A co z pomieszczeniem w którym stoi ten super monitor? W jaki sposób dbasz o jednakowe oswietlenie bez w zgledu na pore dnia? Z monitorem jak z kolumnami, wstawione byłe gdzie nie zagrają.
Wersja do druku
A co z pomieszczeniem w którym stoi ten super monitor? W jaki sposób dbasz o jednakowe oswietlenie bez w zgledu na pore dnia? Z monitorem jak z kolumnami, wstawione byłe gdzie nie zagrają.
Tak się zastanawiam nad jedną rzeczą.
Na tym forum jesteś od 2005. To tak jak ja na Nikoniarzach, od lutego 2005. Rozumiem, iż podejrzewasz, że trafiłeś na nowicjusza (w foto jak i w audio) bo tu jestem tylko ponad 2 lata ? :D I stąd te pytania, jak w szkole?
Skoro jesteś od 2005 to zakładam że właśnie tak jest bo chyba nie szukasz wiedzy na te tematy, powinieneś ją mieć z racji tak długiej bytnosci tu na CB. A jeśli szukasz wiedzy to z czym masz problemy z tymi ustawieniami w pomieszczeniach, do foto i do audio? Czego nie wiesz, jak mogę Ci pomóc? :D
Co z tym wyświetlaniem? Mi się wątek otwiera na pierwszym nie przeczytanym poście.[/QUOTE]
Mi niestety przeglądarka funduje powrót do przeszłości, stąd prośba o konfigurację ustawień.
Diabel tkwi w szczegółach, to Twoje słowa stąd moje szczegółowe pytania [emoji3] ale spokojnie, o akustykę pomieszczenia w którym słuchasz muzyki nie będę pytał.
Po pierwsze nie należy mylić dwóch rzeczy.
Oświetlenie, w sensie WB ma znaczenie przy oglądaniu wydruku, mniejsze przy oglądaniu na dobrym monitorze. Monitor to kolor świecący własnym światłem. RGB to gamut świecący Wydruk to kolor światła odbitego. CMYK jest gamutem światła odbitego, nie świecącego jak RGB.
Dobre jasne, kontrastowe monitory, mają taką jasność że nawet oświetlone światłem słonecznym pokazują obraz, co się nie dzieje w monitorach słabszych. Ale tak czy inaczej światło nie może wpadać do monitora ani prosto na nasze oczy.
Z racji pracy, nad fotami najczęściej siedzę mocno w nocy albo bardzo rano. Mam ciemno, bo są zasłonięte w całym domu rolety antywłamaniowe. Oczywiście mam jakieś sztuczne światło za monitorem, nawet żarówka ma regulowaną barwę pilotem ale to trochę pic na wodę, nie ma wpływu wg mnie. Nie wiem jak z tym by było na słabszym monitorze. Zresztą czytałem kiedyś jakie zalecenia dawał Voland na swoim blogu i starałem się aby spełnić to co tam pisał. Chyba można to jeszcze znaleźć w necie.
Muszę podpytać kolegi, który ma drukarnię i opowiadał o spięciach z inspektorami BHP odnośnie ilości luksów przy stanowisku pracy grafika komputerowego. Inspektor chciał żeby było dużo jaśniej ale przy tym dużo jaśniej to już kalibracja była nie taka. Monitory oczywiście profesjonalne za grube pieniądze.
Mi ogólnie światło przeszkadza, mam chyba światłowstręt bo okulary przeciwsłoneczne z korekcją potrafię nosić na nosie wszędzie za dnia gdy choć trochę świeci słońce.
À propos macOS oraz iOS oraz dzisiejszego BF, to poniżej link z pokaźnym zbiorem zniżek na różnego rodzaju japkowe aplikacje, kursy i książki; wszystko podzielone na ponad 20 kategorii; Jest szansa złowienia czegoś wartościowego i użytecznego zarazem.
URL => https://github.com/mRs-/Black-Friday-Deals
A jaki jest standard na maczkach?
Srgb jest ciagle standardem w sieci.
sRGB jest standardem w Windows, jeśli nie ustawimy innego profilu jaki ma monitor. Internet jako taki nie ma standardu :D w Windows faktycznie przeglądarki wyświetlają jak chcą.
