-
Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
A tego nie zrozumiałem, niby dlaczego?
85l mk ii ma tragiczny AF i równie słabą rozdzielczość. Do tego jest taką samą cegłą jak nowa art i kosztuje więcej. Przyjdzie nowa eLka mkIII i nikt za mkII nie będzie tęsknił. Na razie jeszcze co poniektórzy i tak ją kupią bo to szkło systemowe, ale w przeciwieństwie do innych tu nie można powiedzieć, że AF jest przewagą nad Sigmą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Fakt, prawda może zabić:)Ale przynajmniej nikt teraz nie powie że 5dIV jest lepszy od 5DIII, przynajmniej na ISO 12800. A wszystko to dzięki papryce z Biedronki:)
Aaa. To o to chodziło! Chciałeś zareklamować tu na forum Biedronkę! :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
85l mk ii ma tragiczny AF i równie słabą rozdzielczość. Do tego jest taką samą cegłą jak nowa art i kosztuje więcej. Przyjdzie nowa eLka mkIII i nikt za mkII nie będzie tęsknił. Na razie jeszcze co poniektórzy i tak ją kupią bo to szkło systemowe, ale w przeciwieństwie do innych tu nie można powiedzieć, że AF jest przewagą nad Sigmą.
Mylisz sie :-)
Jak przyjdzie nowa L to zacznie sie narzekania ze droga, 3 sigmy by kupil, ze 85L2 to jednak nadal jest magiczne szklo, o pieknym bohehu i ma ten cudowny elektroniczny pierscien ostrosci a to nowe szklo jakby plastikowe i bez duszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Z twojego doświadczenia wynika, że to szkło portretowe nie nadaje się do portretu ze względu na tragiczny Af i niską rozdzielczość. Dziwne, że do dnia dzisiejszego ludzie korzystają z "tragiczniejszej" pierwszej wersji tego obiektywu i jakoś nie płaczą. Przewaga Afu nowej Sigmy ? Rozumiem, że jest również oparta własnym doświadczeniem ? :)
-
Tak w temacie AF w 85mm. Ale na 5DIV więc nie off top. Wiem, znowu mój pies, ale o ósmej rano nikt inny biegać nie chciał. Pełne kadry plus prawie 100% crop. Odległość 4-5 metrów i .. trafienia najczęściej w nos:)
-
Nie wiem, czy to już było czy nie, ale może się komuś przyda.
Wideo opisujące konfiguracje przycisków razem z różnymi trybami AF-u.
Czlowiek opowiada trochę zabawnie, ale pomysł jest ciekawy.
Back Button Focus on Steroids! The Canon EOS 5D Mark IV Feature That Blew Me Away | planet5D curated digital image news
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PiKa
Nie widać zdjęć irek07
No nie widać, specjalnie żeby ten mój pies nie zaczął się wam śnić po nocach:)
Ale to jedno zostawię. Pierwsze zrobione w Dual Pixel RAW. Nie było potrzeby przesuwania ostrości za to przesunąłem tło. Dzięki temu udało się ( prawie ) uzyskać symetryczność "trójkąta" z gałęzi w stosunku do psa. W oryginale był dużo bardziej na prawo. W DPP zostało także rozmyte tło.
Taki RAW wcale nie waży 50MB jak pisano. U mnie wszystkie powyżej 60MB. Pełno wymiarowy TIF z DPP to bagatela 172MB:)
-
x-kom 5dmk4 - 14,5kafla :p CZORNY PJONTEK :mrgreen:
-
...a na allegro raty0%. Nic tylko brać tą nową pionteczke :D
Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
x-kom 5dmk4 - 14,5kafla :p CZORNY PJONTEK :mrgreen:
Wontpiem. Może jeden na cały kraj :mrgreen:
A swoją drogą skąd się w Polsce wziął Blek Frajdej kiedy nie ma Thanxgivingu... To jakieś kuriozum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Wontpiem. Może jeden na cały kraj :mrgreen:
A swoją drogą skąd się w Polsce wziął Blek Frajdej kiedy nie ma Thanxgivingu... To jakieś kuriozum.
