Chyba raczej 700 a 2000...
Wersja do druku
Chyba raczej 700 a 2000...
Masz rację. Pomyliłem 900 z 9000 :oops:
na wielu forach,testach itd było ad NiMH 0.1 czasami 0.2C.
Te ogniwa wytrzymują znacznie więcej, no te dobre... ale lepiej mieć zapas akusów niż mega szybką super wypaśną ładowarkę, bo to iluzja, wiele A w akusa i się grzeje itd, jest w tym sens ?
Akumulatory olowiowe (samochodowe) laduje sie pradami rzedu 0,1C.
A ile aku zużywasz na weselu ?? Ja średnio na wesele wytrzymuje z akumulatorkami które mam w lampach i zawsze mam zapas do każdej lampy i starczy i wymieniam te baterie tylko dlatego żeby utrzymać szybszy czas ładowania bo gdyby nie było pośpiechu spokojnie wystarczyły by te które są w lampach bez zapasu.
Kiedyś miałem podejście żeby mieć ładowarkę która potrafi jak najszybciej naładować baterie, czasy typu 30 minut wchodziły u mnie w grę ale teraz stosuje bc-700 a powód jest prosty za szybkie ładowanie rujnuje ogniwa tracą one conajmniej połowę swojej nominalnej pojemności po kilku takich ładowaniach i wiąże się to nietylko z krótszym czasem pracy ale i w wypadku lampek z znacznym pogorszeniem predkości ładowania lamp co w niektórych sytuacjach jest katastrofalne w skutkach dla materiału który uda nam się sfotografować.
Wesele weselem, wystarczą 2 komplety, jeden naładowany w plecaku, drugi w lampie. Ale w plenerze jak się błyska pełną parą dwoma lampami to już dobrze mieć przynajmniej 4 komplety w pełni naładowanych aku.
C-9000 już dotarła, myślałem, że będzie trudno ją ogarnąć, ale nic podobnego. Póki co jeszcze trudno cokolwiek powiedzieć, poza tym, że odświeżyłem stary komplet aku (jeden jeszcze wymaga formowania, bo nie wycisnąłem z niego za wiele) który w dobrej ładowarce GP w ogóle nie chciał się odpalić.
Ja wiem, że za szybkie ładowanie powoduje szybsze zużycie ogniw, ale na weselu czasami musiałem podładować komplet, więc 2000mA było jak najbardziej wskazane. Chyba zostawię sobie jednak GP do torby na wesela, bo jest bardzo kompaktowy ima wtyk do auta, a Powerexa do domu do odświeżania i "wolniejszego" ładowania.
Jedyny minus to oczojebne podświetlenie, ale już montuję na LCD folię szarą :)
Różne są sytuacje wszystko zależy na ile profi się coś robi bo jeśli zajmujesz się czymś hobbystycznie to wiadomo że nikt nie będzie od Ciebie wymagał szokująco krótkich czasów ładowania a jeśli robisz np śluby profesionalnie to wiadomo że lepiej mieć dużo zapasu bo skoro bierzesz za coś kase to musisz mieć sprzet żeby to dobrze wykonać i nikt wymówek słuchał nie będzie że baterie nie wyrabiają :)
Nikt też nie będzie słuchał, że po prostu nie wziąłeś ze sobą dwóch kompletów więcej. Po co psuć.
Witam.
Mam ładowarkę BC-900 i jestem bardzo zadowolony. Można regulować prąd ładowania i jak zajdzie taka potrzeba szybko naładować akumulatorki.
No włąśnie na temat BC-900 było na elektrodzie wiele negatywnych opinii, raz, że awaryjne, dwa, że "wybuchają" w nich aku.
chmmm, szkoda, że nie wiedziałem ;-)
mam BC-900 chyba od dwóch lat i oczywiście nic się z nią nie dzieje, wybuchnąć też nic w niej nie wybuchło. :roll:
faktem natomiast jest, że nigdy nie użyłem w niej maksymalnego prądu (jaki jest? 2A?), zazwyczaj ładuję eneloopy prądem 500 mA.
BC700 max prąd ładowania 700mA, BC900 900mA
Problemy były przy ładowaniu max prądem- przegrzewanie sie akusów i sprzętu...\
aż sprawdziłem: BC900 ma max prąd ładowania 1000 mA gdy ładujemy 4 szt. AA, lub 1800 mA gdy ładujemy tylko 2 szt. AA (dwa skrajne kanały).