W Macu system z systemowym monitorem apple ustawia w systemie profil monitora. Dla monitorów apple jest to P3. P3 jest obecnie w ajfonach i tabletach od którejś wersji. Profil monitora jest ustawiany w Mac dla wszystkich aplikacji na poziomie jednej opcji w systemie i już.
Oczywiście jeśli w necie zdjęcie jest sRGB to Mac wyświetla w profilu z foty, jeśli nie ma profilu to też sRGB, a jeśli jest profil P3 to w P3. Tak piszą ze tak to działa.
Na Windows chyba tak to nie działa albo są problemy bo faktycznie różnie jest. Zresztą AdobeRGB jest faktycznie nietrafiony, ponieważ żaden system nie ma natywnego rozwiązania. Apple postawiło na P3. DCI-P3 to standard kinowy, telewizory też są już chyba w P3 niektóre.
A Windows w tym zakresie to nadal standard z początków komputerów. No cóż.
A gdzie to sprawdzic na macbooku np? W Lr w ustawieniach?
ok mam, w ustawieniach, mam ustawiony "Kolor LCD", a w opcjach masa innych, w tym ten P3
W ustawieniach systemu, wyświetlacze. Stare MacBooki nie mają P3. Nie wiem od której wersji jest P3.
Załącznik 18938
Na starym MacBooku pro mam sRGB (czyli kolor LCD) ale on z 2013 :)
LR nie używam więc nie znam tego programu czy osobno się ustawia czy bierze z systemu.
I jedna uwaga - tu ustawiamy profil monitora jaki mamy a nie jakiś wyższy profil, bo to tak nie działa. Paweł Guraj pisał jak to jest u siebie na blogu, warto poczytać.
--- Kolejny post ---
A właśnie @Przemek_PC teraz zwróciłem uwagę że w przypadku monitora Apple Display, Tru Tone dostosowuje do oświetlenia kolory. Tego nie ma w Windows więc to ciężko porównywać. Stąd pewnie jest też tak że oświetlenie z zewnątrz ma niewielki wpływ w tym przypadku.
--- Kolejny post ---
Może trochę łopatologicznie o P3 i sRGB ale warto wiedzieć jak to się zmieniło i co może być za chwilę standardem w wyświetlaczach https://spidersweb.pl/2021/09/dci-p3-co-to-znaczy.html A to artykuł sprzed 3 lat.
--- Kolejny post ---
Ad audio i pomieszczeń, to dwa streamery które mam w różnych pomieszczeniach (DMP-A8 oraz Wiim Pro Plus przy vintagowym audio) mają room corection. Różnica jest w odsłuchu. Nie chcę o tym tutaj więcej pisać aby nie robić OT.
Może jeszcze screen z trybów dostępnych dla referencyjnego monitora XDR Appla, gdzie wyraźnie widać w którym kierunku zmierza cała zabawa z obrazowaniem.
Załącznik 18941
i o co chodzi z tym Tru Tone
Załącznik 18942
True tone nienawidze niczym Paweł przepałów [emoji4]
Smieszkujac sobie to nie wiem po co Apple w ogóle dodało ten ostatni profil sRGB, chyba tylko po to aby nie robić przykrości Microsoftowi i winowsom, to takie drobne ustepsto w zachowaniu kompatybilności wstecznej :D słowo klucz "wstecznej" :D
Ciekawy aspekt sprawy :)
Monitory graficzne mają niską wartość jasności. Kalibrując monitor ustawia się go (najczęściej) na 120 candeli. Czyli ciemnica.
Bo co z tego, że Ty pracujesz w ekosystemie Apple, skoro 90% świata ;) będzie oglądała Twoje zdjęcia na Windowsie lub na Androidzie w programach które nie rozróżniają różnych przestrzeni, pokazując je jako sRGB.
Oczywiście może reszta świata cie nie obchodzić. Zresztą, z tej reszty świata to nikły procent zauważy różnicę, nawet jak im sie pokaże to paluszkiem.
No i Ty robisz głównie BW :)
Jacek, dyskusja z Tobą nie ma po prostu sensu na ten temat. Z jednej strony chcesz kupić gfx 100 do szkoły a z drugiej będziesz mnie tu przekonywał że starczy do niego standard obrazowania z lat 90tych i jakiś tam monitor średniej klasy :D to w ogóle nie ma rąk i nóg ani głowy :D i tak jakby mnie obchodził jakiś Kowalski. Może pomyliłem fora i będziemy zaraz rozważać coś z media Marktu?
