Odp: Uniwersalny obiektyw "na wakacje" jaki?
Tylu tu się pojawia znawców od rozmontowywania i rozumiem:
poprawnego zmontowania obiektywu (oraz światłych rad),aby działał tak jak nowy ,
że aż serce rośnie.
Aż dziw ,że żaden "expert" nie zacznie naprawiać ,
bo próśb i lamentów w sprawie niesprawnych szkieł przewija się sporo.
No to szable w dłoń ,podążając za swoimi radami.
btw:
chyba nie zaryzykowałbym zakupu obiektywu od łazienkowego grzebały :roll: .
właśnie, strach się bać coś kupić używanego.
I dlatego ja kupuję tylko nówki ;-)
Są takie szkła, że poprawny montaż jest możliwy jedynie na przyrządach. Poluzował mi się kiedyś przedni człon we Flektogonie 2,4/35 mm, więc musiałem oddać do serwisu, bo nie byłem w stanie wycentrować go na trzech wkrętach w warunkach domowych. Ale są też takie, że błędny montaż jest po prostu niemożliwy.
I tak to powinno wygladac - niestety rozwoj techniki ( a przede wszystkim zyski)wymaga ciaglych poszukiwan i rozwoj danej konstrukcji az do High-endu jest po prostu nieoplacalny.Wazne jest osiaganie a nie osiagniecie. A moze rzeczywiscie obiektywu skonczonego wykonac sie nie da?
Optyka optyką, a mechanika mechaniką. Są obiektywy doskonałe optycznie lecz kompletnie spieprzone mechanicznie, i odwrotnie, a i cena nie gra roli. Kiedyś wsadzałem łapy do budżetowego Panagora 2,8/135mm i się okazało, że ma pierścień popychacza przesłony na 36 kulkach łożyskowych- cholery można z tym dostać, żeby złożyć. A parę razy droższe Zuiko mają pierścienie ślizgowe, tylko blaszka się suwa po blaszce, i jest git. Super Paragon 2,8/135- taki jeden z tanich- ma stożkową śluzę świetlną od wewnątrz pierścienia ostrości i tak wyczernione wnętrze, że ze świecą nie uświadczysz u Wielkiej Piątki. Canon EF 3,5-5,6/28-80 mm ma tylne soczewki nie dość, że z plastiku, to są one płynnie dystansowane od środkowej grupy sprężyną cylindryczną. Kiedyś mi ta sprężyna- czort wie czemu- wyskoczyła z gniazda i stanęła skosem, a razem z nią tylne soczewki. Poustawiałem to badziejstwo wykałaczką!