Odp: Komputer dla fotografa 2014
Wybrałem procesor Intela Core i7-4790K, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, Haswell Refresh i do tego płyta główna Asus Z97-K. Będzie to chodzić? Przypominam, że budżet na całego kompa to okolice 3,5-4 tysięcy :)
Core i7-4790K, socket LGA1150, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, BOX (BX80646I74790K) - Haswell Refresh w Morele.net
Z97-K, Z97, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX (Z97-K) w Morele.net
Będzie miło jak polecicie jakieś dobre chłodzenie do procesora :) http://www.komputronik.pl/product/19...ow_Rock_2.html będzie ok cze znajde coś lepszego w podobnych pieniądzach ?:)
seryjne chłodzenie da w zupełności radę
zmieniasz jak a. podkręcasz b. chcesz zmienić na ciche, pasywne
Dobrze wiedzieć zawsze to kilka złoty na początek więcej :) A Procesor w połączeniu z płytą jak?
płyta nie jest jakoś wspaniała, ale ma wszystko czego potrzebujesz :)
A nie będzie " gardłem" dla procesora?:> Co byś polecił lepszego ?:)
Jeszcze zapytam... Ktoś ma jakieś uwagi do zestawienia ? Chętnie wysłucham :)
Sklep internetowy Morele.net
a jaki monitor? bo co ci po bebechach bez dobrego monitora? A dobre to tak chyba od 2k w gore. No chyba, ze juz masz:)
Witam. Jest jeszcze jedna opcja, której tu chyba nikt nie poruszył, mianowicie Mac Pro, ale już używany i to nawet mocno. Ja pracuję na takich od 6 lat. Najpierw miałem wersję 1.1 teraz niecały rok temu zamieniłem na 3.1 a moim starym dalej pracuje znajoma. Porządna stacja graficzna za śmieszne pieniądze. Mój aktualny kupiłem za 2500 zł, a ostatnio widziałem na allegro za 1800 i to z fakturą vat. 2x2,8 GHz Quad Xeon, 12MB ram i dysk SSD. Konstrukcja jeszcze z czasów gdy komputery miały pracować latami :) W środku miejsce na 4 dyski, ram można rozszeżyć do 32GB (niestety tani nie jest).
Na poprzednim kompie, którego też kupiłem używanego pracowałem 5 lat bez najmniejszej awarii. PS CS6 chodzi bez zająknięcia, a obrabiałem pliki do 3GB.
No ale to Mac, nie każdemu pasuje :)
Monitor kupiłem sporo wcześniej i podpinałem do laptopa ;) Teraz pora na doinwestowanie kompa :) Mac owszem ma swoje spore plusy ale niestety dla mnie ma też wady:) Pc dla mnie w obecnej chwili bedzie lepszym i tańszym wyborem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Jak dla mnie zestawienie super.
Tylko może wystarczy dysk SSD Intela 120GB za 299zł. Ma 5 lat gwarancji. Pamięci flash nie są wieczne.
Jak dla mnie to i procesorek i5 4 generacji byłby OK :).