Odp: Szykujcie większą kasiorkę dla Zakałdu Utylizacji Szmalu ...
Cytat:
Zamieszczone przez
marbudzyk
Nie rozumiem kto z normalnie myślących ludzi (zwłaszcza młodych) płaci jeszcze tym złodziejom...
W dobie "globalizacji" - założyć firme w którymś z rajów podatkowych lub w normalnym państwie - i złodzieje z ZUS mogą Was cmoknąć w..
Lepiej te pieniadze przeznaczyć na sprzęt lub fajną wycieczkę niż płacić tym komunistycnym kacykom na ich przekręty.
Pozdrawiam z uśmiechem :)
Marek
ty się dobrze czujesz?
Cytat:
Zamieszczone przez
marbudzyk
Nie rozumiem kto z normalnie myślących ludzi (zwłaszcza młodych) płaci jeszcze tym złodziejom...
W dobie "globalizacji" - założyć firme w którymś z rajów podatkowych lub w normalnym państwie - i złodzieje z ZUS mogą Was cmoknąć w..
Lepiej te pieniadze przeznaczyć na sprzęt lub fajną wycieczkę niż płacić tym komunistycnym kacykom na ich przekręty.
Pozdrawiam z uśmiechem :)
Marek
Globalna kwalifikacja polskich emerytów jako "złodziei i komunistycznych kacyków" uwikłanych w przekręty (mówimy o 5 mln klientów ZUS) nie ma uzasadnienia statystycznego.
Schodzimy na złe tory dyskusji :)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Globalna kwalifikacja polskich emerytów jako "złodziei i komunistycznych kacyków" uwikłanych w przekręty (mówimy o 5 mln klientów ZUS) nie ma uzasadnienia statystycznego.
Nie rozumiemy się...
Nigdy nie uważałem polskich emerytów za złodziei itp.
W mojej wypowiedzi chodziło mi o tę chorą, postkomunistyczną instytucję zwaną ZUS i jej urzędasów.
Jeśli na odprawy dla tych kacyków wydaje się setki milionów, siedziby ZUS wyglądają jak marmurowe pałace a emeryci dostają tyle że nie stać ich na leki to coś jest nie tak.
Dlatego alternetywą jest to co napisałem - całkowite uwolnienie się od płacenia haraczu tej nienormalnej instytucji zwanej ZUS.
Zakończe z mojej strony temat, bo tak jak napisał Zanussi - "schodzimy na złe tory".
To forum foto a nie polityczne :)
Pozdrawiam. Marek
Trochę nie rozumiem w takim razie naszego systemu : płacimy większe składki miesięczne na zus ( niz w np. GB ) co w późniejszym czasie skutkuje i tak mniejszą emeryturą ( w GB chyba po 30 latach pracy należny się 2000 zł/mc przy najniższej składce ).
Wielu moich znajomych, którzy mają firmy jednoosobowe już dawno przenieśli działalności do innych krajów. Mnie też powoli denerwuje płacenie miesięcznie kilku tysięcy zusu, a mógłbym zapewne 1/3 tego płacić.
l
Cytat:
Zamieszczone przez
damianko
Czyli chcesz żebym napisał Ci kto przy andrzejkowym stole dogadywał ze sobą wystawienie faktury kosztowej na kilkanaście tys i kto kupił do firmy laptopa za 8 tys na którym jego córka gra w Simon i na tym kończy się jego rola, a może kto w swoim sklepie często nie wydaje paragonów?
Litości....
Nie wiem po co te wykręty. Piszesz o "ukrywaniu dochodów" i że to częsta praktyka. Poprosiłem o konkrety to dostałem bajania o "andzejkowych stołach" i kto na czym gra.
Jestem prostym człowiekiem bez wykształcenia a w dodatku ze wsi i je rozumiem co jest dla ciebie konkretem a co nie. Jeśli możesz to zdefiniuj "konkret".
Jakie wkręty?
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
Trochę nie rozumiem w takim razie naszego systemu : płacimy większe składki miesięczne na zus ( niz w np. GB ) co w późniejszym czasie skutkuje i tak mniejszą emeryturą ( w GB chyba po 30 latach pracy należny się 2000 zł/mc przy najniższej składce ).
Wielu moich znajomych, którzy mają firmy jednoosobowe już dawno przenieśli działalności do innych krajów. Mnie też powoli denerwuje płacenie miesięcznie kilku tysięcy zusu, a mógłbym zapewne 1/3 tego płacić.
regulamin forum nie za bardzo pozwala na takie dyskusje.
za 2000 pln / miesiac renty w GB nie bardzo utrzymasz sie mieszkajac pod mostem.
przedsiebiorcy oraz place na zachodzie sa bardziej obciazone niz w RP.
roznice sa coraz mniejsze.
same place sa obciazane podatkiem i ubezpieczeniami w wysokosci wyzszej od zarobku netto - tzn dostaje sie mniej od polowy calkowitego obciazenia jakie ponosi firma.
to zalezy od konkretnej sytuacji , kraju ale przy obciazeniu dla firmy ok 8500 euro / osobe pracownik dostaje na reke ok 2800 euro miesiecznie.
przedsiebiorca nie ma wiec latwego zycia - ponosi koszty zwiazane z praca wieksze niz kolega przedsiebiorca w RP
w polsce przedsiebiorcy wcale nie maja trudniejszego zycia, powiedzialbym warunki dzialania nawet lepsze. Tyle , ze nic nie przychodzi samo.
Nie mowie o tym , ze np aby uprawiac zawod fotografa , musisz miec skonczona szkole w tym kierunku.
Problemem jest dostep do kapitalu.
jako pojedynczy maly przedsiebiorca z malym kapitalem jest sie skazanym na klepanie biedy i tu i tam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
w polsce przedsiebiorcy wcale nie maja trudniejszego zycia, powiedzialbym warunki dzialania nawet lepsze. Tyle , ze nic nie przychodzi samo.
Jeżeli to nie łamie zasad forum rozwiń to.
Z drugiej strony, jeżeli tu jest tak dobrze dla dużych przedsiębiorstw - czemu te ogromne są zarejestrowane w rajach podatkowych.
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
Jeżeli to nie łamie zasad forum rozwiń to.
Z drugiej strony, jeżeli tu jest tak dobrze dla dużych przedsiębiorstw - czemu te ogromne są zarejestrowane w rajach podatkowych.
to lamie zasady forum nie bardzo chce rozwijac - to NTG
powiem jako przyklad , ze aktualna sytuacja na ukrainie jest konsekwencja krecenia lodow przez ukrainskich przedsiebiorcow (i politykow ) - nie tylko duzych - w rajach podatkowych.
kazdy chcial kasowac troche na firme w ukrainie, reszte na egzotycznych offshore.
ekonomia jest bezlitosna.
powodem rewolucji francuskiej byly zbyt niskie wplywy z podatkow do kasy krolestwa.
powodem rozbioru polski byly zbyt niskie wpylywy do kasy krolestwa.
Hitler po zajeciu Polski najpierw zakladal urzedy finansowe.
nie ma panstwa bez podatkow.
tyle w temacie.