--- Kolejny post ---
Nie wiem jakie statystyki czytałeś i kiedy ale 90% odbiorców netu to smartfony. A smartfony mają lepsze wyświetlacze obecnie niż to co jest przy standardowych komputerach.
Zapotrzebowanie na szerzej niż sRGB w amatorskim świecie komputerów i smartfonów jest mniej więcej takie jak na hi-res audio wśród masowego odbiorcy choć biorąc pod uwagę ilość użytkowników Spotify to jakość CD jest nawet zbyt wysoka.
Jacek, W ogóle zastanawia mnie po co Ci w ogóle rawy 14 czy 12 bitowe. Skoro wystarczy Ci 8 bitowy obraz na komputerze. Trzymasz te rawy w szufladzie dla przyszłych pokoleń? Nie lepiej zainwestować już teraz w lepsze obrazowanie do komputera a może bardziej spójny system jakim jest MacOS, będzie przynajmniej 10bitow w kolorze a nie 8. Naprawdę tak jesteś przywiązany do tego sRGB że bronić będziesz tego jak Częstochowy? Ty nauczyciel fotografii w szkole? A potem się dziwisz ze młodzi wolą komórki. To może im pokaż coś lepszego niż sRGB, może ich przekonasz.
--- Kolejny post ---
Mnie jako usera Tidala i dość dobrego streamera mało interesuje potrzeba Kowalskiego. Sorry ale Kowalski/masowy odbiorca, to nie mój poziom percepcji.
Dla mnie takie argumenty nie istnieją w pewnych dziedzinach. Nie mój świat. Masowym odbiorcą jestem ale nie nie w muzie i foto. Oraz w paru innych też nie :D
Mam tak samo ale nie czuję potrzeby być kaznodzieją, żeby na siłę przekonywać innych.
sRGB jest chyba starszy niż lata 90-te. Co z tego, skoro do tej pory to najczęściej stosowana przestrzeń barw? Ja pracuje prawie tylko w sRGB choć mam szerokogamutowy monitor.
Monitory mamy kryjące sRGB. Po co kupować ponad 20 dużych monitorów z Adobe RGB, to prawie 100 tys. zł.
Wymogiem prowadzenia kierunku fotografia jest wyposażenie m.in. w aparat średnio lub wielkoformatowy. Co w tej sytuacji? Nie jest ważne, czy i jak będzie wykorzystywany, w programie nauczania ani słowa o tym. Można go nawet nie używać, ale trzeba mieć! :mrgreen: Mam ci dac liste bezsensów w nauczaniu? To byłoby parę stron, kilkadziesiąt punktów. Proszę, oto przykład. Pytanie (kilka lat temu) w teście, KOŃCOWY EGZAMIN na kierunku foto. Jaka skala jest naniesiona na każdym obiektywie (nie było podane jakiej marki, czyli naprawdę na każdym, wszystkich marek?). a, b, c, d. Odpowiedź prawidłowa - przysłony. To forum Canona. Masz na swoim 85/1.2 L naniesioną skalę przysłon? Co roku są ze dwa bzdurne pytania. Tak sie kiedyś wk .. że próbowałem dotrzeć do tego kto układa pytania, dzwoniłem do Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. Nie dowiesz się. To tak jakbys chciał dotrzec do kogoś co pisze pytania na maturę.
Może inne pytanie. Na jakich slajdach będziesz robił nocne zdjęcia miasta? Trzeba było zaznaczyć odpowiedź że na wysokoczułych i że na takich do światła sztucznego. Aktualnie często się juz spotyka lampy LED z białym światłem, a aparat może być na statywie i użyte slajdy z niskim ISO - 100. Tylko że taka odpowiedź byłaby zaliczona jako błędna. Po co w innym pytaniu daje sie opcje odpowiedzi telefaks oraz dalekopis, skoro nic się nie mówi o takim sprzęcie. Uczniowie wychodzą po egzaminie i pytają mnie co to takiego jest? Dlaczego nauczanie jest prowadzone na PS i Corelu (wektory) a w teście bywaja pytania o użycie konkretnego narzędzia z jakiegoś niszowego programu graficznego, którego nazwę pierwszy raz w życiu słyszałem? Przez lata takich pytań bym uzbierał ze trzydzieści. Szlag mnie trafia, ale nic nie poradzisz.