1000 mA daje dwugodzinne ładowanie eneloopów 2000 mAh.
natomiast mam jeszcze inną ładowarkę: GP siakiś turbo-express z wentylatorem (o taką) ładujący aku 2000 mAh w półgodziny, co sugeruje prąd na poziomie 4000 mA (3-4A! x 4 szt! :shock:) i faktycznie, bateryjki po czymś takim są mocno ciepłe, ale raczej o wybuchaniu nie ma mowy, zresztą wbudowany wentylator nieco je chłodzi.
tylko ostatnio jakoś jej nie używam, bo raz, że akumulatorki po roku takiego traktowania w większości nadawały się tylko do kosza, a dwa, że nie chce mi to-to ładować obecnych nowych aku (eneloop?) - po włożeniu najczęściej zaczyna migać lampka pt. battery error i nie włącza się ładowanie. o co chodzi? :?
Ma ktoś polską instrukcję do BC700?
Jak działa to formowanie i ile powinno trwać?
nie musisz formować akusów, to nie NiCd, używaj, doładowuj i ciesz się NiMh
Ale mam jakieś Energizery stare. Bardzo krótko już trzymają. Pomyślałem, że przeprowadzę tą procedurę odświeżania ale nie mam instrukcji do tej ładowarki.
>>>Instrukcja obsługi BC700<<<
Dzięki!
Czyli wkładam aku, ustawiam MODEm na Refresh i czekam aż proces dobiegnie końca?
Nie, Cichy- nic mi się nie pomieszało, o ile akusy NiCD warto było czasami rozładować do 0 i na starcie je formować (parę cykli ładowanie/rozładowanie), to przy NiMH efekt pamięci jest niewielki.
Faktycznie NiMH uzyskują pełną pojemność po ok 3 cyklach ładowanie/formowanie, ale można to uzyskać podczas normalnego uzytkowania.
A to ciekawe jest, bo moje BP i Eneloopy po jednym sezonie (kilkanaście ładowań zwykłą ładowarką) zmniejszyły pojemność niemal o połowę (np. z 2700 do 1400, z 2000 na 1000 itp) dopiero parę odświeżeń Powerexem przywróciły je do życia.
Koledzy, którzy wcześniej opisywali bc700/900 mieli podobne doświadczenia.
zwykła ładowarka- znaczy mega prąd w akusy ?
ładuję swoje BC700, czasami zmierzę po n-miesiącach używania pojemność i nie widzę drastycznego spadku pojemności
BP pomijam, mam średnie zdanie o nich
Jak się używa BC700 to się nie widzi efektu pamięci :) NiMH niestety go mają, zwłaszcza jeśli używamy ich w foto (zarówno aparaty jak lampy) zostaje w nich sporo energii kiedy nasze urządzenia przestają już funkcjonować.
dlaczego ? ładowarka jak ładowarka.Cytat:
Jak się używa BC700 to się nie widzi efektu pamięci
Ano każde akusy mają efekt pamięci, lion i lipoli też, ino mniej
Im większe prądy ładowania/rozładowania , narasta to
Witam - bo to mój pierwszy post na tym forum.
Przeczytałem wszystkie 426 postów w tym wątku i zdecydowałem się na zakup BC-700.
Akumulatorków używałem do starego aparatu Minolta F100, oraz do kamerki sportowej.
Od 3 tygodni wkładam je do nadajnika i do odbiornika samochodu RC. Mam baaardzo stare akumulatorki o pojemności 1400 mAh, inne stare Max Cell - teoretycznie o pojemności 3200 oraz kupione łącznie z autkiem Max Cell - teoretycznie o pojemności 3800 (co jak wiemy NIE JEST MOŻLIWE)...
13.05.2011 roku zamówiłem BC-700 i 8x Sano Eneloop 2000 mAh.
Zrobię testy i porównam do siebie wszystko co mam.
Pewnie kilka aku poleci do recyklingu...
Rezultaty testów jak i opinię na temat samej łądowarki opiszę gdy będę wiedział więcej.
Za jakiś tydzień.
Pozdrawiam i duuuużo ...mAh życzę !! =)
To jaki jest w końcu optymalny prąd żeby ładować? Na elektrodzie pisali że około 1000mAh
Drudzy, że jak najmniejszy ..Jak to w końcu jest ?:)
Optymalny jest w granicach od 0,1C do 0,3C, zwykle jednak ładowanie mniejszym prądem jest korzystniejsze dla ogniwa. Nie ma złotej metody ja ładuje 800 mAh, chyba, że mi się spieszy :]
jak potrzebujesz szybko to naladuj 1Ah jak nie zalezy Ci na czasie to laduj 500-700mAh
0,1-03C dla eneloopa 2000mAh to prądy 200-600mA
masz czas ładuj 200, lekko się spieszy ładuj 500 , mega się spieszy wal i 1A, ale wolniej=lepiej- dłużej ogniwa posłużą, mniej będą tracić na pojemności.
