Odp: Canon 6D vs 5D mk III vs 5D mk IV ( czyli oczami laika )
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Nie obserwowałem jak to dotychczas było z premierami Canona, wydawało mi się, że tak momentalnie nie znikają poprzednie wersje, wcześniej muszą się wysprzedać i możliwe że jednak, nieznacznie ta cena za nówkę spadnie.
Korekta będzie minimalna jeśli w ogóle będzie. Mark 3 to dobra puszka i kosztuje u Canona tyle ile kosztuje (a oni wiedzą jak zarabiać pieniądze i jak pozycjonować sprzęt - od premiery staniała o 3-4 tyś jeśli mnie pamięć nie myli i na więcej nie licz). Jeśli jesteś zdecydowany na Mark 3 to czekanie wg mnie nie ma sensu.
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Ale co tam gdybać sobie można i tak na 100% nie jestem pewien co bym chciał, zawsze jest jakieś ale. Wydawało się, że jak się zagłębię w temat to podejmę szybciej decyzję i kupię ten wymarzony, ale tak nie jest, zawsze czegoś brakuje.
Wymarzony i wszystko mający to może być 1DX MK2 :) Jak chcesz mieć wszystko najlepsze to tylko on. Jeśli jednak liczysz się z pieniędzmi to musisz z czegoś zrezygnować i iść na kompromis. Jeśli chcesz mieć pancerne FF z dobrym AF to Mark III (jeśli uważasz, że potrzebujesz większego DR na niskim iso i zapłacisz więcej niż obecnie Mark III to czekaj na Mark IV), jeśli chcesz mieć budżetowe FF z bardzo dobrym obrazkiem ale pozbawionym wszystkich zalet Marka III to bierz 6D. W innym wypadku 80D (lub 7D jeśli naprawdę potrzebny Ci jest ten rodzaj aparatu). Tak są pozycjonowane te puszki i tego nie zmienisz.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Przeglądam jeszcze różne opinie i patrze jakie fotki można zrobić tymi aparatami , 5d3 jakoby nie było dużo ponad mój budżet i wolałbym tańszy zakup, tylko czy AF wyrobi w 6d.
Widziałem jakiś test na yt biegnącej kobiety i nie było za dobrze w porównaniu do 5d3.
Choć pewnie będzie lepiej jak w 550, to nie wiem czy mi to wystarczy.
Druga sprawa czy z ff zoom będzie mi pasował bo trochę się przyzwyczaiłem do tego większego zbliżenia jak deklarowane.
Co do 7d i porównań w sieci fotek to jedyne co widzę to tylko szum na wyższym ISO i tu faktycznie jest masakra , plastyka nie wiem co to bo jakoś tych różnic nie widzę względem 5.
Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz sobie najpierw na pytanie czy chcesz kupić FF czy cropa. Jeśli FF to masz 6D (bo piszesz że kasa cię ogranicza). Jeśli 6D ci nie odpowiada to kup cokolwiek z cropa. Jakość będzie podobna. No chyba że nastawiasz się na biegnące kobiety. Wtedy celowałbym co najmniej w serię XXD lub nawet XD. Z biegnącymi kobietami nie ma żartów.
Doloz do 1dx bo nawet z 5dmkIII bedziesz marudził.
Ludzie sport na 6d robia i daja rade
tapnięte z tela
Najprościej byłoby podpiąć puszki do obiektywów które posiadam , zrobić kilka fotek i sprawdzić jak to się ma do siebie, jednak póki co nie spotkałem się z taką możliwością.
Mediamarkt czy saturn i mozesz podpiac
tapnięte z tela
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Mediamarkt czy saturn i mozesz podpiac
Choć może być mały problem z podpięciem 15-85 do FF :) Polecam za to podpięcie 50 STM do 6D, choć może lepiej nie, nie rób tego...
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Przeglądam jeszcze różne opinie i patrze jakie fotki można zrobić tymi aparatami , 5d3 jakoby nie było dużo ponad mój budżet i wolałbym tańszy zakup, tylko czy AF wyrobi w 6d.
Jeśli nie stać na marka 3 to nie ma co dywagować (tym bardziej o czwartym).
6D ma dobry centralny punkt, reszta zwykłe. To nie jest sportowe body ale używając centralnego można się nauczyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Druga sprawa czy z ff zoom będzie mi pasował bo trochę się przyzwyczaiłem do tego większego zbliżenia jak deklarowane.
Na 6d przy krojeniu w postprocesingu myślę, że nie będzie gorzej niż na cropowanym 550d. Inna opcja to 80D, który ma wszystko lepsze poza wielkością sensora :) Nie da się kupić turbo sprzętu jaki chcesz przy takim budżecie :) Zrób sobie listę co będziesz fotografował najczęściej i pod to dobierz 6d lub 80D (czy tam ew 7D2). Ewentualnie do sklepu. TO nie są jakieś wyjątkowe niedostępne body a ten tamron też jest w każdym sklepie.
Kup nikona heheh,
A tak na serio, jak Cie nie stac na szkla pod fufu, nawet sie nie pchaj w pelna klatke.
Te szkła co w stopce , po za 15-85 się nie sprawdzą?
Chyba zdecyduje się na 80d, muszę jego recenzje przeczytać. Jak ma mikrolegulacje autofokus to mam zwycięzcę.
No i **** fotki mało ostre.
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM