Czy jakieś stałki są jeszcze produkowane w Japonii (poza Limited, która chyba jest tylko Japan?), czy już wszystkie Made in Vietnam?
Wersja do druku
Z aktualnych modeli - D750, ze starszych - Olympusy E-3 i E-5.
--- Kolejny post ---
Wszystkie Limitedy, łącznie z serią FA, która jeszcze kilka lat temu była produkowana w całości w Japonii, są w tej chwili składane w Wietnamie. Nie wiem jak FA35 i FA50, bo osobiście spotkałem się tylko z wersjami MIJ, ale ponieważ wróciły do oferty, to być może, że wznowili je również w Wietnamie, bo o ile mi wiadomo, Pentax nie ma obecnie żadnej fabryki obiektywów w Japonii. Jest oczywiście teoretycznie możliwe, że korzystają ze starych japońskich zapasów.
Czyli tak jak myslalem - zadna puszka w tej chwili w klasie APS-C/w tym segmencie nie jest produkowana. ;)
Myslisz ze mieliby jeszcze takie zapasy?
Ciekaw jestem tych nowych obiektywow co maja puscic w niedlugim czasie.
A ten fragment celowo pominąłeś?
To, czego na początek brakuje, to jasne, szerokie stałki - można się posiłkować FA* 24/2, czy Sigmami, ale uzupełnienie oferty w tym zakresie jest najpilniejsze. Tyle, że wszystko po kolei - najważniejsze są podstawowe zoomy f/2.8 ze względu na target puszki.
I jeszcze jedno - to nie ma być "zawojowanie rynku", nikt przy zdrowych zmysłach nie spodziewa się wielkiej migracji pro do Pentaksa (choć paru na pewno przejdzie). Ta puszka i angażowanie pro do promocji systemu ma przede wszystkim służyć wizerunkowi i przyciągnąć ludzi w niższych segmentach, bo póki co wciąż to tam jest główny rynek zbytu DSLR. I IMHO Pentax ma tu o wiele większe szanse niż Sony próbując tego samego kilka lat temu, bo ma (w przeciwieństwie do ówczesnego Sony) dobre produkty również na niskich półkach.
Jasne - żeby pognębić biednego Pentaxa ;) :lol:.
Już poprawiłem ten niewybaczalny błąd w cytowaniu ;).
Otóż to chciałoby się powiedzieć gdyby nie niektóre przepełnione entuzjazmem wypowiedzi sugerujące jakoby miała nastąpić jakaś zasadnicza zmiana na rynku związana z tą zapowiedzią.
Co do Sony to po pierwsze oni chyba sami nie byli przekonani do tego, że zwojują coś na rynku dslr a po drugie właśnie pokazuje co znaczy siła i przyzwyczajenie do marki.