Moje po nastu ładowaniach mają ok 2000mAh (właśnie je testowałem) czyli nie straciły na pojemności
Pisałem wcześniej, że po przetestowaniu moich starych baterii nową ładowarką powypisuję efekty...
A więc tak...
Miałem stare baterie... firmy MaxCell 3200 kilka latek już u mnie mają... po teście okazało się, że mają od 1779 do 2280, więc jak na 5-cio letnieletnie akumulatorki chyba nie jest źle.
Kupiłem jakiś miesiąc temu też firmy MaxCell ale o pojemności 3800. Po przetestowaniu okazało się, że mają one ... UWAGA... od 1069 do 1100... no śmiech na sali.
Ciekawostką mogą być baterie, na których widnieje napis Recharge (zielone bardzo stare aku) o pojemności 1600... i po teście okazało się, że mają od 962 do 1227, więc można powiedzieć, że są LEPSZE od NOWYCH MaxCell`ow 3800 !!
Już nigdy tego g.... nie kupię.
Kupiłem też razem z bc-700 akumulatorki Sano eneloop 1900, czyli 2000. Jeszcze ich nie testowałem, ale z wyczytanych opinii mają napewno ponad swoje minimalne możliwości.
Na chwilę obecną MaxCell 3200 siedzą w ładowarce na "Discharge - refresh" - zobaczymy czy coś się poprawią. Choć wydaje mi się, iż jak na swoje latka to są dobre.
W dalszej kolejności na "Discharge - refresh" pójdą nieszczęsne NOWE MaxCell 3800, które okazały się jednym wielkim G..... przez ogromne G...
Pozdrawiam.
Nie moge sie polapac w ladowarce BC 700.. Czy mozna jakos sprawdzic orientacyjnie pojemnosc naladowanej baterii, wkladajac ja na chwile do tej ladowarki? Wiem jak zrobic TEST ale to trwa dosc dlugo. Ktora wartosc mowi o pojemnosci i jak jest wyrazona?
Pojemności nie wyznaczysz bez naładowania i rozładowania baterii. To musi trwać.
Witam,
Mam do Was pytanie odnoście ładowania akumulatorów Eneloop 1900mAh.
Posiadam w domu już dosyć starą ładowarkę GP PowerBank Quick, na której ładowałem kiedyś akumulatorki do pierwszych aparatów cyfrowych parę lat temu.
Jest na niej przełącznik NiCd / NiMH.
Akumulatory Eneloop to wersja NiMH.
Moje pytanie brzmi: czy ktoś z Was orientuje się, czy na tym sprzęcie można te aku ładować ? Z tyłu ładowarki są takie informacje:
Input / Pri: AC 230V ~ 50Hz 6W
Output / Sec: DC 2x (3V = 250mA) 1.5 VA.
Nie chciałbym uszkodzić akumulatorów. Może należałoby zakupić nową ładowarkę. Jeśli tak, napiszcie co polecacie do tych akumulatorów. Zależałoby mi też na czasie ładowania, gdyż akumulatory będę używał do lampy błyskowej Canon Speedlite 580EX II na ślubach.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Tomek
z tego co napisałeś można wywnioskować, że ta ładowarka posiada tylko 2 kanały na aku i będzie ładować je po 250 mA. Ładować będzie się dało aku bo wszystkie ładowarki są NiCd jak i NiMH nie ma podziału, żeby jedna do tych czy do drugich. Piszesz że chcesz ładować szybciej to lepiej zakupić ładowarke 4 kanałową z wyborem prądu. Do lampy 580 exII wchodzą 4 ogniwa, dlatego lepiej taką zakupić. Posiadam ładowarkę bc-700, gdzie dla każdego kanału można ustawić różny prąd ładowania: 200 mA, 500 mA i 700 mA. Posiadam również 2 ładowarke Powerex mh-c9000, której cały czas używam. Jest też bc-1000, która ładuje tak samo jak bc-700 tylko dochodzą prądy 1000 mA oraz prąd 1500 mA i 1800 mA (dla dwóch skrajnych portów). Posiadam 2 komplety eneloop 1900 mAh i kilka innych kompletów i nigdy nie ładuje prądami większymi niż 500 mA, 700 mA. Lepiej mieć kilka kompletów i mieć je zawsze naładowane, a aku dłużej wytrzymają bo nie będą się tak przegrzewać. Eneloopy czy duracell bo to w tej samej fabryce produkowane długo wytrzymują bez używania. Pamiętaj o tym że jak ładujesz większymi prądami od 1000 mAh to aku bardziej się będzie nagrzewał i jego eksploatacja będzie niższa. Ładowarki mają zabezpieczenia przed przegrzaniem i