Odp: Wątek motoryzacyjny czyli o wszystkim co związane z czterema kółkami ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
anowie a co byście polecili mojemu znajomemu?
Robi dość spore przebiegi roczne ale raczej na trasy. Niestety kwota którą dysponuje jest marna ok. 10 tyś (może być dwa trzy więcej ale nie dwa razy tyle). Raczej musi być ekonomiczne i koniecznie kombi, bo wozi sporo rzeczy? Jakieś pomysły jak rozwiązać ten rebus?
LPG dopuszcza ale woli sam założyć.
A ja polecam to czym jeżdżę aktualnie. Czyli Mercedes w202 kombi czyli prawidłowo t202. Mam takie auto z silnikiem 2.2cdi 125 km. Jest bardzo komfortowe i w miarę dynamiczne. Za 10000 spokojnie wybierze coś na alledrogo. Polecał bym wersję sport albo esprit jest nieco utwardzony i bardzo miło pokonuje zakręty. Auto jest na zawieszeniu niezależnym. Nie ma tak jak w przypadku większości aut przednionapędowych tylnej belki dzięki czemu jest bardziej komfortowe od większości popularnych aut. Mój egzemplarz to wersja właśnie sport obniżony i delikatnie utwardzony, mimo to jest bardzo uniwersalny i dobrze jeździ również po drogach gruntowych i wyboistych. Aha średnie spalanie ropy to około 7 litrów teraz zimą . Przy prędkościach w trasie około 120km/h . W lato można zejść do 6 przy ekonomicznej jździe
na temat tego mesia słyszę same superlatywy i to sprawia że ciężko dostać nieprzechodzoną i niekombinowaną sztukę ...
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
na temat tego mesia słyszę same superlatywy i to sprawia że ciężko dostać nieprzechodzoną i niekombinowaną sztukę ...
Zgadza się. Trzeba poświęcić trochę czasu aby znaleźć auto które będzie zadbane, nie wypadkowe. Ale to tak jak z większością aut używanych. W komisach stoją i 3 letnie auta po takich dzwonach , że się "fizjologom" nie śniło. Co do samego auta szczególną uwagę należy zwrócić na korozję. Przebieg mona zweryfikować oglądając wnętrze auta. Miałem dwa takie samochody. jeden kupiłem przebiegiem 2400000 a wcześniejszy 290000. W autach z przebiegam około 300000 przeciera się skóra na kierownicy i dźwigni zmiany biegów. Nie widać tego gdy auto ma mniej jak 250000.
--- Kolejny post ---
Warto te sprawdzić auto po numerze vin. Jeśli będzie taka potrzeba chęcią pomogę. A tu trochę droższy ale daje się że zadbany meś http://allegro.pl/mercedes-w202-kombi-s202-i4993367426.html
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
A ja polecam to czym jeżdżę aktualnie. Czyli Mercedes w202 kombi czyli prawidłowo t202. Mam takie auto z silnikiem 2.2cdi 125 km. Jest bardzo komfortowe i w miarę dynamiczne. Za 10000 spokojnie wybierze coś na alledrogo. Polecał bym wersję sport albo esprit jest nieco utwardzony i bardzo miło pokonuje zakręty. Auto jest na zawieszeniu niezależnym. Nie ma tak jak w przypadku większości aut przednionapędowych tylnej belki dzięki czemu jest bardziej komfortowe od większości popularnych aut. Mój egzemplarz to wersja właśnie sport obniżony i delikatnie utwardzony, mimo to jest bardzo uniwersalny i dobrze jeździ również po drogach gruntowych i wyboistych. Aha średnie spalanie ropy to około 7 litrów teraz zimą . Przy prędkościach w trasie około 120km/h . W lato można zejść do 6 przy ekonomicznej jździe
Wiesz koncepcja niezła ale ma obawy przed starymi dieslami. W sumie mu się nie dziwię.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
ma obawy przed starymi dieslami
Tam były stosowane sekcyjne pompy wtryskowe,ogólnie rzecz biorąc : zawsze to pojedzie
w odróżnieniu od Common Rail ,gdzie drobna niesprawność jednego wtryskiwacza powoduje
spadek ciśnienia w szynie i ....
po jeździe :? .
W sumie identyfikacja niesprawnego wtryskiwacza CR jest łatwa ,bo awarie pomp wysokiego ciśnienia to rzadkość.
Ja akurat mam większe przekonanie do starych diesli. Nie jestem mechanikiem ani znachorem motoryzacyjnym, ale wiele słyszałem o problemach aut nowszych i tańszych marek. Od padających przpeływek po padające turba. moja taczka jedzie jak jest -20 i plus 35. Nie boję się wkręcić go pod czerwone pole na obrotomierzu jak i dusić na 5 biegu przy 50 km/h. Na pewno nigdy nie kupie diesla pod marką francuską, włoską, nigdy bmw, jepa. Opla nie chciał bym za darmo w dieslu. Mówię tu o autach w zakresie cenowym do 15000. Jeśli diesel to tylko mercedes lub jakiś japoniec. Ale to tylko moje zdanie i zlinczowano by mnie za pewne za te słowa na większości for motoryzacyjnych marek które wymieniłem jako negatywne :D Inna sprawa, że zainteresowany bierze pod uwagę benzyniaka. W meśku którego dalej polecam jest szeroki wybór silników benzynowych od mułowatych 1.8 do ciekawszych wersji z kompresorem lub większych litrażowo smoczków :D
kolego, dziś w przemyśle motoryzacyjnym liczy się tylko i wyłącznie cięcie kosztów dlatego np francuskie diesle uraczysz w rodowitych japońcach ... zresztą nie można generalizować, każda firma ma lepsze i gorsze silniki a akurat francuzi czy włosi mają na tym polu naprawdę duże doświadczenie i niektóre naprawde bardzo dobre i trwałe silniki, np 1.9 JTD czy jakaś tam wersja HDI od PSA. Ja jednak gdybym miał np 100k na nowe auto to jednak diesla bym nie kupił a celowałbym w jakąś hybrydę od Toyoty (ta technologia naprawdę do mnie przemawia) a gdyby ktoś mi dołożył drugie tyle to na 99,99% byłby to Lexus NX-300h .....
Ale mówimy o aucie do 10000 max 12000.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Ale mówimy o aucie do 10000 max 12000.
a to już nie wolno pomarzyć .....:oops: a priusy z początkowych lat produkcji nie łapią się jeszcze na ten pułap ???? ........:mrgreen:
--- Kolejny post ---
jak do 12 tys to benzyna + gaz ...
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
a priusy z początkowych lat produkcji nie łapią się jeszcze na ten pułap ???? ........
Ma być kombi :D W sumie benzyna z gazem chyba będzie jednak najlepsza. I tu znowu wyrażę swoje nie koniecznie słuszne zdanie. Jak benzyna kombi i w trase to jak najwiekszy silnik, ale be przesady. Szukał bym czegoś do 3l. Np bmw e38 2.8 r6. Silnik bardzo dobry. Nie będę tu sie rozpisywał wystarczy wklepać w google. Auto duże, wygodne i mimo swoich lat wygląda przyzwoicie. Omijał bym jakieś ople astry II combi czy ine vectry i skody. Ludzie pragną jednak aut nowszych i coś mi się tak wydaję, że sie jednak skończy na skodzie octavi kombi 1.8 benzyna + gaz kombi :D