane jedynki analogowe teraz tanio nawet maja... Jak by tak rabaty dawali to sie nawet oplaci wziac ze dwie dla seriala...
heheheheCytat:
Zamieszczone przez KuchateK
A tak swoja droga ciekawostka - w galerii na stronie CPS jest MASA zdjec robionych nie tylko 10D i 20D, ale nawet... trabantem :-)
No to jak to jest w koncu z tymi ich wymaganiami? ;-)
Tak jak wyzej - zajezdzone profi kupione dla seriala by wejsc do CPS, a zdjecia pokazuja juz ze swoich roboczych body ;)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
mój zestawik narazie nieduży ale się rozrasta:
aktualnie 20D zgripowany + EF50/1.4 + 17-40/4 + sigma 105mm macro + lapka 550.
sporadycznie używam jeszcze 70-300 USM III, poprzedni aparat czyli 300D (z kitem) przejęła żona, od której czasem zabieram go jako backup :-) - sam aparat z gripem, bo do tego kita to mam awersję.
w szufladzie leży zenitar do canona (2.8/16mm), czasem go wyjmuję i dziwne foty robię :-)
z nowych rzeczy nadejdzie albo 200mm/2.8L albo 135/2L i mam nadzieję,*że będzie to dzisiaj, bo koło południa jadę do sklepu :-) pomacać z zamiarem kupna. no i statywy. potem przyjdzie czas na mały zoom w okolicach 24-70(80) ze stałym światłem 2.8. czyli tamron/sigma/canon (to ostatnie przy mocnym przypływie gotówki).
chwilowo sprzęt mieści się do Nova 4AW, ale chyba dojrzewam do CompuTekker /Plus. tym bardziej, że dużo korzystam z laptopa (Apple Powerbook 12"). Zdjęcia póki co ImageTank, ale Epson P2000 już na horyzoncie się majaczy - po wakacjach coś chyba się tutaj zmieni :-)