kontrola temperatury ładowanego ogniwa. Optymalna temp. to 40 stopni, a jak dasz większy prąd 1000 mA to aku będą ciepłe szybko. Ja jak ładuje aku na 500 mA to są lekko ciepłe dotykając napewno mniej niż 40 stopni. A 1h w tą czy w tą ładowania nie ma znaczenia dlatego lepiej mieć 2-3 komplety czy więcej bo to nie zaszkodzi. I najlepiej jakbyś zakupił chociaż jeden komplet aku eneloop 1900 mAh. Poszukaj sobie tych ładowarek i łatwo zauważysz że mh-c9000 jest większa i ma większą przestrzeń pomiędzy kanałami aku i prąd ładowania masz od 200-2000 mA a rozładowania od 100-1000 mA. Ja bc-700 nie używam i leży, a 3 razy może ładowałem bo używam mh-c9000. Wybór jest duży, a wszystko zależy ile masz funduszy na to. Lepiej jest kupić raz i porządnie na lata. Wszystkie te ładowarki są warte ceny, a dobra ładowarka to podstawa jak i aku. Miałem kiedyś jakąś beznadziejną ładowarkę bez wyboru prądu, nie była tania, a przegrzewała aku i raczej żadnych zabezpieczeń nie posiadała bo aku były bardzo gorące. Zniszczyłem 2 komplety przez nią i nie wytrzymały nawet 2 lat. BC-700 pójdzie raczej na sprzedaż bo po co ma leżeć. Pozdro
Dzięki pawelo1 za szybką odpowiedź.
Ładowarka ma miejsce na 4 aku.
Jeśli chodzi o same akumulatory .. mam 8 sztuk Eneloop 1900mAh. Problem leży po stronie ładowania - muszę kupić w takim razie nową ładowarkę.
Widzę, że ta Ładowarka MH-C9000 Powerex to już solidny sprzęt. Bardzo dużo prądów ładowania i wiele innych opcji. Dzięki za wyjaśnienie samego procesu ładowania.
Czy ktoś z Was może się podzielić również swoimi doświadczeniami z ładowarkami ?
Pozdrawiam,
Tomek
no ja właśnie tego powerexa używam w domu i koledzy w firmie mają taką samą - od pond dwóch lat bez zarzutu - mam 10 kompletów eneloopów i cały czas używam.. raz na jakiś czas pełen cykl "odświeżenia" i jest git ;)
Witam,
Właśnie jestem po fotografowaniu na ślubie. Ładuję w Powerex MH-C9000 4 sztuki Eneloop-ów (1900 mAh)i chciałem Was o coś zapytać. Widzę, że już 2 aku są naładowane: w pierwszym slocie na wartość 1902 mAh , w czwartym slocie na 2057 mAh. Dwa środkowe sloty ciągle są ładowane.
Też tak Wam się zdarza, że pomimo pojemności 1900 mAh ... ładowarka ładuje przeszło 2000 mAh ? W slocie trzecim mam już 2095 mAh i ciągle jest ten aku ładowany.
Pozdrawiam,
Tomek
Zdarza się...
pewnie pokazuje ile wpompowało a to nie to samo co pojemność akusa, zawsze pompuje sporo więcej niż potem zostaje
Po przeczytaniu tego wątku oraz zapoznaniu się z opinią ludzi na elektrodzie zdecydowałam się na zakup ładowarki MH-C9000. Wydatek z kompletem akumulatorków ok. 200zł z przesyłką to raczej w tym przypadku inwestycja na lata.
Posiadam akumulatorki Eneloop AA oraz AAA. Faktycznie są super.
Jednak moje pytanie jest inne. Mój znajomy, który prowadzi sklep-firmę z podzespołami elektronicznymi (diody, rezystorki i wszelkiej maści te sprawy) twierdzi, że Eneloop to numer 1 na rynku a więc my tutaj, ani on tam Ameryki nie odkrył. Otóż ten znajomy akumulatorków Eneloop o dziwo nie chce sprzedawać. Dlaczego? Twierdzi, że na rynku jest 90% (oczywiście nie badał i pewnie deko przesadził) podrobionych Eneloop'ów. Proponuję nie czepiać się tej liczby 90% jednak znajomy to rozsądny człowiek z wiedzą o elektronice ogromną, od 30 lat w tej branży (zaczynał na wolumenie - niektórzy będą wiedzieli o co chodzi :) ) i sądzę, że wie o czym mówi. Tak więc po części chciałam przestrzec wszystkich przed tym zjawiskiem, może wówczas będzie mniej narzekania na ładowarki :) Chciałam również zapytać, czy faktycznie to zjawisko znane jest kolegom/koleżankom na board? I na koniec o ile tutaj może nie wypada a może regulamin zabrania - nie pamiętam, proszę o jakieś info co do "pewnych" sprzedawców.