Odp: Sugestie Canon 70D czy Canon 6D
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
Najpierw dobre obiektywy, następnie dobra puszka - taką kolejność radzę utrzymać
Mam odmienne zdanie:
-najpierw trzeba body (koszty,możliwości techniczne)
a poźniej lub równocześnie
-dobierać obiektywy
ponieważ:
łatwiej dobierać dedykowane lub dobre szkla do aparatu,
a trudniej
dobierać body do zbieraniny posiadanych szkieł,czasem przeciętnych.
a ja jestem zdania, że lepiej najpierw kupić dobre szkło, a potem body. moja 350d po podpięciu sigmy 18-35 odżyła, i w mojej opinii korpus to "tylko dodatek" do body
faktem jest, że jak bym miał $ to zamiast 70d kupiłbym 6d lub 5d mk2. przypuszczam, że za rok kupie 5d classic do portretu za jakieś gorsze.
FF to jednak droższe szkła no i ciut cięższe
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1004a
i w mojej opinii korpus to "tylko dodatek" do body
To jest odosobniona opinia i ja się z nia nie zgadzam.
wątek zbliża się do dyskusji o wyższości jednych świąt nad drugimi, jeśli miałbym wybierać to wolę dobre szkło bo szkło to podstawa, ale dobry korpus też jest niestety istotny.
ja powiem tyle, na 350d obrazek zyskał na jakości po zakupie 85/1,5 i 16-35L1. Zmiana na 50d nie dała jakościowego skoku. Kolejne przejście na 5dc i jakość obrazka się poprawiła, ale patrząc w steczna obrazki z 350d powiem, że wolę zmianę/dokupienie szkła niż zmianę body.
Cytat:
Zamieszczone przez
darecky
ja powiem tyle, na 350d obrazek zyskał na jakości po zakupie 85/1,5 i 16-35L1. Zmiana na 50d nie dała jakościowego skoku. Kolejne przejście na 5dc i jakość obrazka się poprawiła, ale patrząc w steczna obrazki z 350d powiem, że wolę zmianę/dokupienie szkła niż zmianę body.
czyli jak widać zmiana cropa na cropa cudu nie uczyniła warto to przemyśleć i zmieniać co dwie, a przy tempie rozwoju naszej ulubionej firmy co trzy serie,
ja czekałem na jakiś przełom w cropie, czekałem, czekałem, czekałem i się nie doczekałem ;) albo raczej crop nie doczekał.
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1004a
a ja jestem zdania, że lepiej najpierw kupić dobre szkło, a potem body
Oto zestaw dobrych szkieł
The Best Canon EOS Lenses - Bob Atkins Photography
Dobierz teraz sobie body do szkla.
Dla jednego dobre jest 500/4 a dla innego 50/1.2.
Żadnego z nich nie mam.
Dlatego ka z 350 przesiadlem sie na 70d.i to jest ogromna roznica....nastepne pewnie ff jak wyjdzie 6d mk2 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1004a
a ja jestem zdania, że lepiej najpierw kupić dobre szkło, a potem body. moja 350d po podpięciu sigmy 18-35 odżyła, i w mojej opinii korpus to "tylko dodatek" do body
faktem jest, że jak bym miał $ to zamiast 70d kupiłbym 6d lub 5d mk2. przypuszczam, że za rok kupie 5d classic do portretu za jakieś gorsze.
A ja ci powiem że masz rację , tak w 50% mniej więcej.
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1004a
Nie rozumiem tej fobii: ciężkie,cięższe i tego "ciuta" .
Wybór body i obiektywu przez kategorię: ciężar :shock: .
Hm,
jeśli nadzrzędnym parametrem jest ciężar zestawu,
to jest problem.
Nie ma zestawu: dobry,lekki ,tani,dla inwalidów.