Odp: Canon EF 50mm f/1.8 STM
właśnie, jak to się ma do 50 1.4 bo nie wiem co kupić w tym momencie :D
Sam nie miałem 50 1.4, ale na zagranicznych forach spotkałem sie z opiniami, że 50 1.8 STM przy f/1.8 jest ostrzejsza niż 50 1.4 przy f/1.8 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Wychodzi na to że z nich najlepsza jest ...... Sigma :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
nie narzekaj na tego canona dostajesz to za co płacisz, a czasem mniej - przymkniesz do 2.8 będzie znośny przynajmniej w centrum, przymkniesz do 5.6 będzie ostro i nawet na brzegu się poprawi, przymknięty do 8 będzie równie dobry jak sigma na 2.0 :mrgreen: - "nie ma darmowego lanczu" jak to u mnie na wsi gadają.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Dla mnie lepszy jest ten obiektyw, ktory mam przy sobie, jiz ten, ktory ze wzgledu na wage zostawiam w domu :)
Sigme mialem, jeszcze przed wersja ART. Obrazek swietny... tylko co z tego, jesli szklo zostawalo w domu?
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Dla mnie lepszy jest ten obiektyw, ktory mam przy sobie, jiz ten, ktory ze wzgledu na wage zostawiam w domu :)
Sigme mialem, jeszcze przed wersja ART. Obrazek swietny... tylko co z tego, jesli szklo zostawalo w domu?
To niestety prawda, wraz z jakością idzie waga niestety, ale gdybym miał patrzeć na wagę to nigdy bym aparatu z domu nie zabierał
No właśnie rozwiązaniem są stałki ze światłem f1.8 albo f2 - małe, lekkie, przystępne cenowo a GO jest wystarczająco mała :)