jaki thakxgiving taki czorny pjontek - marketingowa fikcja literacka - od rana chcę kupić duży dysk - nie znalazłem żadnych promocji :)
-
Musisz czekać na cajber poniedziałek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Musisz czekać na cajber poniedziałek.
obawiam się że dysk nie doczeka nawet "do poniedziałek" bo już się przelewa
-
W Fotoformie za 15.999 zł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
obawiam się że dysk nie doczeka nawet "do poniedziałek" bo już się przelewa
Podłóż miednicę ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemasl1985
uważaj, bo zaraz będzie jazgot co poniektórych że to nie cyfrowe.pl czy inny prodealer bo przecież cena 18000 wynika z kursu dolara... :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
uważaj, bo zaraz będzie jazgot co poniektórych że to nie cyfrowe.pl czy inny prodealer bo przecież cena 18000 wynika z kursu dolara...
Spróbuję zgadnąć ile głupich postów napisałeś na tym forum. Strzelam - 189:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Spróbuję zgadnąć ile głupich postów napisałeś na tym forum. Strzelam - 189:)
forum dyskusyjne służy do wymiany różnych poglądów (również takich, których nie rozumiesz).
-
Bardzo proszę bez wzajemnego obrażania.
-
Porównanie trzech jednych z najlepszych obiektywów stałoogniskowych Canona (EF 35mm f/1.4L II USM, EF 85mm f/1.2L II USM oraz EF 135mm f/2L USM) podpiętych pod 5D Mark IV.
Szybkość ostrzenia:
https://www.youtube.com/watch?v=vVJIlPQclk0
Jakość obrazka:
https://www.youtube.com/watch?v=vRwJBh6_mi0
-
Jest nowy firmware a tu taka cisza.
Tym razem pewne poprawki mogą być istotne więc posiadaczom tego body radzę zerknąć:
EOS 5D Mark IV - Canon Polska
-
Cytat:
Zamieszczone przez
EdytaP
forum dyskusyjne służy do wymiany różnych poglądów (również takich, których nie rozumiesz).
To prawda :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
To prawda
W tym danym przypadku to jest akurat ta trzecia prawda. ..... prawda:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
W tym danym przypadku to jest akurat ta trzecia prawda. ..... prawda:)
Sugerujesz, że to forum służy do wymiany tylko tych poglądów, które rozumiesz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Sugerujesz, że to forum służy do wymiany tylko tych poglądów, które rozumiesz?
Sugeruję że tego jednego przypadku nie rozumie.
-
Czy ktoś może potwierdzić problem ze wspomaganiem af z lampy YN 600 RT i 5d mk4.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
arkosol
Czy ktoś może potwierdzić problem ze wspomaganiem af z lampy YN 600 RT i 5d mk4.
https://www.dpreview.com/forums/thread/4058091
https://www.dpreview.com/forums/thread/4057056
Problem dotyczy lamp Yongnuo 600EX-RT, Godox TT685C oraz Godox 860IIC.
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
DR ladnie podskoczyl.
Ale czy adekwatnie do podskoku wykonanego przez cenę?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Ale czy adekwatnie do podskoku wykonanego przez cenę?
Pewnie nie, ale ja taki aparat kupilbym rok po premierze, z gripem za free etc.
Iso tez lepsze, no i ten AF w LV.
-
Ja i tak czekam na 6D Mk2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Ja i tak czekam na 6D Mk2.
Chcesz wydać 9.999 ? :-)
-
"Nie chcem ale muszem". ;)
-
Jeśli plotki o cenie nowego 6D się potwierdzą to chyba każdy będzie żałował na wiosne że nie kupił 5D mark 3 teraz kiedy można go kupić jeszcze poniżej 10 tys za sztuke
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MartinYa
Jeśli plotki o cenie nowego 6D się potwierdzą to chyba każdy będzie żałował na wiosne że nie kupił 5D mark 3 teraz kiedy można go kupić jeszcze poniżej 10 tys za sztuke
Ja go kupiłem 3 lata temu za 9900 i nie żałuję :-).