Monty Pajton :D
One nie są bzdurne, tylko świadczą często o niewiedzy tego kto je układa (te o skali przysłon na obiektywach - Canon ich nie ma od ponad 20 lat, inni krócej, pomijam kilka firm), albo o nieznajomości współczesnych technologii, możliwości aparatów itp. Pytania powinna układać osoba o duuużej i aktualnej wiedzy. Wiem, że pytania układa kilka osób. Powinni oni sobie wzajemnie sprawdzić czy ich propozycja pytania i odpowiedzi jest OK. Pytania sa podzielone na działy, z każdego działu pytania były losowane (maszyna losująca czyli pani sekretarka) i nawet układający pytane nie wiedział czy ono będzie finalnie w teście. Rozumiem te konspirację. Ale wiem od kogoś kto miał styczność z tym gronem, że to właściwie emeryci (może nie wszyscy). Dawniej test był dla wszystkich taki sam a potem, po egzaminie były nawet publikowane w necie. Chcecie zobaczyć czy byście zdali egzamin końcowy? Pisemny, test. Bo druga część egzaminu (w inny dzień) to praktyka.
Na jednej z tych stron odmierza Wam czas, na końcu dostajecie wynik. By zdać trzeba mieć minimum 20 z 40 pytań, czyli 50%.
https://kwalifikacjewzawodzie.pl/for...ifikacja-au23/ (czyli z 2017) i z 2019 https://kwalifikacjewzawodzie.pl/formula-2019/ ale tu nie ma testów.
https://www.testy.egzaminzawodowy.in...lifikacja-au23
https://arkusze.pl/fotograf-egzamin-zawodowy/
Ważne. Podstawy programowe z 2012 roku - arkusze egzaminacyjne mają numer A.20. Podstawa z 2017 arkusze mają oznaczenia AU.23. Te testy teoretyczne, ich pytania i rozwiązania są dostępne. No i podstawa 2019, aktualna - tu mamy problem. Test ma symbol AUD.02 i nigdzie go nie znajdziecie, zabroniono publikowania pytań. 9publikowany jest egzamin praktyczny, nie test). Test rozwiązuje sie na komputerze, każdy uczeń loguje sie na swoim PESELu i haśle i każdy ma .. inny zestaw pytań, a jak pytanie u kogoś się powtórzy (tak jest) to kolejność odpowiedzi ukrywających się pod a, b, c, d jest zamieniona. Nie ma więc jak opublikować konkretnego testu, co najwyżej zestaw pytań z jakich są losowane (ile ich jest - nie wiem, może 200?). Na każdym teście po ukosie, z małym kryciem leci numer PESEL ucznia jaki go rozwiązywał. Gdyby wyciekł to wiadomo czyj i co za tym idzie jaka szkoła nie dopilnowała hermetyczności egzaminu.
Nie zdradzam tajemnicy, to wszystko jest jawne, w necie. Podstawy programowe, program nauczania, wymogi itp.
Dzisiaj zrobiłem sobie test generowania jpgów z rawów Sony A7iii (bo zawsze miałem tylko rawy z R i teraz z R5) więc może ktoś porówna.
Konfig
- Mac Mini M2 16/256
- DXO, preset DXO Standard, wide gamut, korekcja z konwersją do ICC sRGB
- zmniejszanie przy eksporcie do 1920px na dłuższym boku, bo to foty dla kogoś do wglądu z selekcji
- odszumianie najniższy standard DXO czyli High Quality
- rawy pobierane z NAS i eksportowane od razu na NAS, po kablu RJ45
- kompresja jpg 90
Wynik
524 rawy czas 20min 33sek co daje średnio 2.36 sek na zdjecie.
Zakładam, że w takim konfigu przy dużej ilości raw, M4 będzie szybszy.
Załącznik 18945
Samo RJ45 niewiele mówi. Jaka prędkość transmisji?
1Gb/s
Zaraz dam wynik jak ten sam export czasowo gdy rawy i export jest na dysk lokalny mini. Wiadomo że ta wersja Mini ma najwolniejszy dysk wewnętrzny.
