Odp: Canon 5DS & 5DS R już oficjalnie (link do strony Canon)
Drukowaliśmy podczs targów RemaDays na stoisku Canon PL sample z 5Ds w 100x70 i pod względem detalu wygląda to naprawdę*nieźle ;)
Nieruszony temat DR jest rozczarowaniem, natomiast jak dla mnie interesująco zapowiada się kwestia koloru, wygląda na to że podłubali przy filtrach barwnych i szczerze mówiąc chętnie bym się dorwał by pofotografować*tym szpejem kolorowe kwadraciki (wzorników X-Rite). Ogólnie kroi się*ciekawy puchacz studyjno-architektoniczno-landszaftowy...
Na marginesie - mają chłopaki poczucie humoru, nazwa kodowa 5Ds to "Yeti" :mrgreen:
Te sample to już są na pierwszej stronie zalinkowane. W piątek.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Te sample to już są na pierwszej stronie zalinkowane. W piątek.
Rzeczywiście - nie zauważyłem, przepraszam
Mnie od pewnego czasu w nowych puszkach interesuje jedynie poziom szumów na wysokich ISO. Wszystko inne już osiągnęło poziom który mi wystarcza.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sławek
Mnie od pewnego czasu w nowych puszkach interesuje jedynie poziom szumów na wysokich ISO. Wszystko inne już osiągnęło poziom który mi wystarcza.
To znaczy,że to nie te puszki. Najlepszy pod względem wysokich iso jest Sony A7S, można też spodziewać się poprawy w nowym 5D4.
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
To znaczy,że to nie te puszki. Najlepszy pod względem wysokich iso jest Sony A7S, można też spodziewać się poprawy w nowym 5D4.
Test Sony A7S - Szumy i jakość obrazu w RAW - Test aparatu - Optyczne.pl
Tutaj są porównania szumów A7S, 5D3, i df.
No i warto pamiętać o rozdzielczości
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Trzeba by jeszcze porównywać po resize, bo per pixel być może.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
zgoda, jest to jakis argument.
innym argumentem jest to, ze wszelkie statywy i filtry sa rowniez po to, zeby zwolnic proces i swiadomiej go kontrolowac przed naswietleniem. osobiscie konsekwentnie od ponad 10 lat wyznaje poglad, ze najlepszym elementem wyposazenia foto dobrego fotografa pocztowego jest wlasnie statyw. daje najwieksze bonusy do ostrosci i do wymuszenia przemyslenia tego co sie robi ;)
Wracając do statywu.
Jakoś niezauważany jest fakt, że w korpusach 5DS zostało wzmocnione gniazdo statywowe.
Przy 7D2 nie ma tej informacji a przecież gęstość pikseli 5DS i 7D2 jest porównywalna.
Poprawiają błąd ?
I co to za matryca ?
5D3 : gęstość 160pix/mm, szumy max 25600 ISO
7D2 : gęstość 243pix/mm, szumy max 16000 ISO
5DS : gęstość 241pix/mm, szumy max 6400 ISO
jp
Dlaczego, skoro gęstość pikseli 7D2 i 5DS "taka sama"
- w 5DS wzmocniono gniazdo statywowe ?
- tak wyraźnie różna standardowa max ISO (7D2=16000, 5DS=6400) ?
jp