Tak..
Wersja do druku
Odkopię trochę ten temat ;)
Planuję uruchomić moje skromne oszczędności i kupić to szkło.
Czy będzie się nadawało do niekomercyjnej przygody ze ślubami i portretami (zdjęcia dla moich znajomych)?
Nie mam dużego parcia na te szkło, mogę poczekać 2-3 lata i dozbierać do L-ki.
Co do puszki to mam 6D, a szklarni to 12-24 Sigma, i 24-105 oraz 100-400.
Jeszcze ostatnia kwestia, czy w ogóle ma sens kupowanie do 85-tki pierścienia pośredniego
i robienia macro czy lepiej oszczędzić te 300zł i macro robić jednak sprzętem do tego przeznaczonym? :)
A jak z obrazkiem na pełnej klatce? Ogólnie nie lubię zmieniać szkieł więc się zastanawiam czy na moje hobbystyczne potrzeby warto czekać na 1.2 czy 1.8 w pełni da radę? Bo różnica w jasności ogromna. W AF i bokeh pewnie również.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
On twierdzi, że AF w 85 1.8 jest bardzo ok (szybszy niż w L) Canon 85mm f/1.8 Review , u mnie też działa całkiem nieźle, a bokeh to już głównie kwestia gustu, najbardziej szalone efekty to z pleśniaków można uzyskać.
PS Szkło fajne, tylko w niektórych warunkach CA zauważalne.
Ta 85tka to jak dla mnie jedno z fajniejszych tanich szkieł na FF. Ja używam go jako przerywnik na zmianę z 35/2 i jak dla mnie jest OK. Robię na nim zupełnie prywatnie jak i przez kilka lat używałem go do ślubniaków. Nie jest to jakiś mistrz plastyki ani stylu, ale bardzo poprawne krótkie tele, które daje się używać już od pełnej dziury. U mnie pracuje na pierwszym 5d i AF tego szkła pracuje przyzwoicie, ale raczej nic więcej. O ile 35tka na tym pokaleczonym AFie 5tki śmiga, to już w trudniejszych warunkach tam gdzie 35tka jeszcze daje radę, to 85tka już dawno odpadła, ale mówimy tu o warunkach sali weselnej ze światłami dyskotekowymi;) Obstawiam, że na 6d powinno być o niebo lepiej. Ja polecam to szkło z całych sił, bo w zasadzie w tej cenie nie widzę alternatywy.
Czy różnica między 1.2 a 1.8 jest dla Ciebie istotna to tylko Ty możesz wiedzieć, w sieci jest mnóstwo przykładów, na podstawie których będziesz w stanie sam to stwierdzić. 85f1.8 to szkło z najlepszym stosunkiem ceny do jakości, przynajmniej dobry obrazek i przynajmniej dobry AF. Jeśli zależy Ci na ekstremalnym i efektownym rozmyciu tła, to tego Ci nie da. Bawiłem się 85L i choć obrazek na pewno lepszy to AF na pewno nie, a i poręczność nie ta.
Co do czekania, to nie wyobrażam sobie, że można czekać 2-3 lata, kup 85f.18 teraz - używkę za ok. 1k i jak dozbierasz do 85L to za mniej więcej tyle samo go sprzedasz - raczej nie będziesz miał z tym problemu, bo to popularne i chodliwe szkło.
Wczoraj kupiłem nową 85mm f1.8 i zauważyłem dziwne zachowanie podczas wykonywania zdjęć. W ciągu dnia przy świetle dziennym AF ostrzy w punkt, wieczorem natomiast przy świetle żarowym jest BF i muszę ustawiać korektę w aparacie na -20 aby było jak należy. Czy to normalne zachowanie 85tki? Czy to raczej wina pojedynczej sztuki i powinienem ją zwrócić i poszukać innej?
Body C6D, dotychczas nie miałem takich problemów. 50mm STM działa jak należy i ostrzy w punkt zarówno w świetle dziennym, jak i świetle żarowym. Sprawdzane oczywiście na punkcie centralnym.