Nawet najwolniejszy SSD będzie 5 razy szybszy od 1Gb Ethernet. Ciekawe czy wpłynie to na szybkość eksportu?
Też jestem ciekaw bo zawsze pracuje z NAS na NAS. Robi się...
--- Kolejny post ---
Ten sam export z dysku wewnętrzengo Mini na dysk wewnętrzny.
Załącznik 18947
Dla mnie różnica bez znaczenia. Możliwe że przy większych dyskach wewnętrznych, które są szybsze, różnica byłaby większa.
Warto pamiętać skąd się wziął standard sRGB.
Po prostu - chromatyczności jego poszczególnych składników w zasadzie idealnie pokrywają się z chromatycznością fosforów stosowanych mniej więcej do lat 80 w kineskopach nowszej generacji (triniton itp).
Jeżeli chodzi o Mac'i to warto podkreślić dwie sprawy:
- W wypadku Macbooków wybór innego profili koloru niż "Color LCD" spowoduje fałszywy kolor. Pod pojęciem "Color LCD" zawsze kryje się profil zainstalowanego wyświetlacza w konkretnym modelu. Dopiero od MacBooków opartych na ARM z wyświetlaczem XDR to się zmieniło, bo możemy wybrać profil "symulacyjny". Do zdjęć zdedycowanie "Photography (P3-D65)" a do materiału HDR natywny "Apple XDR (P3-1600 nits)".
- MacOS mam wbudowany system generowania profilu połączonego monitora. W zasadzie każdy nowocześniejszy (czyli >5 letni) monitor potrafi kanałem DCC przekazać zwrotnie chromatyczność składników RGB, a to wystarczy do zbudowania poprawnego kolorymetrycznie profilu (z dokładnością do krzywej gamma).
Kompletnie nie rozumiem, czemu nie zaimplementowano tego żadnym Windowsie.
p,paw
Widać jednak, że ograniczeniem jest sieć 1Gb choc rzeczywiscie niewielkim w przypadku testowanego Mini. Teraz jeszcze powinno sie przetestować mocniejszego Maca przez sieć i wewnętrzny dysk.
Może ktoś ma, to samo dałem na Nikoniarzach, tam mają M2 Utra i jeden user ma podobny konfig z NASem na którym pracuje. Tyle tylko, że chyba w LR a nie DXO.
--- Kolejny post ---
Z racji może tego, że nie muszą się aż tak starać ? i tak mają większość rynku.
Mój PC Ryzen 7 5700x3d 32GB RTX3070 wykonał to zadanie w 9min 31s.
Jesli wydajność jest priorytetem to wiadomo. Przecież ten Mini to najsłabszy model M2 Appla to widać w różnych testach :)
To samo zadanie ale na dysku talerzowym (symulacja NAS przez 1Gb) zajęło 10min 35s.
Czyli operacje sieciowe w tym wypadku mają niewielkie znaczenie. Głównie moc procka i grafiki. A to też było z DXO czy LR?
--- Kolejny post ---
Bo taka mnie myśl naszła, filmów nie robię, że po roku pracy na tym podstawowym M2, nie czuję że potrzeba mi więcej wydajności. Więc nie wiem czy plan zakupu M4 MAX, niewazne ile tam będzie szybszy, nie odejdzie przypadkiem w zapomnienie. Szczególnie że operacja exportu, na tym podstawowym, pozwala normalnie robić inne rzeczy i nie czuć że on coś tam robi w tle.
--- Kolejny post ---
Wiadomo, że gdy się patrzy w benchmarki to wyższe modele kuszą. Ale z drugiej strony rozsądek mówi, że niekoniecznie jest taka potrzeba u mnie. Hmmm
Test zrobiłem w DXO na 524 rawach z A7III. Dobre pytanie czy przy obróbce zdjęć realnie odczujesz większą wydajność mocniejszego Maca.
Właśnie, zazwyczaj robi się export 20-30 plików max jednorazowo. Te czasy takie czy inne są realnie mniej ważne, skoro pracuje się płynnie.
Ciekawe czy ktoś z podstawowym M4 jeśli już mają zrobi podobny test aby zobaczyć czy tam coś lepiej i o ile w takim zadaniu exportu czy nie bardzo. Bo cena podstawowego ma sens skoro i tak magazyn plików na NAS.