-
Aha:) ja kupiłem tydzień temu za 10.5 z cashbackiem i pakietem adobe. Z tym że nadal nie pojmuje tej polityki cenowej nowych modeli Canona bo jeśli nowa 5 kosztuje prawie tyle ile starszy model 1DX
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MartinYa
Z tym że nadal nie pojmuje tej polityki cenowej nowych modeli Canona bo jeśli nowa 5 kosztuje prawie tyle ile starszy model 1DX
w galerii jest wątek o tytule "golenie baranów". Tytuł tego wątku dosyć trafnie określa aktualną politykę cenową Canona.
-
Jeśli 6d2 będzie miał sprawny DPAF to będę miał dylematy, nawet za 10kPLN.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
w galerii jest wątek o tytule "golenie baranów". Tytuł tego wątku dosyć trafnie określa aktualną politykę cenową Canona.
Chyba jednak nietrafnie, bo w chwili premiery ceny 5D3 i 5D4 podane w USD się nie różnią:
https://www.dpreview.com/articles/6330996218
https://www.dpreview.com/...d-dual-pixel-af
Natomiast kurs USD/złotówka w chwili premiery 5D3 wynosił 3,10 a dzisiaj prawie 4,20
Jak wiadomo w Polsce tych Canonów nie robią. ;)
-
Będzie taniej, ale nie od razu. Dzisiaj np. najniższa cena jaką widziałem na 6d w pierwszorzędnym sklepie - tylko $1269.-
A pojawił się cztery lata temu po $2099.-, potem długo około 1800.
6d2 na pewno byłby ponad 10000 PLN dzisiaj.
Polityka cenowa Canona na Polskę sprowadza się do kursu dolara i przewidywanego trendu na kilka miesięcy do przodu.
(Co nie musi być koniecznie prawdą dla każdej innej firmy, np. Sigmy)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Będzie taniej, ale nie od razu. Dzisiaj np. najniższa cena jaką widziałem na 6d w pierwszorzędnym sklepie - tylko $1269.-
A pojawił się cztery lata temu po $2099.-
Licząc w USD, zapewne tak. Licząc w złotówkach - " oby trąba twojego słonia zawsze trafiała na banana" :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Polityka cenowa Canona na Polskę sprowadza się do kursu dolara i przewidywanego trendu na kilka miesięcy do przodu.
A mi się wydaje, że nie ma czegoś takiego jak "polityka cenowa Canona na Polskę", tylko po prostu cena nowości zależy od aktualnego kursu dolar/złotówka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MartinYa
Masz może link'a do tych plotek. Chętnie je poznam :)
A czy zakup 5dmk3 w tym momencie jest dobrym pomysłem to się okaże po premierze 6dmk2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
A mi się wydaje, że nie ma czegoś takiego jak "polityka cenowa Canona na Polskę", tylko po prostu cena nowości zależy od aktualnego kursu dolar/złotówka.
Oczywiscie, ze nie ma. Wyobraz sobie co byloby gdybys mogl kupic aparat z polskiego distro w UK, za cene chinola.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Masz może link'a do tych plotek. Chętnie je poznam :)
A czy zakup 5dmk3 w tym momencie jest dobrym pomysłem to się okaże po premierze 6dmk2.
http://www.canonwatch.com/canon-eos-...rice-1999-cw3/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MartinYa
I tak tanio ;), strzelalem w 2500. Ofc w UK zamienia dolary na funty (1:1)!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
I tak tanio ;), strzelalem w 2500. Ofc w UK zamienia dolary na funty (1:1)!
To tylko ploty. Jak bedzie to sie zobaczy. U nas i tak bedzie pod 10k