Po modernizacji PC (pierwszej dużej od 2012 roku) według benchmarków mam kilkukrotnie szybszy sprzęt ale w pracy z wideo czy foto nie zauważam różnić. Prawdopodobnie dlatego, że nie robię bardzo skomplikowanych rzeczy. Duże przyspieszenie uzyskałem jedynie w odszumianiu LR po zmianie karty graficznej z GTX1070 na RTX3070 z 30s do 7s ale to jeszcze na starej platformie opartej o i7 3770K. Gry to inny temat i tutaj widzę duży wzrost wydajności ale do pracy stara platforma była wystarczająca.
wymienilem ostatnio Ryzena 3600X na 5900X, i 1070 na 3070. roznica w LR jest spora. z czego po monitorach temperatur widze, ze i proc i akcelerator pracuja w LR (proc glownie w module edycji, akcelerator przy eksporcie i generowaniu miniaturek). wszedzie po kolei jest szybciej - interfejs LR jest szybszy, przeskakiwanie miedzy zdjeciami i kopiowanie procesu z poprzedniego zdjecia zauwazalnie predzej. na samym eksporcie jest wielka roznica (gdzies miedzy 2x a 3x szybciej), no ale to logiczne...
Ja już miałem tak starego peceta do zdjęć, że apgrejd nie miał żadnego sensu. Stąd rok temu padła decyzja na maczka. I jest ok jestem zadowolony a już najbardziej właśnie z kolorów jakie widzę na ekranie. Demon prędkości to to nie jest ale ja nie mam dużych wymagań do tzw prędkości :) oby było płynnie.
--- Kolejny post ---
Dziś byłem w iSpocie, przy okazji. I okazało się że żadnego M4 Mini nie mają od ręki, niewazne czy podstawowy czy pro czy jakikolwiek. Miesiąc trzeba czekać tyle podobno mają zamówień. Co się w ogóle porobiło, najpierw pół roku czekania bylo na x100vi a teraz zwykły M4 nie ma. Przecież to są niszowe rzeczy a nie ma.
To albo te starsze Ryzeny takie słabe albo ten mój i7 3770K podkręcony na 4.2GHz z 32GB RAM taki mocny.
pol roku temu przesiadlem sie z LR 6.14 na podowczas LR 13 (aktualnie juz 14). po mojemu, to jednak jest zauwazalnie szybszy. nowe odplamkowywanie z AI jest wolne w LR 14, ale rzeczy, ktore juz drzewiej byly w starszych wersjach, w LR 13 zauwazalnie przyspieszyly. po mojemu to LR jest zupelnie zwawy. nie wszystko jest idealne, ale jak pomyslisz nad alternatywami (DPP, C1) to jednak LR duzo odstaje na korzysc
Mnie to ciągle jedna rzecz denerwuje w LR, stąd go omijam. Mianowicie te importy zdjęć do biblioteki. Jeśli mam swoją organizacje rawów w katalogach latami, sesjami, itp to nie bardzo rozumiem po co to jest. Może ktoś przybliży nieuswidomionemu :)?
Nie spotkałem się dotąd z czymś takim w żadnym innym programie do wołania raw, których używałem czy używam obecnie. Dodam że do importu z kart, przeglądania rawow, tagowania wystarcza mi FastStone. Jak w trialu kiedyś zobaczyłem że C1 też tak wymaga, nie używałem nawet a potem wyrzuciłem.
Ten import zdjęć jest super. Wkładam kartę i zdjęcia lądują w folderach według dat. Później tylko dodanie opisu w nazwie folderu i gotowe.
W S24U wszystkie jpg, RAW, tif, .. ze wszystkich pamięci smartfona i pamięci podłączonych są razem widoczne/grupowane w Galeria. Zdjęcia w Galeria można wyświetlać/grupować na wiele sposobów.
Do obróbki w LR wybiera się zdjęcia z Galeria, po obróbce LR automatycznie zapisuje zdjęcie w katalogu LR który jest także częścią Galerii.
Import/kopiowanie pojedynczych zdjęć albo zestawów czy katalogów jest prosty i szybki.
Po podłączeniu mojej pamięci sd do smartfona/tabletu cała zawartość z moimi katalogami jest widoczna w Galeria i mogę ją normalnie używać bez potrzeby kopiowania
jp
-